" Traditionele festivals in Spanje "

Festivals in Spanje

San Fermin festivals in Spanje

Spanje heeft een rijke geschiedenis en historie. En bij zo’n rijke cultuur horen vele nationale en regionale feestdagen en festivals in Spanje.

Op deze dagen zijn de scholen dicht en de mensen grotendeels vrij om deel te nemen aan de festiviteiten. Als je authentiek Spanje op zijn best wilt meemaken, zorg er dan voor dat je er tijdens een van de festivals bent! Veel plaatsen hebben hun eigen dorps- of stadsfeesten, waarbij er een week lang wordt gefeest, gedanst en gegeten. Naast deze kleine festivals zijn er enkele bekendere festivals.

Dit artikel geeft een overzicht van enkele grotere festivals in Spanje.

 

San Fermín Festival

Viering van het festival van San Fermin in traditionele witte abd rode kleding met rode stropdas.

Een van de meest bekende en beruchte Spaanse festivals van Spanje is het San Femín festival van 6 tot 14 juni in Pamplona (Navarra), ter ere van de heilige San Fermín.  Gedurende de week zijn er eet- en dansfeesten, straattheater, concerten en reuzenparade’s. Het festival is bij het grote publiek echter bekend vanwege de stierenrennen. Iedere ochtend worden zes vechtstieren losgelaten en door de smalle straatjes gejaagd terwijl duizenden mensen ze voor proberen te blijven. De rennen eindigen in de arena, waar de stieren na traditionele stiergevechten afgemaakt worden.

 

Oogstfeesten

Spanje is rijk aan fantastische wijnstreken. In deze gebieden vind je in de oogsttijd (september/oktober) vele traditionele oogstfeesten. Denk hierbij aan folkloristische parades, stierenvechten, live muziek en kroegentochten. Een van de grootste oogstfestivals is het aan San Matteo gewijde druivenfestival in Logroño, de hoofdstad van wijnstreek la Rioja. Naast druivenfestivals (fiestas de la vendimia) zijn er vele andere gastronomiefeesten zoals avocadofeesten, rozijnenfeesten, olijvenfeesten of sinaasappelfeesten.

 

Ferio de Cordoba

Eind mei is er een groot festival in het zuidelijke Cordoba. Duizenden mensen uit de omgeving en van verder trekken richting Cordoba voor de fascinerende flamenco voorstellingen, vuurwerkshows, processies, paardenshows, traditionele dansers, stierenvechten en vele andere attracties.  Als je een authentiek Andalusisch festival mee wilt maken zorg dan dat je hier bij bent!

 

Las Fallas Valencia

Vreugdevuren tijdens
Fallas van Valencia

Elk jaar in maart vind er in Valencia een groots straatfestival plaats. Denk praalwagens, muziek, vuurwerk en heel veel vuur. Dit fantastische traditionele festival staat sinds 2016 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is erg populair bij toeristen, dus boek je hotel op tijd!

 

Midzomernachtfeesten

In de nacht van 23 op 24 juni vinden er op verschillende plaatsen in Spanje midzomernachtfeesten, of Hogueras de San Juan, plaats. Sinds 2014 staan de zomerfeesten op de lijst met Spaans immaterieel erfgoed. De Spanjaarden vieren het begin van de zomer en eren San Juan, Johannes de Doper, met vuurwerk, muziek en grote kampvuren op straat of op het strand. In Andalusië verbranden ze naast oude meubels bovendien ook poppen (juanillos). In Almería is het de traditie om middernacht in zee te zwemmen om het jaar fris te beginnen. In Granada vindt op deze dag het Fiesta del Agua y del Jabón, het feest van water en zeep, plaats. Op het eiland Menorca vieren ze midzomernacht met grote paardenshows op muziek. In Alicante beginnen de festiviteiten al op 20 juni. Ook hier worden papier-maché poppen verbrand.

%d bloggers liken dit: