" Samen Spanje ontdekken "

Castilië en Leon

Castilië en Leon, Accommodaties in Spanje

Castilië en Leon is de grootste van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Het gebied ligt in het noordwesten en wordt omringt door land.

De hoofdstad van de regio is de Romeinse stad Valladolid. Hoewel deze stad ooit door de Kelten is gesticht, is er niks van deze beschaving terug te vinden. Wel in het nabijgelegen Padilla de Duero, waar de Keltische stad Pincia ooit stondOnder Spanjaarden staat Valladolid bekend als de plaats waar men het zuiverste Spaans spreekt. Het accent van de inwoners van de stad wordt ‘Vallisoletanos’ genoemd.  

 

Castilië en Leon is letterlijk bezaaid met kastelen en wordt ook wel ‘het land der kastelen’ genoemd. De kastelen zijn in de loop der eeuwen gebouwd door zowel de Kelten (overgenomen door de Romeinen), de Moren en de Christenen en vormen zo tastbare herinneringen aan de verschillende heersers van de regio. Een kasteel wat je niet mag missen is het Peñafiel castle. Dit 15e eeuwse kasteel van witte stenen ligt boven de Ribera del Duero, de vallei die bekend is vanwege de grote wijnproductie die hier plaatsvindt. Het gelijknamige stadje Peñafiel leeft volledig van de wijnproductie en organiseert jaarlijks een oogstfeest, wat vrij toegankelijk is. Ook in andere wijnproducerende dorpen kun je in oktober oogstfeesten meemaken.  

De tweede naamgever van de streek is de stad León. Deze levendige stad op de hoogvlakte is onlangs volledig gerenoveerd. De stad is van bescheiden grootte, maar biedt een mooi oud centrum met historische gebouwen, zoals de kathedraal van León en de Basilica San Isidoro. Ook vind je hier het door Gaudí ontworpen Casa de Botines. Naast León, zijn werelderfgoedsteden Ávila, Salamanca en Segovia plekken die je niet mag overslaan. In het prachtige middeleeuwse Ávila, de geboorteplaats van de heilige Theresia, kun je een wandeling maken over de stadsmuren. In Segovia zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien, zoals het aquaduct van Trajanus, wat deels door het centrum loopt. Salamanca is een stad waar je je gemakkelijk meerdere dagen zult kunnen vermaken. Deze universiteitsstad kent een levendige, internationale sfeer door de vele studenten, maar heeft ook zo haar tradities. Op het Plaza Mayor, ’s avonds het domein van straatartiesten, vindt u beeltenissen van o.a. Columbus en Cervantes. Het Casa de las Conchas is gedecoreerd met jakobsschelpen, ter ere van de pelgrimsroute die door de stad loopt. Ook de binnenplaats is fraai bewerkt. 

Plaza de Regla en de kathedraal van Leon

 

In Castilië en Leon vind je een grote variatie aan natuurgebieden. Hier ligt de noordelijke Mesata, of Spaanse hoogvlakte. Dit bestaat uit een plateau van 600 tot 1100 meter boven de zeespiegel, gevormd door erosie van het oorspronkelijk gebergte dat er stond. Dit is het oudste deels van het Iberisch schiereiland. Het plateau is omringd door randgebergten en wordt afgewaterd door de rivier de Douro. Het gebied is droog en warm, wat het niet altijd makkelijk heeft gemaakt voor de lokale bevolking. Voor toeristen is Castilië en Leon echter hét gebied voor prachtige vergezichten. Aanrader voor een mooie wandeling is Las Médulas, de grote openlucht goudmijnen uit de Romeinse tijd.  

 

Las Médulas Romeinse goudmijn. El Bierzo, León.

%d bloggers liken dit: