" Samen Spanje ontdekken "

Vulkanische archipel: De Canarische eilanden

Canarische eilanden

In de Atlantische oceaan, ten hoogte van de Marokkaanse kust, liggen de Canarische eilanden. De vulkanische eilanden zijn in feite de bergtoppen van een onder water gelegen gebergte wat zo’n honderdtachtig miljoen jaar geleden is begonnen te vormen. De hotspot die hiervoor zorgde is nog steeds actief, wat betekent dat de vulkanen op de eilanden actief kunnen zijn en het onderzeese gebergte nog altijd groeit.

Waarschijnlijk werden de Canarische Eilanden rond het jaar 3000 v.C. voor het eerst bewoond door kolonisten uit Noord-Afrika. In de 15e eeuw veroverden de Spanjaarden de eilanden van de toenmalige inwoners, die de Guanchen genoemd werden. De Guanchen leefden nog in grotten, droegen geitenvellen en maakten attributen van aardewerk en steen. Er wordt daarom wel gezegd dat de steentijd in deze regio tot de 15e eeuw duurde.

De eilandengroep bestaat uit dertien eilanden, waarvan zeven worden beschouwd als ‘hoofdeilanden’. Tenerife is het grootste eiland van de regio en herbergt ook de meeste inwoners. Net als Gran Canaria is het zeer populair onder toeristen. Beide eilanden vormen het hoofd van hun eigen provincie binnen de regio. Op Tenerife ligt hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en op Gran Canaria Las Palmas de Gran Canaria, wat tevens de grootste stad van de regio is. Lanzarote is het meest oostelijke eiland, vanwaar je de kust van Marokko kunt zien. Het is geologisch gezien het oudste eiland. Fuerteventura ligt onder Tenerife en is rond dezelfde tijd gevormd. Beide eilanden zijn erg droog en onherbergzaam door de nabijgelegen Sahara en vulkaanuitbarstingen in het verleden. La Palma ligt ten westen van de archipel en is in tegenstelling tot de andere eilanden erg groen. Het  is vooral populair onder wandelaars en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Nog minder bekend zijn El Hierro en La Gomera, de kleinsten van de zeven hoofdeilanden.

 

Canarische eilanden

Traditionele kleurrijke gebouwen – Puerto de Mogan, Gran Canaria

Hoewel Lanzarote slechts honderd kilometer van de kust van Marokko ligt, is de voertaal gewoon Spaans. Op het eiland La Gomera ‘spreken’  sommige inwoners daarnaast nog een fluittaal, genaamd Silbo. Het Silbo is ontstaan in de tijd van de Guanchen en werd gebruikt om over lange afstanden te kunnen communiceren over het bergachtige landschap en de diepe valleien van de eilanden. Oorspronkelijk werd het waarschijnlijk ook gebruikt op Gran Canaria en Tenerife.

Op de Canarische Eilanden heerst een warm, subtropisch klimaat, wat erg geliefd is onder toeristen. De eilanden staan bekend om hun ruige, vulkanische natuur en herbergen veel inheemse soorten, zoals de kanarie. Dit populaire huisdier dankt zijn naam aan de regio waar het oorspronkelijk vandaan komt. Waarschijnlijk zijn de Canarische Eilanden door hun Latijnse naam, Canariae Insulae, wat hondeneilanden betekent, aan hun huidige naam gekomen. Er zouden veel honden op de eilanden hebben geleefd, welke vereerd werden door de Guanchen. Andere bronnen spreken dit echter tegen. De honden zijn vandaag de dag nog wel terug te vinden in het wapen van de eilandengroep.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

%d bloggers liken dit: