" Samen Spanje ontdekken "

Catalonië

Behoefte aan zon, zee en strand, maar wil je er niet al te ver voor reizen? Dan is Catalonië de ultieme reisbestemming voor jou. In dit gebied aan de noordoostkust van Spanje vind je de Costa Brava en de Costa Dorada.

Denk aan bestemmingen als Lloret de Mar en Blanes, waar de tienerhormonen je om de oren vliegen, maar ook aan trendy steden die perfect zijn voor een city trip, zoals Barcelona. Natuurlijk mag een bezoekje aan het FC Barcelona stadion niet ontbreken, maar dat is zeker niet het enige hoogtepunt van deze regio…

 

  1. Beklim Montserrat

Montserrat is een spectaculair Benedictijns klooster wat hoog in de bergen ligt. Ik vind Montserrat een magische plek en het was het hoogtepunt van mijn reis door Catalonië! Montserrat ligt op ongeveer 50 km ten noordwesten van Barcelona en is de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. Het klooster van Montserrat is van significante religieuze betekenis en trekt jaarlijks veel katholieke pelgrims. Zij brengen een bezoek aan de geliefde “Maagd de Montserrat”: een zwart standbeeld van een maagd die wonderen kan verrichten. Zij komen er om de hand van het standbeeld aan te raken of te kussen.

Santa Maria De Montserrat. Benedictine Abbey In Mountain Of Montserrat, In Monistrol De Montserrat, In Catalonia

  1. Gotische gebouwen bekijken in Lleida

Lleida of Lerida is een plek in het westen van Catalonië. Het heeft prachtige historische gebouwen, zoals het historisch museum Institut d’Estudis Ilerdencs, wat eerder een in gotische stijl gebouwd ziekenhuis was. Ook de kathedraal La Seu Vella is de moeite waard: deze kathedraal is zowel in gotische als romaanse stijl gebouwd. Een ander interessant gebouw is het kasteel Gardeny, wat werd gebruikt door de Tempeliers. Het stadhuis La Paeria is een monument uit de middeleeuwen. Als je aan het eind van de dag op pad gaat, vergeet dan niet een jasje mee te nemen. In Lleida heerst geen mediterraans klimaat en kan er wanneer de zon onder is goed afkoelen.

 

View at the Old Cathedral Seu Vella with Segre river in Lleida, Spain

  1. Geniet in Sitges van het strand en de historie

Sand beach and historical Old Town in Sitges , Costa Dorada, Catalonia, Spain

Sitges is een leuke en hippe badplaats met een boulevard van 6 km en is een populaire plek voor de lokale bevolking uit de regio. Het stadje is authentiek en sfeervol en er is ontzettend veel te doen. Er zijn 3 strand: Playas Zona Centro, Playas Zona Levante en Playas Zona Poniente. Het centrum is klein en kent een aantal mooie en historische gebouwen en ik vind vooral het Plaza del Ayuntamiento erg mooi. Ook is het leuk om het Bacardi museum te bezoeken. Facundo Bacardi, de oprichter van het merk, is geboren in Sitges.

 

  1. Relaxen op de stranden van Sitges

Op zo’n half uur rijden van Barcelona ligt het plaatsje Sitges. Dit is een vissersdorpje met een levendige, relaxte sfeer. Rond Sitges liggen meer dan vijftien ‘gouden stranden’, die mooi afsteken tegen de vrolijke gekleurde huisjes. En waar kun je nou beter van verse zeevruchten genieten dan in een vissersdorp?

 

  1. Eten en drinken in Catalonië

Eten en drinken speelt een belangrijke rol in Catalonië. De Catalaanse keuken is beroemd en de Catalanen zijn enorm trots op hun wijnen en de cava. Op diverse plekken in de regio kun je gastronomische tour regelen en zo de gastronomie van de regio ontdekken. Maar als je met je auto door het uitgestrekte landschap rijdt, dan zie je overal lokale restaurantjes en een stop maken in een klein dorpje en daar eten, zorgt voor een fijne kennismaking met het gastronomie van de regio. Veel restaurants werken met een dagmenu, waarbij je keuze hebt uit een aantal voor- en hoofdgerechten en meestal een bedrag rond de 15 euro betaald voor een goddelijk lekkere maaltijd.

 

  1. Wandelen naar Castell d’en Plaja in Lloret de Mar

Geloof me: het uitgaansleven in Lloret de Mar is prachtig als je zeventien bent. Maar je kunt er heus ook andere dingen doen. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel Castell d’en Plaja. Je loopt vanaf het strand zo heen. Het kasteel zelf kun je niet bezoeken, maar je hebt vanaf hier een fenomenaal uitzicht op de kustlijn van Lloret de Mar. Eén van de bezienswaardigheden in Catalonië die je niet mag missen.

 

  1. Beleef de lokale tradities en festiviteiten in Catalonië

De cultuur van Catalonië is rijk en er zijn veel lokale tradities en het meemaken van een lokale festiviteit is dé perfecte manier om het authentieke Catalonië te leren kennen en te ervaren. Vol trots neemt jong en oud deel aan de festiviteiten en de passie en de levendigheid spat er vanaf. In de zomer is er in ieder dorpje wel ergens een zomerfeest of een andere activiteit, aangezien Catalanen echt overal wel een feestje van maken! Zo is er op 21 juni het midzomernacht feest en in september zijn er in de vele dorpjes de oogstfeesten, aangezien dit de periode is dat de druiven geplukt worden.

 

  1. Botanische tuin van Blanes

De botanische tuin van Blanes, oftewel de Jardí Botànic Marimurtra, is een prachtige bezienswaardigheid in Catalonië. Je vindt hier niet alleen allerlei tropische planten, maar je hebt ook een fantastisch uitzicht op de zee. Ben je in Blanes en wil je even iets anders doen dan op het strand liggen en feesten tot het licht wordt? Bezoek dan zeker de botanische tuin. Dan kun je weer even op krachten komen.

Marimurtra botanical garden at Blanes

  1. Woon een training bij van de Castellers

Een training bijwonen van de Castellers (de menselijke kastelen) is een bijzondere ervaring die je kennis laat maken met de tradities van Catalonië. Mensen klimmen op elkaar en maken zo een metershoge toren. In Catalonië is dit een serieuze sport en zijn er competities voor. Men traint jarenlang en het vergt veel oefening en kunst, aangezien de mensen op elkaars schouders staan en iedereen zijn of haar balans moet houden. Kracht, balans en uithoudingsvermogen zijn de toverwoorden bij de Castellers. Torens van vier mensen, van drie mensen, torens van negen mensen, alle mogelijke opties zijn er.

team work castellers

10: Barcelona

Sagrada Familia

Barcelona is de hoofdstad en populairste van alle bezienswaardigheden in Catalonië. We kunnen een heel artikel vullen over de stad, maar dat bewaren we voor een andere keer. Dingen die je absoluut niet mag missen zijn La Sagrada Familia, ontworpen door (daar is ‘ie weer) Gaudí. Al vanaf 1882 wordt aan de kerk gebouwd en naar verwachting zal hij in 2026 officieel opgeleverd worden.

%d bloggers liken dit: