Huesca

huesca
Huesca is de hoofdstad van de gelijnamige provincie gelegen in de autonome regio Aragon.

Geschiedenis

De stad dateert uit de pre-Romeinse tijd en was ooit bekend als Bolskan in de oude Iberische taal.

Tijdens de Romeinse tijd stond de stad bekend als Osca, en was een Romeinse kolonie onder de heerschappij van Quintus Sertorius, die Osca zijn basis maakte.

De stad sloeg zijn eigen munten en was de locatie van een prestigieuze school opgericht door Sertorius om jonge Iberiërs te onderwijzen in de Latijnse en Romeinse gewoonten.

Na Sertorius wordt gedacht dat het door Strabo hernoemd werd naar Ileoscan.
Het lijkt te zijn gelegen op zilvermijnen.

De achttiende-eeuwse Spaanse historicus Enrique Flórez heeft gewezen op de onmogelijkheid van een stad die zulke grote hoeveelheden geslagen zilver levert, zoals is vastgelegd door oude schrijvers onder de termen argentum Oscense, signatum Oscense; en is van mening dat “Oscense” “Spaans” betekent, zijnde een verbastering van “Eus-cara”.
De geromantiseerde stad werd bij decreet van Augustus in 30 voor Christus tot een municipium gemaakt. Bij een municipium bezaten de burgers (beperkt) Romeinse burgerrecht, maar behielden tegelijk hun zelfstandig bestuur, uitgezonderd rechtspraak en buitenlandse politiek.

Cathedral of Transfiguration of the Lord.

Festival

Traditioneel het belangrijkste feest in de stad wordt gevierd op 10 augustus, de naamdag van San Lorenzo ofwel Sint Laurentius, die omstreeks 220 in Huesca werd geboren. Hij was diaken in Rome, en stierf de martelaarsdood in 268, volgens de legende op een rooster boven een vuur. Een rooster is een veelgebruikt ornament op gebouwen in de stad.
San Lorenzo is de patroonheilige van de stad Huesca.

Met het geluid van een raket die wordt afgeschoten vanaf het balkon van het stadhuis, wordt het signaal gegeven voor het begin van negen dagen van activiteit en plezier, met muziek, volksgroepen en traditionele dans, concerten, verenigingen, religieuze evenementen, sport, “vaquillas” (stierengevechten met jonge stieren) en een hele reeks feestelijke activiteiten voor jong en oud.

Bezienswaardigheden

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Huesca is de Kathedraal van Huesca, de Catedral de la Transfiguración del Señor.
Deze werd gebouwd rond 1273 en uitgebreid tot in de 15e eeuw. Het voorportaal met beelden van de apostelen dateert uit 1300-1313. De toren en kloostergang stammen uit de 15e eeuw.

Het project van het bouwen van de kathedraal van Huesca is begonnen in de tijd van Jacobus I van Aragon (1213-1276), wat vrij laat is in vergelijking met andere kerken in het gebied, die dateren uit de romaanse periode. Dit komt omdat in Huesca de christelijke eredienst bijna twee eeuwen in het moskeegebouw plaatsvond, tot het einde van de 13e eeuw.
Nadat de  de neef van James I (James Sarroca) als bisschop van Huesca werd ingewijd, beschouwde de koning de christelijke eredienst in de moskee als ongepast. Dus stelde hij in 1273 voor om een nieuwe gotische kathedraal  bovenop de oude moskee te bouwen.

Castillo de Montearagon

Wat te doen in en rond Huesca

Huesca is een perfect vertrekpunt voor het bezoeken van mooie bestemmingen als Nationaal park Ordesa en Monte Perdido of de ruine van het kasteel “Castillo de Montearagon”.

Meer tips om te doen in de omgeving van Huesca vindt je hier.Voordelig verblijven in HuescaBooking.com