" Samen Spanje ontdekken "

Salamanca, Een geweldige stedentrip

Salamanca

Heb je zin om heerlijke tapas te eten op een pleintje in de zon en zie jij jezelf  door gezellige straatjes slenteren? Ga dan op een stedentrip naar Salamanca, de oudste studentenstad van Spanje!

 

Salamanca ligt ruim 200 kilometer ten westen van Madrid en staat bekend om zijn gebouwen van goudgeel zandsteen. Vooral bij zonsondergang krijgen de gebouwen hierdoor een gouden kleur. Salamanca heeft dan ook de bijnaam ‘Ciudad Dorada’, oftewel de Gouden Stad. Sinds 1988 staat het centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit begrijp je meteen zodra je de prachtige kloosters, kathedralen en andere architectuur ziet. Het oude centrum is qua grootte heel goed te bewandelen en heeft allemaal pleintjes met bars, discotheken en restaurantjes. In Salamanca kun je dus, naast genieten van de warme Spaanse zon, genoeg zien en doen!

 

Salamanca University

De universiteit van Salamanca bevindt zich in het historische stadscentrum en werd gesticht tussen 1425 en 1433. Het gebouw wordt beschouwd als een van de mooiste universiteiten ter wereld, voornamelijk vanwege de gevel. Het houtsnijwerk is een prachtig voorbeeld van de platertske stijl en werd in 1592 toegevoegd door de katholieke koningen. Veel toeristen proberen een van de meest ingewikkelde gravures te vinden, de ‘kikker op een schedel’. De Universiteit van Salamanca, een van de oudste universiteiten ter wereld, ook wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende en oogverblindende gebouwen van Spanje.

 

Plaza Mayor

Plaza Mayor is het prachtige centrale plein van Salamanca en ligt midden in het oude centrum. Het plein fungeert als dé ontmoetingsplaats voor de inwoners van Salamanca en staat bekend om de mooie barokke versieringen en de vele gezellige cafés, terrasjes en winkels. Het is een echte aanrader om Plaza Mayor ’s avonds te bezoeken; het plein wordt dan namelijk prachtig verlicht.

 

salamanca

Plaza Mayor

 

Museo Art Nouveau en Deco

De uitzonderlijke art nouveau y Deco is een van de meest belangrijke in de regio en biedt artistieke meesterwerken uit de 19e en de 20e eeuw. De artefacten variëren van indrukwekkende collecties schilderijen, sculpturen tot keramiek en art-decostukjes. Het indrukwekkende gebouw was oorspronkelijk een privépaleis en werd uiteindelijk in 1995 als museum geopend. De ingewikkelde glaswerken en lichtspelen maken het een van de meest verbluffende architecturale constructies van Spanje. Het museum beschikt over de grootste collectie porseleinen poppen ter wereld en de beeldhouwwerken en glaswerken prachtig en zeer bijzonder.

 

Casa de las Conchas (het Schelpenhuis)

Casa de las Conchas

Het historische Casa da las Conchas werd gebouwd door Rodrigo Arias de Maldonado, een ridder van de Orde van Santiago de Compostela, en werd voltooid in 1517. Het gebouw  is versierd met meer dan 300 schelpen, wat veel bezoekers trekt. De architectuur is voornamelijk gotisch met renaissance- en het bevat mudejar-elementen. Het is de moeite waard om door de poorten te lopen om de gerestaureerde binnenplaats te bewonderen en indrukwekkende werken van dichterbij te bekijken. Hoewel het in de 16e eeuw dienst deed als het paleis van Maldonado, is het House of Shells tegenwoordig de thuisbasis van de openbare bibliotheek en een informatiecentrum.

 

Convento de San Esteban ( het Klooster van de Heilige Esteban)

Salamanca heeft een aantal mooie kloosters, waarvan het Convento de San Esteban een van de bekendste is. Het is een groot Dominicaans klooster uit de 16e eeuw. Met name de prachtige kloostergang van twee verdiepingen en alle religieuze kunst die in het klooster te vinden is, zorgt ervoor dat een bezoek aan Convento de San Esteban echt de moeite waard is.

 

De oude en de nieuwe kathedraal

Salamanca

Catedral de Salamanca

De indrukwekkende nieuwe kathedraal van Salamanca ligt naast de oude kathedraal en de bouw ervan begon in de 15e eeuw en duurde tot de 18e eeuw. Het is aanzienlijk groter dan zijn historische tegenhanger en is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van de gotische architectuur van Spanje, terwijl het ook barokke en renaissance-elementen bevat. De oude kathedraal is toegankelijk via de nieuwe kathedraal en werd voltooid in de 14e eeuw. Hoewel beide verschillende architecturale stijlen hebben, zijn ze niettemin in harmonie met elkaar. Bezoekers kunnen de torens beklimmen en door de kathedralen lopen.

 

Eten en drinken in Salamanca

Als je denkt aan de Spaanse keuken, denk je natuurlijk meteen aan tapas! In de regio Castilië en León eten ze meestal een speciaal soort tapas genaamd pinchos. Een pincho is een sneetje brood dat rijkelijk wordt belegd en meestal zit er een spiesje door. Doe net als de lokale bevolking en ga op één avond langs verschillende pinchos-barretjes om overal een paar gerechtjes te proberen.

Met name rond Plaza Mayor, Plaza del Oeste en Calle Van Dyck zijn veel leuke tapasbarretjes en andere restaurants of eetcafés te vinden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Mesón El Minutejo of Restaurante Don Cochinillo voor tapas en andere typisch Spaanse gerechten. Heb je toch liever zin in iets anders? Bij La Pepita Burger Bar eet je de beste hamburgers.

 

Nog wat tips voor als je naar Salamanca gaat:

Pinchos

Wanneer je uiteten wilt, bestel je een aantal lekkere hapjes: de tapas van Spanje! Vervolgens raden we je aan om lekker naar een ander barretje te gaan om nog eens hetzelfde te doen: nog meer tapas! Zo krijg je ook nog wat lichaamsbeweging tussendoor en je kunt meerdere dingen proeven. Kijk wel uit voor restaurantje waar je “tapas” op de gevel kunt zien. Dit zijn in de meeste gevallen erg toeristische plekken. In de echte restaurants van Salamanca worden tapas namelijk ‘pinchos’ genoemd.

Tijdens het hoogseizoen komen er erg veel toeristen naar Spanje om van Salamanca genieten. Zoveel zelfs dat je je aan de grote hoeveelheden toeristen kunt gaan ergeren. Om dit te voorkomen kun je het beste in het voor- en najaar gaan. Je hebt dan iets meer bewegingsruimte en dan is het gelukkig ook nog niet zo heet!

Nog een tip voor de bezoeker: je kunt je bezoek aan Salamanca perfect combineren met een stedentrip naar Madrid. Je kunt zelfs vanaf Madrid met de auto gaan. De afstandtussen deze steden is iets meer dan 200 kilometer. Dat heb je dus in een mum van tijd afgelegd.

%d bloggers liken dit: