" Samen Spanje ontdekken "

Welkom op De Balearen

Cap de Formentor Mallorca, Balearen

De eilandengroep de Balearen, ten oosten van de Spaanse kust, bestaat uit vier bewoonde hoofdeilanden en een aantal kleinere eilanden. Samen vormen de eilanden een van de zeventien autonome regio’s van Spanje.

 

De hoofdstad, Palma de Mallorca, bevindt zich op het eiland Majorca (Spaans: Mallorca), het grootste eiland van de regio. Samen met buureiland Minorca (Spaans: Menorca) wordt het tot de oostelijke Balearen gerekend ( de Gymnesiae). Hoofdeilanden Ibiza en Formentera behoren tot de westelijke Balearen (de Pitiusen).

Klimaat

De eilanden hebben een mediterraan klimaat, wat zich kenmerkt door warme zomers met weinig neerslag. De natuur is er ruig en groen, met kliffen, grotten, prachtige baaien en witte stranden. De Middellandse zee heeft in de zomer een aangename temperatuur en is rond de eilanden azuurblauw. Dit alles maakt de eilanden erg populair onder toeristen.

De haven van Ibiza

Ibiza en Mallorca

Onderling zijn er echter grote verschillen onder de eilanden. Ibiza staat bekend om zijn bruisende nachtleven en vele nachtclubs en trekt vooral een jong publiek. Ook mensen die natuur willen combineren met een actieve vakantie weten dit eiland steeds vaker te vinden.

Mallorca kent eveneens een grote uitgaansscene, maar staat ook bekend als een van de meeste kindvriendelijke eilanden van Spanje. In het oosten en zuiden zijn prachtige zandstranden te vinden. In het noordwesten bevindt zicht het ongerepte natuurpark Sierra de Tramuntana, met maar liefst 34 bergtoppen hoger dan 1.000 meter. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Ook gaan er vanaf Mallorca boten naar omliggende onbewoonde eilanden, zoals het populaire ‘drakeneiland’ Dragonera, wat in zijn geheel een natuurpark is.

Uitzicht op Formentera

Menorca en Formentera

Rustzoekers en natuurliefhebbers zijn echter vooral te vinden op het prachtige Menorca en het relatief onontdekte Formentera. Menorca, wat door de UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat, wordt ook wel het isla verde i azul (het groenblauwe eiland) genoemd. Het is het meest groene eiland van de Balearen en bevat meerdere natuurgebieden. In de lente en herfst komen hier vele vogelsoorten uitrusten van hun lange trek. Dit maakt het eiland populair onder vogelaars. In de lagune in Parque Natural de s’Albufera des Grau komen schildpadden en alen voor.

Formentera is het kleinste van de vier hoofdeilanden en bestaat uit twee eilanden die verbonden zijn door een landtong. Dit eiland is het meest ongerepte van de eilandengroep en en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier kun je heerlijk tot rust komen op een van de vele witte stranden.Wanneer je wel van de prachtige natuur van de Balearen wilt genieten, maar niet van mensenmassa’s houdt, is Formentera waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Het ligt op een steenworp afstand van Ibiza af, dus een combinatie is ook goed te doen!

Cuevas de Xoroi, Menorca

Bewoners

De bewoners van de Balearen waren eeuwen lang de armsten uit de regio. De van origine schapen- en geitenhoeders zijn bezet geweest door achtereenvolgens de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Byzantijnen, Moren, Catalanen, Engelsen en Fransen. Sinds de 19e eeuw hoort het gebied weer bij Spanje. In de jaren ’60 werden de eilanden ontdekt door de hippies, waarna het massatoerisme op gang begon te komen. Momenteel zijn de inwoners de rijksten van heel Spanje.

%d bloggers liken dit: