Andrajo met gezouten kabeljauw

Andrajo met gezouten kabeljauw

Ingredienten:

  • 250 g gezouten kabeljauw (een dag eerder in water ontzout)
  • 400 g bloem3 knoflookteentjes (fijngehakt)
  • 1 eetlepel paprika3 tomaten (fijngehakt)
  • 1 ui
  • 500 g mosselen
  • Extra olijfolie van eerste persing van D.O. Sierra de Cazorla
  • 1 takje munt
  • Zout naar smaak
  • Gedroogde choricero
  • peper
  • Komijn
  • saffraan

Bereiding:

Voeg eerst de bloem, een snuifje zout en een kopje water toe en kneed het mengsel tot een dun deeg is verkregen.

Laat het deeg een half uur staan, bedek het met een doek om te voorkomen dat het uitdroogt.

Na die tijd rek je het deeg over een bakplaat en laat het lucht of zet het in de oven om te drogen.

Vervolgens rol het uit met een deegroller, het vormen van zeer dunne reepjes.

Snij het in blokjes.

Kook de mosselen met een beetje water in een pan.

Bak de gehakte knoflook, paprika, ui en gehakte tomaat.

Laat het een beetje stoven.

Gebruik een beetje bouillon van het koken van de kokkels en voeg er een flinke scheut water aan toe.

Voeg de tweekleppige schelpdieren toe, gezouten kabeljauw en deeg in vierkanten gesneden.

Voeg gemalen komijn, gedroogde peper, munt en water toe.

Probeer het zout en corrigeer het indien nodig.

Bewaar het gedecoreerd met munt.

Comer sabroso

 

Meer over Andrajo

 

Andrajo is een typische stoofpot uit het zuiden .

Het spaanse woord Andrajos kun je in het nederlands vertalen als vodden.Hoewel een vod een versleten kledingstuk is, moeten de vodden de bijnaam krijgen voor het uiterlijk van de gebroken pasta die een doek simuleert.

Vaak wordt Andrajos bereid als een smakelijke konijnenstoofpot waaraan enkele fijne tarwebloemkoekjes worden toegevoegd. Als ze een beetje koken, brokkelen ze af in de pan en wat er overblijft lijken op vodden.

Waarschijnlijk vindt je hier de oorsprong van vodden als een gastronomisch gerecht en de vergelijking met gescheurde kleding. Echter moet hierbij worden opgemerkt dat ze heerlijk zijn en geweldig zijn voor de zwaarste winterdagen. Een gerecht met veel smaak en traditie.

Je kunt er eindeloos mee variëren, bijvoorbeeld met kabeljauw en mosselen zoals in dit recept beschreven.

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: