" Samen Spanje ontdekken "

La Rioja

La Rioja Spanje

La Rioja, Spanje is een van de kleinste autonome regio’s van Spanje. De Rioja streek is vooral bekend van de Rioja wijn, waarvan de druif in het dal van de rivier Rio Oja groeit.

Naast de Rio Oja, stroomt ook de Ebro door het gebied. Het is de dunst bevolkte regio van Spanje, met slechts 315,675 inwoners (schatting uit 2018). Meer dan de helft van de inwoners woont in de hoofdstad Logroño, aan de Ebro. Het grootste deel van de dorpen heeft een inwoneraantal van minder dan 200. Desalniettemin is deze kleine streek zeker een bezoekje waard. Zo loopt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella door deze streek en heeft het ook cultureel  en gastronomisch veel te bieden.

 

Historie

La Rioja kent een rijke historie. De streek is in handen geweest van de Kelten, Basken, Romeinen en de Moren, voordat het een onderdeel werd van het koninkrijk Pamplona. Het gebied viel toentertijd onder twee provincies, maar werd samengevoegd in 1833 onder dezelfde naam als de hoofdstad. Pas in 1982, na het invoeren van de democratie in Spanje, werd La Rioja onder haar huidige naam een autonome regio.

 

Logroño

rioja streek

Puente de Piedra (Stone bridge) in Logrono, La Rioja region, Spain

Hoofdstad Logroño is een must-see wanneer je de Rioja streek bezoekt. Hier vind je vele herinneren uit het verleden van de streek en zijn de oude tradities nog niet verloren gegaan. De stad dient al sinds de middeleeuwen als knooppunt voor handels- en pelgrimsroutes. Een van de trekpleisters is de prachtige stenen brug Puente de Piedra over de Ebro. Dit was de brug waarover traditioneel de pelgrims de stad binnenkwamen. In het oude centrum bevinden zich eveneens een pelgrimsgasthuis en -fontein en, nog altijd, vele pelgrims. Naast de vele kathedralen en kerken vind je hier enkele barokke paleizen. Op gastronomisch gebied is de hoofdstad van de wijnstreek zeker een aanrader. Het centrum is bezaait met tapasrestaurantjes. Dit is de plek voor goede tapas, of pintxos in het Baskisch, en natuurlijk wijn.

 

Bezienswaardigheden

Catedral de Santo Domingo de la Calzada

Naast de hoofdstad zijn de steden Santo Domingo de la Calzada en Arnedo de moeite waard. In Santo Domingo de la Calzada vind je zowel de kathedraal van San Millán de la Cogolla, als de kloosters van San Millán Yuso en Suso. Volgens de geschiedschrijving werden in deze kloosters de allereerste woorden ooit in het Spaans geschreven. Suso en Yuso betekenen “hoger” en “lager” in Oud-Castiliaans. De kloosters staan sinds 1997 op de Unesco werelderfgoedlijst. Arnedo is een pre-Romeinse stad, gesticht door de Kelten in het laatste deel van de steentijd. De vestiging op de heuvel die de stad beschermde is nog altijd te bezichtigen. In de 8e eeuw AD was Arnedo de hoofdstad van een van de 26 Moorse provincies. Tegenwoordig is het een leuke plaats om te bezoeken. Bovendien ligt het vlakbij enkele natuurgebieden van La Rioja en het stadje Enciso, het stadje waar meer dan 1400 sporen van dinosauriërs zijn gevonden. De zeven opgravingen zijn gratis te bezoeken. Een park dat je niet over mag slaan is het prachtige natuurreservaat Sierra de Cebollera. Hier vind je indrukwekkende berglandschappen, dichte mediterrane bebossing, unieke diersoorten en bergstroompjes met watervallen.

Vindt hier meer over de streek La Rioja.