" Samen Spanje ontdekken "

Granada en haar rijke geschiedenis

Granada

Granada is qua inwonersaantal het de 17e stad van Spanje, maar desalniettemin een van de bekendste.

Granada en Alhambra

Alhambra, het enorme Moorse paleis, is waarschijnlijk het beroemdste monument van Spanje. De stad kent een grote culturele rijkdom, met invloeden van de Moren, Joden en Katholieken. Mensen die geïnteresseerd zijn in verschillende culturen, musea en kerken kunnen hier hun hart ophalen. Ook liefhebbers van de flamenco, de Zuid-Spaanse (zigeuner)dans, zullen aan hun trekken komen: in de wijk Albaicín zijn vele grote flamencodansers opgeleid.

Het gebied waar Granada ligt werd al vroeg bewoond door granadaachtereenvolgens Iberische volken, Feniciërs, Grieken en Carthagers. Op zo’n 15 kilometer van de stad was bovendien een Romeinse nederzetting uit het jaar 193 v. Christus. Deze Romeinse nederzetting, Iliberris, werd later als Elvira de hoofdstad van een provincie binnen het kalifaat Córdoba. Ten noorden van Elvira werd een Joods dorpje gesticht, genaamd Gárnata al-yahud (Granada van de joden).

 

Zawi ibn Ziri

In de 11e eeuw na Christus viel het kalifaat Córdoba uiteen en kwam de streek in handen van de Berberse vorst Zawi ibn Ziri. Hij stichtte zijn eigen emiraat, met Elvira als hoofdstad. Elvira was echter kwetsbaar voor aanvallen, aangezien het in een laaggelegen gebied lag. Zawi ibn Ziri besloot daarom het Joodse gehucht Granada tot hoofdstad te maken. In slechts korte tijd groeide het dorpje uit tot een van de belangrijkste steden van Spanje. Onder de macht van Zawi ibn Ziri en zijn nakomelingen kwamen vele van de huidige monumenten en monumentale wijken tot stand, waaron Albaicín.

Alhambra in GranadaEen tijd van oorlogen volgde. Binnen het onafhankelijke moslimrijkje groeide de haat jegens de Joden die ook in de stad woonden, tot in 1066 een grote moordpartij plaatsvond en een groot deel van de Joodse wijk werd vernietigd. Pas toen het kalifaat werd overgenomen door de Almoraviden keerde de rust toe. In 1232 werd het gebied opnieuw een koninkrijk, onder de leiding van Alhamar. Alhamar, die officieel Mohammed I ibn Nasr heette, werd daarmee de eerste sultan van Granada. Hij bouwde het Alhambra  als fort voor de Moorse heersers. Het paleis is het grootste moslimbouwwerk van Spanje en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Katholicisme

Na 20 verschillende sultans kwam er met de Spaanse inquisitie een einde aan de Islamitische heerschappij in 1492. Moslims en Joden moesten zich bekeren tot het katholicisme en het Spaans verdrong het Arabisch als voertaal. Alle moskeeën werden vervangen voor katholieke kerken. Een deel van het Alhambra werd afgebroken om plaats te maken voor een renaissancistisch paleis, midden in het fort. Granada is hierna lange tijd een van de rijkste steden van Europa geweest, met Albaicín als belangrijkste wijk. Hier woonden de adelen en bevindt zich nog altijd de universiteit. Het eerste katholieke koningspaar, Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië, zijn begraven in de kathedraal van Granada, die eveneens op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: