" Samen Spanje ontdekken "

De autonome regio Madrid

autonome regio Madrid

In de autonome Spaanse regio Madrid vind je uiteraard de gelijknamige hoofdstad van het land, maar de regio heeft zoveel meer te bieden. Rondom de hoofdstad vind je prachtige historische steden, bijzondere dorpjes en geweldige natuurgebieden, zoals de indrukwekkende bergketen Sierra de Guadarrama.

De regio Madrid is het geografisch middelpunt van Spanje en ligt ingeklemd tussen de regio’s Castilië y León en Castilië – La Mancha. Er wonen ongeveer 5.5 miljoen mensen, waarvan 3 miljoen in en rond de hoofdstad. Madrid kent een gematigd continentaal klimaat met warme lentes en zomers, lange zachte herfstperiodes en niet al te koude winters. Desalniettemin valt er in de winter genoeg sneeuw in de omringende bergen om het tot een populair wintersportgebied te maken.

 

De autonome regio Madrid

Hoofdstad Madrid

Hoofdstad Madrid

Beautiful view of Madrid downtown at sunset

De hoofdstad Madrid ligt in het centrum van de autonome regio Madrid. De stad is open en gezellig en geliefd onder toeristen. In het centrum vind je de Puerta de Alcalá, het historische poortgebouw vanwaar ooit de weg naar Alcalá de Henares  begon. Tegenwoordig staat het symbool voor het Madrid dat zich openstelt voor de rest van de wereld. Naast de poort heeft de stad verschillende indrukwekkende monumentale gebouwen en plaatsen, zoals het koninklijke paleis en het stadsplein ‘Plaza Mayor’. Populair is ook de zogenaamde ‘driehoek van de kunst’: op korte afstand van elkaar vind je het Pradomuseum, het museum Thyssen-Bornemisza en het kunstcentrum Reina Sofía.

 

Historische steden

De regio Madrid heeft een rijk cultureel erfgoed. Drie van de historische steden in deze regio staan op de UNESCO werelderfgoedlijst: Aranjuez, Alcala de Henares en San Lorenzo del Escorial.
Aranjuez ligt ten zuiden van Madrid, waar de Taag en de Jarama samenvloeien. Tot 1752 was dit de woonplaats van de Spaanse koningen en het heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de verlichting. Verschillende gebouwen en plaatsen in Aranjuez zijn erkent als werelderfgoed, waaronder de voormalige residentie van de Spaanse koning, Palacio Real de Aranjuez, de kerk van San Antonio, ook bekend als ‘Mariblanca’, en de intacte Plaza de Toros, de stiergevecht arena

 

autonome regio Madrid

Palacio Real de Aranjuez

 

De stad Alcala de Henares ten oosten van Madrid is het bezoeken waard vanwege haar prachtige historisch centrum van Romeinse oorsprong. In San Lorenzo del Escorial vind je het Escorial, een immens complex met een koninklijk paleis, abdij en koninklijk mausoleum, gebouwd door Fillips II. Dit, en de vallei der gevallenen, maken San Lorenzo del Escorial populair onder toeristen. De vallei der gevallenen is een omstreden monument voor de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog, destijds gebouwd door dwangarbeiders onder leiding van Franco zelf.

 

Royal Monastery in San Lorenzo El Escorial

%d bloggers liken dit: