" Samen spanje ontdekken "

De groene kust (Costa Verde) van Asturië

Ercina lake, Asturië

De regio Asturië in het noorden van Spanje is vooral populair bij natuurliefhebbers en rustzoekers. Naast het fantastische, ruige karakter heeft de staat, de enige van de autonome regio’s van Spanje met de titel “vorstendom”, een fascinerende geschiedenis.

Geschiedenis van Asturië

Het is de enige regio op het Ibirische schiereiland dat nooit is ingenomen door de Moren en daarmee altijd Christelijk is gebleven. Het gebied, dat van oudsher bewoond wordt door landbouwers en vissers, werd destijds gezien als te armoedig. Toch bloeide het gebied tijdens de Romeinse periode. Nog altijd zijn er Romeinse elementen terug te vinden in de plaatselijke architectuur, die de Asturisch preromaanse stijl wordt genoemd. Alle bouwwerken in deze stijl  staan op de Unesco werelderfgoedlijst. De meeste van deze bouwwerken stammen uit de tijd dat Asturië een koninkrijk was. De titel van de deelstaat veranderde in ‘prinsdom’ nadat Spanje was teruggewonnen van de Moren en opnieuw een koninkrijk werd. Nog altijd draagt de kroonprins de titel ‘prins van Asturië’.

 

Belangrijke steden

Gijon, Asturië

Gijon by night

De grootste stad in de regio is de sfeervolle havenstad Gijón, wat meer dan 2000 jaar geleden gesticht zou zijn en al tijdens de Romeinse tijd een belangrijke rol speelde. De vroegmiddeleeuwse stad Oviedo is echter de hoofdstad van het gebied. Hier vind je de meeste voorbeelden van de Asturische bouwstijl. De nabijgelegen havenstad Avilés is de derde grote stad van de regio. In deze stedendriehoek wonen en werken de meeste inwoners van Asturië. Populair onder toeristen is het dorp Ribadesella, gelegen aan een baai en omgeven door bergen. Naast witte zandstranden vind je hier de grotten ‘Cueva de Tito Bustillo’ en ‘Cuevona de Argüelles’ waar grotschilderingen van meer dan 14.000 jaar oud zijn gevonden. Een andere populaire toeristenplaats is vissersdorp Llanes, waar de mooiste stranden te vinden zijn, waaronder het populaire Playa de Gulpiyurri. Voor lekkere verse vis en gekleurde vissershuisjes moet je een bezoek brengen aan het charmante Cudillero.

 

Costa Verde

Asturië kent een gematigd zeeklimaat, waardoor het koeler is dan in de rest van Spanje. Dit maakt het een populaire vakantiebestemming voor mensen uit het hete, droge zuiden van Spanje. Langs de gehele lengte van de kust ligt het Cantabrisch gebergte. Dit zorgt voor een hoge neerslag langs de kust, wat het de naam Costa Verde, of ‘groene kust’ heeft opgeleverd. Ook de rest is groen en ruig en er zijn verschillende natuurgebieden, elk voorzien van vele wandel- en fietsroutes. Nationaal park Picos de Europa is het grootste natuurgebied van Europa.

Lake Enol, Asturie

Panorama of Lake Enol in Picos de Europa, Asturias, Spain

Natuur

In Asturië komen bijzondere dieren voor, zoals gemzen, gieren, steenarenden en zelfs wolven en beren. In Sierra de Tameza vind je een klein berenreservaat. De beste plek om ze in het wild te spotten is het Somiedo natuurgebied. Zelfs als je geen beer of wolf ziet is dit park de moeite waard vanwege het fantastische uitzicht. Eveneens bekend om zijn adembenemende uitzicht is het park Sierra del Aramo.

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.