" Samen Galicie ontdekken "

Galicie, de groenste regio van Spanje

galicie

Het groene Galicië (costa verde galicia) in het uiterste noordwesten van Spanje is een van de zeventien autonome regio’s van het land.

De hoofdstad van de regio, Santiago de Compostella, is de eindbestemming van de beroemde Camino de Santiago, de pelgrimstocht van Santiago. Buiten de hoofdstad is de streek echter voor velen onbekend. Zonde, want Galicie is als groenste regio van Spanje is zeker de moeite waard om te verkennen. De regio kent bossen, heuvels, bergen en kilometers aan zandstrand, verstopt in rotsachtige baaien aan de Atlantische kust.

Ondanks de geringe 100.000 inwoners in Santiago de Compostella is Galicie een van de dichtstbevolkte gebieden van Spanje. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft op het platteland van de landbouw of bosbouw. De laatste decennia is er echter sprake van een trek naar de steden. De grootste stad, havenstad Vigo, heeft inclusief voorsteden zo’n 450.000 inwoners en de havenstad en economisch centrum van de regio, A Coruña,  ongeveer 400.000.

Galicië grenst in het zuiden aan buurland Portugal. Zo’n 70 procent van de bevolking spreekt Galicisch, een variant van het Portugees, met wat invloeden van het Spaans. Rivier Miño vormt een natuurlijke grens tussen beide landen. Het rivierlandschap bied een mooie aanblik en de rivier zelf is af te dalen, voor de mensen die van raften houden. In het oosten grenst de regio aan de autonome regio’s Asturië en Castilië en León, met op de grens het ‘Macizo Galaico’ – het Galissisch massief. Waar Castilië en León droog is, is Galicië groen. Het binnenland wordt voor een groot deel gevormd door uitgestrekte bosgebieden. Het noorden en oosten worden afgeschermd door de Atlantische oceaan. De regio heeft zo’n 1200 kilometer aan kustgebied, wat 30% van het totale Spaanse kustgebied vormt.

De ligging aan zee en de bergen op de grens met het binnenland hebben als nadeel dat het er veel regent, wat de oorzaak is van het groene binnenland.  In de zomers is het echter droger en kan het er ook bloedheet zijn. In deze regio is de kans op bosbranden dan ook groot. De maanden juni en juli heb je de meeste kans op zon en de minste kans op neerslag. Bovendien is het dan het langste licht, wat zeker voor (pelgrimstocht)wandelaars fijn is.

Santiago de Compostela cathedral

Kathedraal van Santiago de Compostela

Galicie heeft een aantal prachtige steden. Naast Santiago de Compostela, met het beroemde kathedraal, zijn de steden Ferrol, Lugo, Orense en Pontevedra de moeite waard. Sommige monumenten in deze steden zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, zoals de Romeinse stadsmuren van Lugo of de Herculestoren nabij A Coruña. Deze toren is de oudste Romeinse vuurtoren ter wereld die nog steeds in gebruik is.

Ferrol is een kleiner havenstadje, waar voor de kust sint-jakobsschelpen, het teken van de heilige jakob, gekweekt worden. Deze kun proeven als ‘vieira’, een lokale delicatesse.
Veel pelgrims doen de stad aan om vanaf de middeleeuwse haven Curuxeiras het 118 kilometer lange pelgrimspas naar Santiago te volgen. De Romeinse steden Ourense, aan de Miño, en Pontevedra, aan de Atlantische kust, bieden beide meerdere historische bezienswaardigheden.

Meer over Galicië

 

%d bloggers liken dit: