" Samen Spanje ontdekken "

Bergketens in Spanje

Bekend om stierengevechten, flamencodans, prachtige resorts, musea, goedaardig klimaat en uitstekende eten en wijn, heeft Spanje dus terecht het voordeel van een zeer positieve reputatie bij internationale reizigers, evenals een van de meest bezochte landen. Spanje is ook een van de grootste landen in Europa, hoewel geografisch verdeeld door de Pyreneeën van continentaal Europa, hebben bergketens in Spanje een grote invloed in het geheel van de landvormen.

De landforma van Spanje wordt bestuurd door een centraal, verhoogd, vlak terrein genaamd The Meseta dat gemiddeld 2000 vierkante meter, begrensd door bergen.

De gebergtes hebben tevens veel invloed op het weer in Spanje.

 

de Pyreneeën

De contouren van de Spaanse grens met Frankrijk en de rest van Europa zijn de Pyreneeën in het zuidwesten van Europa. De Pyreneeën is een van de bergketens in Spanje met vele toppen van meer dan negenduizend voet en een reeks bergen die zich uitstrekt tot ongeveer vierhonderddertig kilometer van de Golf van Biskaje van de Atlantische Oceaan tot de Cap de Creus van de Middellandse Zee . Het grootste deel van de kernpiek vormt de Frans-Spaanse grens, met Andorra ertussenin.

Uitzicht op de Pyrenee:en

Mountain peaks covered with snow, Pyrenees, Spain

Er is altijd wel iets te doen in de Pyreneeën. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar u besluit te komen. Als u in de winter komt, kunt u genieten van wintersporten zoals skiën, sleeën en sneeuwschoenwandelen. Tot 15 stations, waaronder Baqueira-Beret, Formigal en Molina / Masella, hebben pistes voor leeftijden en capaciteiten, in een van de mooiste landschappen van Spanje.
De lente en zomer zijn perfect voor wandelaars, die de vele routes door de Pyreneeën kunnen doorkruisen, waaronder route GR 11, die bijna 400 kilometer beslaat. Of bezoek een van de twee nationale parken: Aigüestortes i Estany de Sant Mauriciin Lleida, of Ordesa y Monte Perdido in Huesca, waar u dieren kunt zien zoals lammergieren, korhoenders en gemzen.
Dankzij de hoge toppen is het ook de perfecte plek voor bergbeklimmen, bergbeklimmen en canyoning. Bergen zoals de beroemde Aneto, de Maladeta en de Pica d’Estats bieden enkele van de beste panoramische uitzichten over de hele bergketen. Watersporten zoals raften verdienen ook een vermelding, waar de krachtige rivieren zoals de Cinca, de Segre en de Gállego leuke ervaringen bieden langs het witte water.

 

Geniet in één van deze populaire Hotels in Huesca

Cantabrische gebergte

cantabrische gebergte

Oude brug over Miera-rivier in Lierganes, Cantabrië

De noordwestelijke kustregio’s zijn verpakt in de lagere bergen van de Cantabrische bergketen, met bergketens die zich uitstrekken over meer dan ongeveer honderddertig kilometer over het noordelijke deel van Spanje, beginnend bij de westelijke perimeter van de Pyreneeën naar de grenzen van Galicië, en op of in de nabijheid van de Golf van Biskaje.

Het Cantabrische gebergte is een van de bergketens in Spanje die zich uitstrekt van oost naar west, bijna gelijk aan de zee, tot aan de pas van Leitariegos, later zuidwaarts drijvend tussen Leon en Galicië. De bergen van Galicië langs de rivier Miño zouden een essentieel onderdeel van hetzelfde systeem zijn.

Nationale parken in de Cantabrische Bergen

Er zijn verschillende nationale parken in de Cantabrische bergen die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit de belangrijkste steden in centraal Asturië, zoals Gijon, Santander, Leon en Oviedo. Al deze nationale parken zijn geweldige gebieden om te wandelen en te hiken, waarbij het Ubinas-massief de meest uitgestrekte is met 45 toppen van meer dan 2000 meter hoog.

Andere nationale parken in de Cantabrische Bergen zijn onder meer Somiedo National Park, Saja-Besaya, Redes en Fuentes Carrionas Y Fuente Cobre.

Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama

Sierra de Gredos

De bergketens Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama in Spanje, ten noorden van Madrid, strekken zich uit van Portugal tot aan de Middellandse Zee. In het zuiden liggen de Sierra Nevada en de Sierra Morena die het landschap bezetten, met als hoogste punt elfduizend vierhonderd acht voet van de berg Mt. Mulhacen.

De bergketens in Spanje maken op diverse manieren deel uit van wat Spanje reizigers te bieden heeft, met het uitgestrekte ketens met bergpaden. Ideaal voor zowel klimmen en wandelen, als skiën.

 

Sierra de Gredos

De Sierra de Gredos wordt gekenmerkt door zijn grote granietmassa’s, en vanuit het zuiden geven de bergen een relatief steile klim. De bergen bestaan uit vijf riviervalleien: Alto Tormes, Alto Alberche, Tiétar Oriental, Tiétar Occidental en de Vera en tenslotte de Valle del Ambroz. In Castilië en León zijn de bergen uitgeroepen tot natuurpark.

In het hart van de noordkant van de Sierra de Gredos ligt de Circo de Gredos, een cirque gecreëerd door een gletsjer. Het is de belangrijkste ketel van het Centraal Systeem en meet ongeveer 33 hectare. In deze cirque vind je de populaire Laguna Grande, Almanzor en de berghut Elola, die door veel klimmers en wandelaars wordt gebruikt om naar de Almanzor te gaan. Het kale, rotsachtige hoge berglandschap van deze cirque is spectaculair en een van de absolute hoogtepunten van het centrale systeem.

Vanwege de relatieve nabijheid van Madrid is de Sierra de Gredos een populaire toeristische regio.

 

Sierra de Guadarrama

Peñalara, de hoogste berg in de regio Madrid, is het hoogtepunt van de Sierra de Guadarrama. Op de hellingen van dit gebergte groeien talloze dennenbossen en een paar clusters van eiken. Hogerop, dichter bij de toppen, maken ze plaats voor het hooggebergte kreupelhout met zijn brem en jeneverbesstruiken. In het voorjaar vullen een veelvoud aan bloemen de bergweiden met kleur.
Dit ecosysteem biedt onderdak aan een groot aantal zoogdieren. De meest bekende hiervan is de Iberische wolf, die opnieuw door deze bergen zwerft. Andere voorbeelden zijn de reeën en het edelhert, die representatief zijn voor de gevarieerde fauna die in de buurt van de grote stad te vinden is. Het park herbergt ook verschillende vogelsoorten, waaronder de imposante steenarend en zwarte gier, die de hooglandhemel domineren. Kleine amfibieën zijn er ook in overvloed, zoals de Iberische kikker en de Carpetane-rotshagedis, die de nattere delen van het park bewonen.

Routes door het park

In het park zijn acht bewegwijzerde routes. Het is verstandig om te onthouden dat dit een bergachtig nationaal park is en dat het weer erg wisselvallig kan zijn. Zorg ervoor dat u geschikte kleding draagt ​​voor regen en kou. U heeft ook geschikt schoeisel nodig voor het terrein.
Voor wie liever niet wandelt, zijn er andere mogelijkheden, waaronder zes fietsroutes. De vereiste kennisniveaus variëren, dus we raden u aan om de ligging van het land te controleren voordat u uw reis organiseert.

Meer over wandelen in de Spaanse bergen

 

Vertrek niet voordat …

Ontdek de majesteit van het klooster El Escorial, op een halfuur van het park. Gebouwd tijdens het bewind van Filips II in de 16e eeuw, is het het beste voorbeeld van renaissancistische architectuur in heel Spanje. U kunt de indrukwekkende kunstcollecties bekijken die binnen worden bewaard, waaronder afbeeldingen, wandtapijten, boeken en militaire effecten, die meer dan zes eeuwen geschiedenis laten zien.
Vergeet niet wat tijd door te brengen aan de noordkant van de bergketen. Daar, in de provincie Segovia, vind je het Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso. In opdracht van Filips V in de 18e eeuw vormen de tuinen en fonteinen rondom het paleis, geïnspireerd op het Paleis van Versailles, een betoverende sprookjeswandeling.

 

 

De hoogste berg in Spanje bevidt zich niet in ëën van deze bergketens. Dit is namelijk de vulkaan Teide en deze bevindt zich op de Canarische eilanden.

De hoogste berg op het vasteland van Spanje is  De Mulhacén in de Sierra Nevada bij Granada in de autonome regio Andalusië.


 

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: