" Samen spanje ontdekken "

Cantabrië

Cantabrië

Cantabrië, de groenste en kleinste regio in het noorden van Spanje, direct aan de Cantabrische zee, is een van de autonome regio’s van Spanje. Hier komen meer Spaanse toeristen dan buitenlanders, waardoor het gebied nog altijd onbekend is bij veel toeristen. Een heerlijke plek dus wanneer je niet houdt van massatoerisme en wel van ruige natuur, indrukwekkende kusten en schilderachtige dorpjes.

 


De talloze Cantabrische stranden zijn niet ingericht voor feestgangers, maar worden vooral bezocht door rustzoekers, surfers en wandelaars.  De Camino del Norte, een relatief onbekende route naar Santiago de Compostella, loopt door hierlangs. Ook natuurliefhebbers halen aan de Cantabrische kust hun hart op: de 150 kilometer lange kustlijn bestaat uit afgezonderde baaien omringd door smaragdgroene landtongen. Dit lijkt in niets op de volgebouwde Zuid-Spaanse kustplaatsen.

 

Santander

Cantabrië

Santander, Cantabrië

Cantabrië heeft ongeveer 600.000 inwoners en is met zijn 5321 km² de kleinste regio. De bevolking woont verspreid over kleine gemeentes, waarvan de meeste een inwonertal tussen de 1000 en 10.000 inwoners hebben. De hoofdstad, Santander, ligt aan de kust en huist zo’n 200.000 inwoners. Dit is sinds lange tijd een belangrijke havenstad en kuuroord, waar je fantastische stranden, een gezellige binnenstad en statige huizen vindt. Vanuit Nederland gaan er directe vluchten naar Santander, wat deze stad ook aantrekkelijk maakt voor een korte stedentrip.

Kuuroorden vind je wel meer in Cantabrië, maar de meeste mensen komen toch voor de overweldigende natuur. Naast de kust met zijn witte zandstranden en grillige kliffen kent Cantabrië een aantal prachtige natuurparken. In het westen ligt het bekende en spectaculaire Nationale park Picos de Europa. De pieken van kalksteen van 2500 meter hoog met daartussenin bergweides met koeien en prachtige hooggelegen meren zijn zeker voor wandelaars een absolute must, al is het alleen maar voor het onwerkelijke uitzicht. Ook voor de mensen die minder sportief zijn is dit gebied goed bereikbaar: er gaat een kabelbaan omhoog, vanwaar je verschillende wandelingen kunt volgen.

San-Vicente

Steden

Door het gebrek aan toeristen en de kleine inwonersaantallen ervaar je in Cantabrië nog het echte Spaanse leven.
Naast hoofdstad en kustplaats Santander zijn de plaatsen Potes, Carmona en Bárcena Mayor zeker aan te bevelen. In deze prachtige oude plattelandsplaatsjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Wil je liever iets groters? Bezoek dan de schilderachtige kustplaatsen Santillana del Mar, Comillas en San Vicente de la Barquera.

Lees hier meer over Cantabië

Grotten

Tenslotte moet je in dit gebied ook zeker een bezoekje brengen aan een van de vele prehistorische grotten. De beroemdste grot ligt in Altamira, net buiten Santillana del Mar. Vanwege de vele rotstekeningen wordt deze wel  de “Sixtijnse kapel van de grotschilderkunst” genoemd. Ook de de El Soplao grot in Sierra de Arnero, in het westen van Cantabrië, is de moeite waard. In dit 20 kilometer lange gangenstelsel vind je prachtige rotsformaties.

Kortom, Cantabrië biedt een ongelofelijke variëteit in een relatief klein gebied. Ruige natuur, schilderachtige dorpjes, prehistorische grotten en parelwitte stranden, deze regio biedt het allemaal. Cantabrië is de ideale plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers die de hoogbouw en het massatoerisme van de Zuid-Spaanse kustplaatsen liever willen vermijden.

 

Pas Vallei

Dit is misschien een minder bekende bestemming, maar één die niet te missen is voor natuurliefhebbers. De Pas Vallei maakt deel uit van de valleien in het Pas-gebied, in Cantabrië. Naast een uitbundige natuur kent het door vijf eeuwen landbouw een bijzonder agrarisch landschap en een rijk sociaal en etnografisch erfgoed. Deze locatie stond op de shortlist in het EDEN-programma (European Destinations of Excellence) van de Europese Commissie, als erkenning voor haar voorstel voor duurzaam toerisme, en er zijn ook veel bestemmingen voor bezoekers.

Cantabrie

Aerial view of Vega de Pas with mountains in the background. Cantabria, Spain

Het hoogtepunt van de vallei is de manier waarop het volledig natuurlijke landschap zich mengt met het landbouwlandschap, omdat het gebied, bevolkt sinds het paleolithicum, eigenlijk altijd echt landelijk is geweest, evenals conventionele beroepen zoals smeden, houtbewerking en landbouw. zijn hieronder daadwerkelijk uitgevoerd.

Enkele van de dingen die opvallend zijn: het culturele erfgoed van gemeenschappen zoals Vega de Pas, San Pedro del Romeral, Puente Viesgo en de El Castillo-grot (met voorbeelden van grotkunst uit het laat-paleolithicum), het landhuis van Díez Villegas in Corvera de Toranzo, de Parochiekerk van La Asunción de Acereda, de architectuur in Alceda … Het is ook mogelijk om naar galerijen van het plattelandsleven te gaan, zoals de Etnografische Galerij Villas Pasiegas

Het platteland heeft veel velden, maar ook eiken- en beukenbossen. Het is een droomland voor activiteiten zoals jagen, vissen, paardrijden, wandelen … De reeks bezoekersattracties wordt aangevuld met zijn medspa’s en gastronomie, met producten zoals sobaos (biscuitgebak) en ook quesadas (soort cheesecake).

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: