" Samen Spanje ontdekken "

A Coruna

a Coruna

A Coruna ligt aan de Atlantische Oceaan en is een historische stad waarvan de geschiedenis nauwe banden heeft onderhouden met de oude vissers- en commerciële haven.

A Coruna ligt in het noordwesten van de autonome regio Galicië, en is hiermee het meest noordwestelijk stukje van Spanje.

Het historische centrum, de “oude” stad bevindt zich op schiereiland, waarop ook de Toren van Hercules, een van de symbolen van de stad staat.
De “oude stad” is romaanse verzameling is van straten, pleinen en middeleeuwse kerken.

De Aquarium Finisterrae, Domus en het Wetenschapsmuseum zijn enkele van de gebouwen die de meer moderne en speelse kant van de stad A Coruña laten zien.

Torre de Hercules

Hoewel A Coruña misschien is begonnen als een Keltische nederzetting, begon de stad groter te worden historisch belang in de Romeinse tijd, toen de haven een belangrijke locatie werd in navigatieroutes. Deze periode wordt bevestigd door de Toren van Hercules, de enige werkende Romeinse vuurtoren in de wereld, en het symbool van de stad. Nu een officieel nationaal monument, het werd gebouwd in het begin van de 2e eeuw, tijdens de heerschappij van keizer Trajanus. De vuurtoren heeft   door de jaren heen vele veranderingen ondergaan, het laatste in 1791, toen Charles III de architect Giannini de opdracht gaf de toren te restaureren en de gevelbekleding te vervangen.

 

De indeling van de middeleeuwse stad was beperkt tot het schiereiland. De levendige straten zijn bekleed met mooie voorbeelden van Romaanse architectuur. Een van de mooiste is de kerk van Santiago. Gebouwd in de 12e eeuw, het is de oudste kerk in de stad, met latere toevoegingen uit de 14e en 15e eeuw.ite. De muren van het fort van San Carlos, dat dateert uit 1843, schuilen in deze unieke ruimte, de thuisbasis van het Archief van het Koninkrijk Galicië.

 

A Coruña

 

Tegenover de haven, aan de Avenida de la Marina, bevinden zich de karakteristieke huizen met witte balkons met glazen wanden (19e eeuw) die een van de meest herkenbare kenmerken van A Coruña vormen en het de titel ‘Glazen Stad’ hebben opgeleverd.

Het kasteel van San Antón, aan het einde van het havengebied, werd gebouwd in de late 16e eeuw voor defensie, en later gerenoveerd in de 18e eeuw. Het is nu het Provinciaal Archeologisch Museum, dat een interessant overzicht biedt van de Galicische prehistorie met verschillende stukken metaalwerk, voorwerpen en gereedschappen uit de Castro-cultuur. De lange boulevard biedt nog andere uitstekende culturele bezienswaardigheden.

Het Aquarium Finisterrae, nabij de Toren van Hercules, is een van de zeven grootste aquaria in Spanje. Hier kun je interactieve tentoonstellingen met betrekking tot de zee ervaren.

 

Rondom A Coruña zijn er nog tal van andere interessante plaatsen om te bezoeken, zoals

  • Betanzos, een officiële historische en artistieke site
  • Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicië
  • Werelderfgoedstad Ferrol.
  • Natuurpark Fragas do Eume en de duinen en lagunes van de natuurparken Dunar de Corrubedo
  • Lagunas de Carregal y Vixán.

[booking_product_helper shortname=”a coruna”]

%d bloggers liken dit: