" Samen Soanje ontdekken "

Het National Park Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

Sierras de Cazorla
Het National Park Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas omvat 2143 km2 en 26 steden aan de oostkant van de provincie Jaen in Spanje. Het is het grootste beschermde gebied van Spanje en het op één na grootste gebied van Europa met inheemse groentesoorten.

 

National Park Sierras de Cozorla, Segura y Las illas is de geboorteplaats van de Guadalquivir, de langste en belangrijkste rivier van heel Andalusië, die begint tussen de bergen van Sierra de Cazorla en Sierra del Pozo. De rivier biedt bezoekers van onder andere Sevilla en Córdoba prachtige uitzichten.

 

Het National Park biedt een verscheidenheid aan landschappen: van pieken hoger dan 2000 meter (de Cerro de la Empanada is 2107 meter hoog) tot diepe kloven, zoals de Pinar Negro’s diepte van 150 meter; van sinkholes, zoals de Campos de Hernán Perea, tot het halfwoestijnlandschap van de Picos del Guadiana.

Het natuurgebied werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat door de UNESCO in 1983 en tot natuurpark door de Andalusische regering in 1986. In 2006 werd het opgenomen in het Nature Net 2000, een net dat de belangrijkste Europese gebieden voor het behoud van de Europese biodiversiteit bij elkaar brengt.

Om het natuurpark te ontdekken, kun je dit door middel van een gids of een reisorganisatie boeken. Maar het is ook mogelijk om het park op eigen houtje te bezichtigen. Zorg er wel voor dat je dan goed voor bereid op pad gaat.

Sun glowing seen through trees, Sierra De Cazorla, Jaen Province, Spain

Wanneer ga je naar het natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

Je kunt het National Park Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas gedurende elk seizoen bezoeken, hoewel de beste periode zeker in het voorjaar en de herfst is. Tijdens deze periode bedekken ongelooflijk levendige kleuren en heerlijke geuren het park en daarnaast zijn de temperaturen een stuk milder dan in de zomer- en wintermaanden. Wanneer je toch  liever in de winter gaat, kunt u zelfs besneeuwde landschappen tegenkomen, vooral in de heuvels. In de zomermaanden, daarentegen, kunnen de temperaturen hoog oplopen!

Houdt er daarnaast ook rekening mee dat tijdens de zomermaanden, vooral in juli en augustus, het erg druk kan worden. Er zijn veel toeristen die het National Park in deze periode willen bezoeken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze periode te gaan, een leuke manier mensen te leren kennen! Als je meer van rust en stilte houdt, dan wordt het zeker aangeraden om het park tijdens de herfst- en lentemaanden te bezoeken.

 

Meer over natuur in Spanje

 

Hoe kom je bij het natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

U kunt het natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas bereiken per bus of met de auto. Wanneer je de auto liever thuis laat, dan zijn er busmaatschappijen zoals Carcesa en ALSA die dagelijkse routes verzorgen tussen Jaen en de belangrijkste steden rond het park. ALSA rijdt dagelijks  van Jaen (9 €), Ubeda (4 €) en Baeza (4,80 €) naar de stad Cazorla. Vanuit de omliggende steden en dorpjes kun je het park betreden.

Als je toch liever met de auto gaat, kun je vanuit Cazorla de A319 nemen als je vanuit het westen komt; Als je uit Granada komt, neem dan de A317 die door Puebla de Don Fadrique gaat richting Santiago de la Escapada. Je vindt verschillende benzinestations in het park, zoals de Estación de Servicio Arroyo Perona, gelegen aan de A319, 5, en de Estación de Servicio Mirador de Cazorla, aan de 21e km van A319, in de Carretera de la Sierra, 21. Wanneer je navigatie gebruikt is het het handigste om hem in te stellen op het bezoekerscentrum van het park waar je de auto veilig kan parkeren.

Sneeuw in de Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas

Bezoekerscentrum van het natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

Het belangrijkste bezoekerscentrum van het park is het Centro de Interpretación Torre del Vinagre, gelegen aan Torre del Vinagre. Hier krijg je een gratis rondleiding over de complexe ecosystemen van het natuurpark die worden tentoongesteld in de vier daarvoor aangepaste hallen. De belangrijkste is de Sala de Interpretación (interpretatiehal), waar je het natuurpark, de geografie en geologie, de flora en fauna en de ecologie kunt ontdekken.

 


DINGEN OM TE ONTDEKKEN IN HET NATIONAL PARK

  • Museo de Caza is een museum gewijd aan jagen, een van de meest populaire activiteiten in het natuurpark. Het bevindt zich naast het bezoekerscentrum van Torre de Vinagre en toont opgezette voorbeelden van de dieren in het park maar ook eeuwenoude geweien.
  • Jardín Botánico is een botanische tuin naast het bezoekerscentrum Torre de Vinagre die het plantenleven van het park toont. In totaal zijn hier 300 soorten vertegenwoordigd. De tweede en kleinere botanische tuin van het park ligt in Siles ten noorden van het park.
  • Parque Cinegético Collado del Almendral is een wildpark waar je moeflons, Spaanse steenbokken, wilde zwijnen en herten kunt spotten vanaf de uitkijkpunten op het ronde voetpad dat vanaf de parkeerplaats via een pad naar beneden leidt. Het park ligt aan de A319, ongeveer 7 km ten noorden van Coto Ríos.
  • Embalse de Tranco is een lang stuwmeer in het centrum van het park, waar je een verscheidenheid aan (niet-gemotoriseerde) watersporten kunt doen en waar je kunt zwemmen of picknicken. Er is een klein dorp, Tranco, aan de oevers met verschillende bars, restaurants en accomodatie waarvan sommige kamers een mooi uitzicht hebben op het stuwmeer.
  • Kastelen in de omgeving zijn onder meer de overblijfselen van het Castillo de San Miguel de Bujaraiza, die je kunt zien op het eiland midden in het Tranco-stuwmeer en de kastelen in Cazorla en Tíscar. Segura de la Sierra is het meest dramatisch gelegen dorp, met zijn witgekalkte huizen die om een ​​heuvel heen staan, met daarop een zwaar gerestaureerd kasteel.
  • Hornos geldt samen met Segura de la Sierra als een van de meest spectaculair gelegen dorpen van het park. Het is gelegen op een rots met een verwoest kasteel en heeft een prachtig uitzicht over het Tranco-stuwmeer.
%d bloggers liken dit: