" Samen Spanje ontdekken "

Leuke dingen om te doen in Bilbao

De Baskische stad Bilbao is uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt van kunst, architectuur en design en herbergt vele musea, galerijen en architecturale wonderen. Maar de stad is niet alleen een kunstwerk om te bekijken, het heeft ook een strand voor een heerlijk dagje relaxen, heerlijke terrasjes, tapasrestaurantjes en een leuke binnenstad. Ik heb de leukste dingen om te doen in Bilbao voor jou op een rijtje gezet!

 

Het Guggenheim Museum

Guggenheim museum in Bilbao

Als er één ding is wat je niet mag overslaan in Bilbao dan is het wel het Guggenheim museum. Ook al is het alleen maar om de buitenkant van het museum te zien. De architectuur van het gebouw is bijzonder en ook de grote spin en de bloemenhond zijn een foto waard. Het beste uitzicht op het museum heb je trouwens vanaf de hoge La Salve brug. Daarnaast is natuurlijk ook leuk om een bezoekje te brengen aan het museum. De tentoonstellingen op de begane grond zijn een hoogtepunt en het museum biedt nederlandstalige audiotours aan.

 

Een heerlijk dagje … STRAND!

Het strand! De perfecte activiteit voor een lekker rustig (en gratis) dagje luieren. Bilbao heeft veel stranden. Je hebt zelfs verschillende soorten stranden, voor de avonturier heb je Playa de Arrigunaga, voor het hele gezin is er Playa de Ereaga en voor degene die gewoon lekker willen zonnen is er Playa de Plentzia. Voor ieder wat wils. Een perfecte ‘relax-dag’ na een dagje stad verkennen.

 

 Wandel door de straten van de Casco Viejo

De oude binnenstad van Bilbao, bekend als de Casco Viejo, is een interessante plek om te verkennen, vol met smalle kronkelende straatjes, kleurrijke architectuur en een leuk aanbod aan winkels en bars. Enkele van de topattracties in de oude stad zijn de Catedral de Santiago de Bilbao, het Archeologisch Museum, de Plaza Nueva en de kerken San Nicolás en San Antón.

 

Museo Diocesano de Arte Sacro

Een reis door de Spaanse geschiedenis! Het voormalige klooster opende in 1995 haar deuren voor het publiek. In het museum zijn er een aantal zalen te vinden die zijn ingedeeld in verschillende tijdperken, van de middeleeuwen tot en met nu. In de zalen staan veel heilige beelden, schilderijen, kleding en sieraden uit die tijd. Het is zeker de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen.

 

Uitzicht vanaf de Artxanda berg

Voor een mooi uitzicht over Bilbao neem je de tram die op de Artxanda berg rijdt. De tramstop vind je in de wijk Matiko, vlakbij de Zubizuri brug. Een ritje op de heuvel kost een paar euro en je hebt hier een fantastisch panorama over de stad.

Panoramic view of Bilbao from Artxanda mountain.

Teatro Arriaga

Het prachtige theater ‘Teatro Arriaga’, wat is vernoemd naar de Spaanse componist Juan Crisóstomo Arriaga, is gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. Deze componist had de bijnaam ‘Spaanse Mozart’. Regelmatig is het pand ten deel gevallen aan branden en overstromingen. Desalniettemin is men er in geslaagd het telkens zo authentiek mogelijk op te knappen. Binnen ervaar je nog altijd de grote allure die je mag verwachten van zo’n historisch theater.

 

Palacio Chávarri

In het zeer fraaie gebouw Palacio Chávarri, aan het Moyúa plein, bevindt zich de zetel van de overheid. Hoewel het lijkt op een zeer oud gebouw uit de tijd van de Renaissance, is het werkelijk aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. De maker van het schilderij ‘Samson en Delila’ wat in het Museum voor Schone Kunsten te Bilbao hangt, is tevens verantwoordelijk voor de inrichting van enkele kamers in dit paleis.

 

Stadhuis

Aan de Plaza Ernesto Erkoreka is het historische stadhuis (Ayuntamiento) van Bilbao te vinden. De bouwstijl typeert zich als eclectisch, wat wil zeggen dat er verschillende stijlen zijn gebruikt. Prachtige details zoals fraai gevormde beelden, een mooie klokkentoren en een uitzonderlijke inrichting met onder andere een Arabische ruimte.

 

Vizcayabrug

Misschien nog wel leuker dan de kabelbaan: een tochtje met de zweefbrug. De brug el Puente Bizkaia, in het Nederlands omgedoopt tot Vizcayabrug, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en werd bekend als eerste zweefbrug ter wereld. Hij staat precies waar de rivier de zee raakt en verbindt de plaatsen Portugalete en Las Arenas over de Nervión. Als je de brug bekijkt, zie je misschien iets bekends, iets wat doet denken aan de Eiffeltoren. Dat kan omdat de maker van de brug, Alberto de Palacio, een leerling was van de Fransman Gustave Eiffel.

 

Mirador de Artxanda

Ze zeggen altijd dat je vanuit de hoogte pas de echte schoonheid van een stad ziet. Waar of niet waar, het is zeker dat je Bilbao op z’n best ervaart vanaf het uitkijkpunt el mirador de Artxanda. Je kunt er naartoe rijden, wandelen of de funicular (kabeltram) pakken die vertrekt vanaf la Plaza del Funicular, niet ver van de mooie brug Puente Zubiri. Zonder twijfel een van de leukste dingen om te doen met je kind als je in Bilbao bent.

 

Mercado de la Ribera

Op de ruim tienduizend vierkante meter tellende overdekte markt ‘Mercado de la Ribera’ in Bilbao is werkelijk alles te vinden waarvan men denkt dat het op een markt thuis hoort. Door zijn unieke lokatie, midden in het hart van het centrum en aan het water, trekt het dagelijks duizenden bezoekers. Vergeet tijdens een bezoek vooral niet te letten op de schitterende glas-in-lood ramen.

 

Pintxos eten

Ga je naar het noorden van Spanje, dan moet je de beroemde pintxos – een soort borrelhapjes – proberen: het ham, kaas, groenten, sauzen en tortilla de patatas staan ze uitgestald op de barretjes van de vele restaurants. Neem in elk geval een kijkje op het plein Plaza Neuva en strijk neer op één van de heerlijke terrasjes, zoals die van Café Bar Bilbao. Wedden dat je kind ook smult van die mini-lekkernijen?

%d bloggers liken dit: