" Samen Spanje ontdekken "

6 Niet te missen nationale parken in Spanje

nationale parken in Spanje

Spanje telt in totaal 15 nationale parken, verspreid over het Iberisch schiereiland, en de Canarische Eilanden en de Balearen.

Er zijn parken die ideaal zijn voor het observeren van dieren in het wild, om te wandelen en bergbeklimmen, voor liefhebbers van de zee en de stranden, en zelfs voor wintersportliefhebbers.

 

Sierra Nevada, Andalusië

Granada Andalusie

Sierrs Nevada, Andalusië

Het nationale park Sierra Nevada ligt in de provincies Granada en Almeria en herbergt enkele van de hoogste bergtoppen van Spanje, waaronder Mulhacén, de hoogste van het Iberisch schiereiland op 3482 meter. Naast avontuurlijke sporten zoals wandelen en bergbeklimmen, is het ook gastheer van een van de beste skigebieden van Spanje.

 

Doñana, Andalusië

Doñana national park

Doñana national park

Doñana, gelegen in de Andalusische provincies Sevilla en Huelva, is een van de belangrijkste ecosystemen in Spanje en heeft een oppervlakte van 543 vierkante kilometer. Het ligt aan de delta van de rivier de Guadalquivir en wordt gekenmerkt door wetlands, beken, moerassen en zandduinen. Je kan er onder meer mangoesten, dassen, rode en damherten, wilde zwijnen en Iberische lynxen in het wild spotten.

 

Picos de Europa, Asturië

Panoramic of the Ercina lake from La Picota hill in Asturias

Ecrina Lake, Asturië

Een van de eerste nationale parken in Spanje, de Picos de Europa heeft een oppervlakte van meer dan 650 vierkante kilometer en ligt in de Pyreneeën. Het park beschikt over bergen, bossen en bergmeren, en slechts een handvol dorpen met een bevolking van ongeveer 1.300. Houd je ogen open voor beschermde diersoorten hier, zoals de Iberische wolf en de Cantabrische bruine beer, evenals de meer voorkomende gems (een kruising tussen een geit en een antilope) en steenbokken.

 

Teide, Canarische eilanden

Panoramic of the Teide and Orotava Valley

Teide en Orotava Vallei

Het nationale park ligt op het eiland Tenerife en is gelegen rond de berg Teide, een actieve vulkaan en de hoogste berg van Spanje. Het park is ook een UNESCO-werelderfgoed en is het meest bezochte nationale park in Spanje en Europa. Als je geen zin hebt om naar de top te klimmen om van het uitzicht te genieten, kun je altijd een kabelbaan nemen en je vergapen aan de vulkanische landschappen, kraters en lavastromen hieronder.

 

Timanfaya, Canarische eilanden

Timanfaya, nationale parken in Spanje

Timanfaya

Timanfaya National Park ligt op het eiland Lanzarote en is ook een biosfeerreservaat van UNESCO. Het wordt gekenmerkt door het kale vulkanische landschap in de zwarte en rode kleuren. De Montañas del Fuego ontstonden tussen 1730 en 1736 toen er veel vulkaanuitbarstingen plaatsvonden, maar vandaag is er nog maar één actieve vulkaan in het park – Timanfaya zelf. Dit is te zien aan de dramatische geisers die hoog in de lucht schieten van onder de aarde. Het park heeft twee routes, die je kunt verkennen tijdens een georganiseerde wandeltocht, een busreis of zelfs per kameel.

 

Illas Atlánticas de Galicia, Galicië

nationale parken in Spanje

Illas Atlánticas de Galicia, met de archipels van Ons, Cortegada, Cies en Salvora, is het enige nationale park in de provincie Galicië, in de noordwestelijke hoek van Spanje. Het park beslaat zowel land als zee en biedt alles, van bossen tot zandstranden en onderwater zeewier tuinen. Dieren in het wild zijn dolfijnen, zee-anemonen, koralen en zeevogels zoals zeekoeten en alken.