" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Het Alhambra in Granada

Alhambra
Het Alhambra is een prachtig historisch fort dat diende als paleis voor de Moorse heersers van het koninkrijk Granada. Het is ongetwijfeld het bekendste Moorse bouwwerk van Spanje en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Hooggelegen op een plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad, was het fort gemakkelijk te verdedigen tegen aanvallen van piraten en nabijgelegen koninkrijken. Naast de islamitische kunst en bouwwerken uit de tijd van de sultans, bevinden zich ook een middeleeuws paleis en verschillende overblijfselen van de katholieke cultuur binnen de muren van het fort. Om te begrijpen waar deze verschillende invloeden vandaan komen, is het belangrijk om wat meer te weten over de geschiedenis van het Alhambra.

Het Generalife met zijn beroemde fontein en tuin.

 

Geschiedenis

Het oorspronkelijke Alhambra was een klein fort, gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse nederzetting. Toen het gebied in de 8eeuw in de handen van de Moren kwam, werd het onderdeel van het kalifaat Córdoba. Het huidige Granada was toen slechts een klein Joods dorp, Gárnata al-yahud, ‘Granada van de Joden’. Pas toen het kalifaat Córdoba uiteenviel en het gebied in handen kwam van Ziri ibn Zawi, groeide Granada uit tot een van de rijkste steden uit zijn tijd. De toenmalige hoofdstad, Elvira, lag laag bij zee en was lastig te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf, wat Ziri ibn Zawi deed besluiten het dorpje Granada de hoofdstad van zijn nieuwe emiraat te maken.

In de jaren die volgden is Granada onderdeel geweest van verschillende Islamitische rijken. In 1232 werd de macht overgenomen door Mohammed I ibn Nasr. Hij maakte van de streek opnieuw een koninkrijk en riep zichzelf uit tot eerste sultan. Hij besloot van het oude fort een paleis voor de sultans te maken. De bouw begon in 1238. Pas onder Mohammed V, de achtste sultan van Granada, was de bouw voltooid. Binnen het fort was een ware stad verrezen met zes paleizen, twee torens, badhuizen, tuinen en een irrigatiesysteem. Islamitische kunst was alom vertegenwoordigd. Alle stilistische elementen die waren ontworpen tijdens acht eeuwen moslimheerschappij zijn binnen het Alhambra terug te vinden.

 

Katholicisme

In 1492 gaf Mohammed XII, de laatste sultan, zich over. De nieuwe heersers van Granada, de katholieke Ferdinand II en Isabella I, lieten muren van het overschilderen en de meubels vernietigen.

De tuinen van Alhambra

Hun kleinzoon, Karel V, gaf in 1526 opdracht tot de sloop van een deel van het bouwwerk om plaats te maken voor een renaissance paleis, welke nooit is voltooid. Over de jaren raakte er steeds meer van het Moorse bouwwerk verloren door verbouwingen, oorlogen en aardbevingen. In 1828 werd opdracht gegeven om het fort te restaureren. Dit is pas in de jaren ’30 van de 20e eeuw voltooid. Het huidige fort kent weer zijn oude Moorse glorie, zij het met katholieke invloeden en een onvoltooid middeleeuws paleis. Sinds 1984 staat het Alhambra op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: