" Samen Cordoba ontdekken. "

Cordoba

Cordoba
Córdobain Andalusië is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Spanje. Van de iconische moskee-kathedraal tot de prachtige met bloemen versierde patio’s die in mei voor het publiek toegankelijk zijn, dit is een stad met voor elk wat wils. Lees verder voor de 10 beste en leukste dingen om te zien en te doen in Córdoba.

 

  1. Bezoek de prachtige kathedraal Mezquita van Cordoba

Met haar imposante bogen, vele hoge zuilen en tropische tuinen is de Mezquita het indrukwekkende middelpunt van Cordoba. Mezquita is het Spaanse woord voor moskee, waarmee wordt verwezen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Toen de moskee in de 8e eeuw werd gebouwd, was het de grootste moskee van Europa. Sinds de 13e eeuw is het gebouw meerdere keren van functie gewisseld. Na de Reconquista, waarbij de Moslimbevolking uit Spanje werd verdreven, werd het gebouw een kerk. Tijdens de 15e eeuw is ten midden van het gebouw ook een kathedraal gebouwd. Door de onderbrenging van meerdere godsdiensten kent de Mezquita van Cordoba een unieke geschiedenis. Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en kan vrijwel alle dagen van het jaar worden bezocht.

 

  1. Medina Azahara

De moskee-kathedraal van Córdoba neemt de eerste plaats als historische attractie, maar Medina Azahara – gelegen op ongeveer 8 km buiten de stad – is net zo intrigerend. In het midden van de 10e eeuw was ‘The Shining City’ de bestuurlijke hoofdstad van Al-Andalus, toen het toen door de Mooren geregeerde Spanje bekend was. De bouw begon in 936 op bevel van de Omajjaden Kalief van Córdoba, Abd-ar-Rahman III al-Nasir. Toevoegingen en wijzigingen gingen nog tientallen jaren door, maar in 1010 werd Azahara geplunderd en daarna eeuwenlang verlaten gelaten. De overblijfselen werden pas in het begin van de 20e eeuw ontdekt en hoewel ze slechts ongeveer 10% van de oorspronkelijke stad vertegenwoordigen, geven ze je toch een goed beeld van hoe prachtig de Medina Azahara moet zijn geweest.

 

  1. Puente Romano

De oude Romeinse brug van Córdoba loopt over de Guadalquivir rivier. Het was al vroeg in de geschiedenis een belangrijke toegangsweg tot de stad. De brug werd al gebouwd in de eerste eeuw, maar heeft door de loop van de eeuwen al meerdere restauraties ondergaan. De Puente Romano telt zestien bogen en een prachtig sculptuur van beschermengel San Rafael. Deze is afkomstig van de hand van Bernabé Gómez del Río, een beeldhouwer uit de zeventiende eeuw.

Puente Romano en Mezquita

 

  1. Romeinse tempel

Wat bijzonder is aan Cordoba is dat het verschillende monumenten heeft uit verschillenden tijdperken: Romeins, Moors en Christelijk.. Pas in de jaren 1950, toen het stadhuis van Cordoba werd uitgebreid, werden de overblijfselen ontdekt van wat waarschijnlijk de belangrijkste Romeinse tempel van de stad was. Het werd gebouwd tijdens het bewind van keizer Claudius in het midden van de 1e eeuw na Christus en werd gerenoveerd in de 2e eeuw na Christus. Archeologen beweren dat de structuur van de het mooiste van het Romeinse rijk was.

 

  1. Plaza de las Tendillas

In het hart van de stad Córdoba ligt het prachtige plein Plaza de las Tendillas. In de twintigste eeuw is het plein nog aangepakt. Op het huidige Plaza de las Tendillas tref je panden die ontworpen werden beroemde architecten. Het belangrijkste bouwwerk is de fontein met het ruiterstandbeeld van Don Gonzalo Fernandez de Córdoba. Als legeraanvoerder staat hij ook wel bekend als ‘de Grote Kapitein’. Hij wordt gezien als grondlegger van het moderne oorlogvoeren, waarbij onder andere loopgraven werden geintroduceerd. Plaza de las Tendillas is een autovrij plein waar je heerlijk kunt vertoeven op één van de vele terrassen. Je kunt er ook gezellig winkelen.

Plaza de las Tendillas, Cordoba

 

  1. Het kasteel Alcazar de los Reyes Cristianos

De Alcazar is oorspronkelijk een kasteel maar heeft ook dienst gedaan als gevangenis. Het gebouw is van buiten mooier dan van binnen. De tuinen zijn zeker de belangrijkste reden om het oude kasteel te bezoeken. De tuinen zitten vol met fonteinen, bloemen, planten en bomen die in allerlei figuren gesnoeid zijn. Beklim ook de toren van de Alcazar voor een van de beste uitzichten over Cordoba.

 

  1. De ster van de patio’s van Córdoba

De ster van de patio’s van Cordoba is het elegante 15de-eeuwse Palacio de Viana, een enorm gebouw dat in de loop van de eeuwen als een verblijf voor het Spaanse koningshuis heeft gediend. Voor een entreeprijs van € 5 kan je de 13 patio’s en tuinen van Viana bezoeken. Het is ingewikkeld ontworpen en  er groeien kleurrijke planten, bloemen en bomen. De tuin is de mooiste openbare ruimte van Córdoba.

  1. Basilica de San Pedro

Aan de Plaza de San Pedro ligt de gelijknamige kathedraal uit de dertiende en veertiende eeuw. In sommige onderdelen, waaronder de toren, zijn kenmerkende Moorse stijlen te ontdekken. De meest ingrijpende restauraties hebben plaatsgevonden in de zestiende eeuw. Destijds had Hernán Ruiz II de leiding. In de kelder zijn de overblijfselen van martelaren als Faustus, Martial en verschillende altaar stukken, waaronder die van Alonso Gómez de Sandoval, te bezoeken.

 

  1. Plaza de la Corredera Plein

Cordoba zit vol met leuke pleintjes en doorkijkjes. Plaza de la Corredera is een van de grootste en leukste pleinen van de stad. Er zitten hier veel lokale mensen op de bankjes en kinderen spelen met de duiven. Vanaf de diverse terrasjes is er genoeg te zien. In de buurt van het plein huizen ook diverse musea waarvan de meeste zoals de Posada de Potro en het Archeologisch museum gratis te bezoeken zijn.

Plaza de la Corredera

 

  1. Fietsen in Cordoba

Fietsen in Cordoba is de leukste manier om de stad te verkennen. Met Baja Bikes fiets je in ongeveer 2 uur tijd langs de  prachtige bezienswaardigheden van Cordoba. Ook huren ze kinderfietsen vanaf 8 jaar en er zijn ook kinderzitjes aanwezig. Een fietstochtje door de prachtige oude, historische stad is de perfecte excursie met het hele gezin dus! Een tour boek je al voor maar €25 per persoon. Fiets met gids langs bezienswaardigheden als de Mezquita, de Romeinse brug en nog veel meer! Dit kost een beetje maar je hebt meteen een goed beeld van de stad en haar geschiedenis.


[booking_product_helper shortname=”cordoba”]

%d bloggers liken dit: