" Samen Spanje ontdekken "

De rijke geschiedenis van Almeria

Almeria

Almeria, Spanje  is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente in Andalusië. De stad ligt in het zuiden van Spanje en heeft zo’n 200.000 inwoners. Het is prachtig gelegen aan de Middellandse zee met zo’n 219 kilometer aan zandkust, de Costa de Almería. Dit, plus het feit dat Almería de meeste zonuren van heel Europa heeft, maakt de stad een populaire bestemming voor zonaanbidders.

Maar deze historische stad heeft meer te bieden dan zon en strand. Forten, kerken en archeologische locaties vallen ook onder de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad. Hier zullen we kort ingaan op de rijke geschiedenis van Almería en haar bezienswaardigheden.

 

De geschiedenis van Almeria gaat ver terug.

Officieel is de stad in 955 gesticht door Arabieren, maar er zijn aanwijzingen dat de stad al bestond in het Romeinse tijdperk, zij het veel

Alcazaba

Uitzicht over Almeria

kleiner. In het tijdperk dat  ‘het moslim tijdperk’ wordt genoemd werd Almeria een belangrijke handelsplaats voor producten uit Afrika. In 1489 wordt de stad officieel overgenomen door de omringende katholieke monarchieën. Het ‘christelijke tijdperk’ begint. In dit tijdperk verpaupert de stad en beginnen mensen weg te trekken. De handel met Amerika is nu belangrijker dan die met Afrika en Almería ligt niet op die handelsroute. Bovendien krijgt de stad last van aardbevingen en binnenvallende piraten.

In 1522 verwoestte een aarbeving stad vrijwel geheel en bleven er slecht 700 inwoners over.

Op de plek van de oude moskee werd een nieuwe kathedraal gebouwd, de Catedral de la Encarnición de Almería. De kathedraal is gebouwd als een fort, om bescherming te bieden tegen de piraten. Tegenwoordig zetelt het bisdom Ameria, Spanje erin. De kathedraal trekt christenen uit de wijde omgeving aan, maar de stad blijft last houden van  aardbevingen, droogte en piraterij. Pas in de 18e eeuw begint de stad weer te bloeien, onder de invloed van mijnwerkzaamheden in de buurt. Van 1810 tot 1812 is de stad bezet geweest door Frankrijk.

In de tijd die volgt worden parken, pleinen en kanalen aangelegd en krijgt de Almeria leidingen en riolering. Het is echter pas na de 2e wereldoorlog dat de stad weer in zijn volle glorie hersteld is.

 

Alcazaba van Almeria

 

Historische bouwwerken

Deze rijke geschiedenis zorgt ervoor dat er invloeden van vele culturen te vinden zijn in Almeria, Spanje. Uit het moslim tijdperk is het Alcazaba bewaard gebleven. Na het Alhambra in het nabijgelegen Granada, is dit het grootste moslimbouwwerk in Spanje. Het fort ligt op een heuvel en kijkt uit over het oude centrum van de stad, de Medina, waar nog enkele van de oorspronkelijke nauwe straatjes lopen. Naast de kathedraal getuigen verschillende kerken van het christelijke tijdperk. De overdekte markt en het oude station stammen beide uit de 19e eeuw. Deze zijn zeker ook het bezoeken waard. Verder kent de stad meerdere mooie pleinen, theaters, musea en vele standbeelden. Vanuit de haven gaan ferry’s naar verschillende steden in Noord-Afrika.

De forse muren en torens van de heuveltop van Alcazaba domineren de stad en bieden een prachtig uitzicht over de oude stad beneden en over de Middellandse Zee. Met een oppervlakte van 25.000 m2 was dit het grootste fort gebouwd door de Moren.

De Cordobaanse kalief Abd al-Rahman III, die ook Medina Azahara bouwde. startte de bouw van het Alcazaba in 955 n.Chr. Almeria werd vervolgens een belangrijke handelshavenstad met de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Toen kreeg Almeria de status van taifa (onafhankelijke stadstaat). Het paleis in het Alcazaba zou schitterend zijn geweest. Na het taifan-tijdperk ging de stad over naar de Almoraviden.

In deze periode in de geschiedenis van Almeria was de status en het belang van de stad binnen Al-Andalus zo groot dat het gezegde luidde: “Toen Almeria Almeria was, was Granada slechts haar boerderij.”

YOU MIGHT ALSO LIKE

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: