" Barcelona "

Barcelona 

Barcelona, de populaire hoofdstad van de autonome regio Catalonië, ligt in het noordoosten van Spanje aan de Middellandse zee. De metropool telt bijna 7 miljoen inwoners, wat het op Madrid na de grootste stad van het land maakt.

De stad kent een mediterraan klimaat, met lange, droge zomers en korte, milde winters. Hoewel het weinig extremen kent qua temperatuur, kan het in juli en augustus dusdanig heet zijn dat veel bewoners de stad ontvluchten. Deze mediterrane stad met haar fascinerende geschiedenis en prachtige architectuur is echter, juist in de zomertijd, een populaire bestemming voor toeristen. De bevolking spreekt hoofdzakelijk Catalaans, maar voor toeristen ook Spaans en soms Engels. Hoewel het tegenwoordig een veilig stad is, staat Barcelona bekend om de vele zakenrollers.  

Barcelona gezien vanaf Santa Maria del Pi church

 

Van toen naar nu 

Over de stichting van Barcelona doen verschillende verhalen de ronde. Volgens de Grieken was het Hercules die de stad stichtte, honderden jaren voordat Rome gesticht werd. Volgens een ander verhaal was het de vader van Hannibal, de Carthager Hamilcar Barkas, die de stad stichtte in de derde eeuw voor Christus.

Wat we  zeker weten is dat de stad rond 200 v.Chr.  in handen kwam van Carthago en in 218 v. Chr. werd veroverd door de Romeinen, die er een militaire vestiging van maakte. Vanaf de vijfde eeuw is de stad achtereenvolgens in handen geweest van de Visigoten, de Moren, de Franken en de Spaanse graaf Borrell II.Onder zijn leiding groeide Barcelona uit tot een van de  belangrijkstee handelssteden in de 13e en 14e eeuw. Uit deze periode is de wijk Barri Gotic, waar in de nauwe straatjes nu winkeltjes gevestigd zijn.  

Top view on La Rambla in Barcelona old town

Na de Catalaanse Opstand (1640 – 1651), gevolgd door de Spaanse Successieoorlog (1706 – 1714),  verloor Catalonië haar zelfstandigheid en Barcelona haar macht. In de 19e eeuw leefde de stad opnieuw op en werd er flink bijgebouwd, waaronder de wijk L’Eixample, bekend van winkelstraten la Rambla en Passeig de Gracia en de werken van Gaudí

 

In 1929 volgde de wereldtentoonstelling, wat Barcelona opnieuw aanzien verschafte. Economie en industrie groeiden weer, tot de Spaanse burgeroorlog in 1936. Dictator Franco beëindigde de autonomie van Catalonië en veranderde Barcelona in een industriestad, waardoor het buitenproportioneel groeide. Pas na de dood van Franco in 1975 kreeg Catalonië haar autonomie terug.

Voor de Olympische zomerspelen van 1992 werd Barcelona gerestaureerd en gemoderniseerd en werden er stranden aangelegd. Deze transformatie, onder leiding van architect Oriol Bohigas i Guardiola, heeft het Barcelona van nu gevormd.  

 

Gaudí 

Sagrada Familia

Een andere belangrijke architect waar we bij Barcelona direct aan denken is natuurlijk Antoni Gaudí. Hij ontwierp tijdens zijn leven zo’n 1900 gebouwen en objecten, waarvan de meesten in Barcelona staan.

Zijn bekendste werk is de Sagrada Familia, een basiliek in organische stijl, waar al sinds 1982 onafgebroken (m.u.v. de Spaanse burgeroorlog) aan gewerkt wordt. Hij werd in zijn tijd weinig gewaardeerd, maar werd financieel ondersteund door textielmagnaat Eusebi Güell, voor wie hij onder andere het Palau Güell en Park Güell ontwierp. Zijn stijl valt onder het ‘Catalaans modernisme’, waarvan meer te zien is in Barcelona. Gaudí’s werken staan nu op de UNESCO werelderfgoedlijst.  

Goedkoop autoverhuur op Luchthaven Barcelona El Prat Josep Tarradellas, https://www.autospanje.nl/nl-luchthaven-barcelona-el-prat/ . Groot en veilig of klein en goedkoop. Het loont om te vergelijken vooraleer u boekt. รับทำเสื้อ สล็อต Looking for a Bat you can use in Senior Softball We have them for you. get the break in service for the ultimate bat. https://gangmanga.com vnssub.net Asheville Sober Living Home Undoubtedly, Goa is the queen of beautiful beaches. Baga Beach is one of those beaches. One can enjoy nightlife here.
%d bloggers liken dit: