" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Cultuur en natuur in Aragon

Aragon

Spanje barst van de mooie vakantieplaatsen. Een hiervan is de autonome regio Aragon, in het noorden van Spanje, grenzend aan Frankrijk. Deze grens wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. De rest is een stuk vlakker, hier bevindt zich onder andere de stroomvlakte van de rivier de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist. De regio heeft zo’n 1,5 miljoen inwoners waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Zaragoza woont.

 

 

Een regio met veel cultuur

Aragon heeft een rijke geschiedenis, zo was het de kern van een middeleeuws koninkrijk dat in de 15e eeuw heel het oosten van Spanje beheerste. Qua taal spreken de meeste mensen er gewoon Spaans, het is de hoofdtaal van het gebied en vrijwel iedereen kan het spreken. Toch zijn er ook gebieden waar nog Aragonees wordt gesproken, vooral bij de Pyreneeën. In het oosten, naast Catalonië, wordt ook Catalaans gesproken.

zaragoza

Zaragoza

De rijke geschiedenis als middeleeuws koninkrijk heeft onder andere ook voor veel historische

monumenten gezorgd. Denk hierbij aan La 

 

Seo, een rooms-katholieke kathedraal in Zaragoza. Of de Aljafería, een paleis omgeven door een burcht, gebouwd in de tweede helft van de elfde eeuw. Tegenwoordig fungeert dit gebouw als de zetel van de Cortes, het regionale parlement van Aragon.

Natuur

De regio heeft ook prachtige natuur, zoals het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, een nationaal park in de Pyreneeën. Dit park heeft een grootte van 156.08 vierkante kilometer en bevat meer dan 1500 bloemensoorten en heel veel vogels en zoogdieren. Zo komt de lammergier vrijwel alleen maar voor in dit Pyreneeëngebied.

Voor de avonturiers is er nog de Monte Perdido of Mont Perdu, een berg van bijna 3,5 kilometer hoog, liggend in de Pyreneeën. Deze berg kan alleen beklommen worden vanuit het Aragonese dorpje Torla.

Eten in Aragón

Aragon heeft een grote en veelzijdige keuken dankzij de vele culturen die hier gewoond hebben de laatste eeuwen. Deze regio weet goed hoe ze lokale producten moeten gebruiken. De Aragonese keuken staat vooral bekend om de vele stampotten die ze maken.

Cathedral of Transfiguration of the Lord in sunny day. Huesca

De Aragonese markt heeft een grote variëteit aan fruit, groene en peulvruchten. Ingrediënten die je echt eens moet proberen zijn uien uit de Fuentes, asperges afkomstig van de oevers van de Ebro en olijfolie uit het zuiden. Ook de bekende ham van Teruel is een klassieker.

Toerisme in Aragón

Als toerist valt er genoeg te doen in Aragon. Grote steden die je kan bezoeken zijn Huesca, Teruel en de hoofdstad Zaragoza. Er zijn genoeg ski- en klimmogelijkheden in het noorden. Daarbij vind je door de hele regio kloosters, kastelen en allerlei mooie monumenten zoals de – door UNSECO tot wereld erfgoed verklaarde – basiliek van Nuestra Señore del Pilar.


YOU MIGHT ALSO LIKE

0 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: