" Samen Spanje ontdekken"

Castilië – la Mancha, het hart van Spanje

Castillie La Mancha

Castilië – la Mancha is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Het grote gebied in het Zuid-Oosten van het land wordt ook wel ‘het hart van Spanje’ genoemd.

Hier vind je eeuwenoude steden, golvende vlaktes van groen, bergketens en bossen. Dit is het gebied wat het decor vormde van de roman Don Quichot van la Mancha. De witte windmolens, die de hoofdpersoon voor reuzen aanzag, domineren nog altijd delen van het landschap. Wanneer je op vakantie gaat naar het binnenland van Spanje, kan je dit prachtige gebied met zijn rijke geschiedenis en gevarieerde natuur niet overslaan.

 

Steden

Toledo

Hoofdstad van de regio is Toledo, een van de oudste steden van Spanje. Tot 1561 was dit zelfs de hoofdstad van heel Spanje. Deze middeleeuwse stad staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een andere werelderfgoedstad is het schilderachtige stadje Cuenca, oorspronkelijk gebouwd als Moorse burcht, maar in de Middeleeuwen uitgegroeid tot welvarende stad. Gelegen in een ravijnlandschap tussen de rivieren Júcar en Huécar ligt de stad met zijn gezellige pleintjes, imposante kathedraal, talrijke kloosters, kerken en herenhuizen. Het meest bekend is Cuenca echter om zijn Casas Colgadas (hangende huizen), gebouwd aan de rand van het rotsplateau waarop de stad zich bevindt. Cuenca is echter ook een ideaal startpunt voor een actieve vakantie. Vanuit Cuenca vertrekken verschillende wandel- en fietsroutes, je kunt er kajakken in de rivieren en abseilen in het ravijn. Wanneer je graag de witte windmolens van dichtbij wilt zien kun je het beste Campo de Criptana of Alcazar de San Juan gaan.

 

Cuenca

 

Natuur in Castilië – la Mancha

In de groene regio Castilië – la Mancha liggen meerdere bijzondere natuurgebieden. Zo’n twintig kilometer van Cuenca ligt het natuurgebied Serranía de Cuenca, waar het prachtige Ciudad Encantada (de betoverde stad) een onderdeel van is. Dit is een verzameling kalksteen rotsen die door de invloed van wind, ijs en water de grillige vormen van een natuurlijke stad hebben aangenomen. Een ander bijzonder natuurgebied is nationaal park Cabañeros. Dit park, gelegen in berggebied Montes de Toledo, ten zuiden van Toledo, is een van de belangrijkste beschermde gebieden van Spanje. Hier vind je herten, wilde zwijnen en grote roofvogels in een gebied dat haast Afrikaans aandoet. De bedreigde Iberische lynx wordt hier soms ook gespot.

 

Tablas de Daimiel

Nationaal Park Tablas de Daimiel

Heel anders is het moerasgebied van nationaal park Tablas de Daimiel. Hoewel dit het kleinste nationaal park van Spanje is, is het het bezoeken zeker waard. Hier vind je verschillende zeldzame vogelsoorten, waardoor het park favoriet is bij vogelaars. Ook flamingo’s worden hier regelmatig gezien. Het park heeft drie wandelroutes over een aaneenschakeling van houten bruggen. Een ander park wat bekend staat om zijn water is natuurpark Lagunas de Ruidera. Hier vind je 15 heldere turquoiseblauwe meren, verbonden door watervallen. Een tocht langs alle lagunes is 25 km lang en heeft een hoogteverschil van 128 meter. Het is echter zeker aan te raden om een deel van dit gebied te ontdekken. Bezoek ook de grotten en het Castillo de Rochfrida hier, die beide voorkomen in het boek Don Quichot.

Lees hier meer over Castillie La Mancha

 

 

Mina Romana Cueva del Hierro

Breng een bezoek aan deze oude Romeinse mijn waar u een compleet overzicht vindt van de geschiedenis van de plaats, van de pre-Romeinse tijd tot heden. Meer dan 2600 jaar geschiedenis van de grot gaat een lange weg terug in de tijd.

De winning van ijzererts in deze mijn begon in de pre-Romeinse tijd, ongeveer in de 6e eeuw voor Christus.

Het had waarschijnlijk een winning in de tweede ijzertijd, door enkele van de Keltiberische volkeren van het Iberische schiereiland. De buitengewone overvloed aan overblijfselen van Iberische castro’s uit deze periode in een straal van kleine kilometer bevestigt dit, hoewel gegevens over de exploitatie op dit moment schaars zijn. De mijnbouw was bekend en geprezen door Griekse en Romeinse auteurs. Deze steden ontwikkelden een belangrijke metallurgie en goudsmid. Het ijzer dat uit de mijn werd gewonnen, werd vooral gebruikt voor gereedschappen en wapens, zoals de beroemde falcata’s.

De mijn sloot zijn werking in de jaren zestig, maar is al bijna 20 jaar open voor het publiek dankzij een toeristisch initiatief van het bedrijf La Covonda, dat een toestemming heeft van de gemeente. Zo kunnen onze bezoekers genieten van de duizendjarige geschiedenis van wat ongetwijfeld een unieke mijn is.


 

%d bloggers liken dit: