" Samen Spanje ontdekken. "

Merida, de hoofdstad van Extremadura

Merida

Merida, de hoofdstad van Extremadura. In de oudheid was het het centrum van de Romeinse cultuur in Zuidwest Europa. Hierdoor zijn er nog tal van overblijfselen uit deze tijd te vinden in Merida.

Na Rome is Mérida dan ook de stad met de meeste Romeinse bezienswaardigheden in Europa. Daarnaast heeft Mérida een modern museum voor Romeinse kunst waar je een goede indruk kunt krijgen van de Romeinse cultuur uit die tijd. Aan bezienswaardigheden willen we de Romeinse brug noemen, de langste in zijn soort over de rivier de Guadiana,

Merida

Romeinse brug

ook het Romeinse circus en het hippodrome maar vooral het Romeins theater is het pronkstuk van het oude Mérida. Dit is nog lang niet alles wat er te zien is dus u kunt hier uitstekend een hele dag doorbrengen.

 

Mérida, is erfgenaam van een prachtig Romeins verleden. Het theater, het amfitheater en de tempel gewijd aan de godin Diana maken deze voormalige hoofdstad van de Romeinse Lusitania tot een van de best bewaarde archeologische vindplaatsen in Spanje, en heeft het de verklaring van Werelderfgoed opgeleverd.

Deze immense Romeinse nalatenschap is gedocumenteerd in het Nationaal Museum voor Romeinse Kunst, waar de geschiedenis van de stad kan worden verkend door middel van een onschatbare verzameling voorwerpen die te vinden zijn in Merida en omgeving.

In de hoofdstad van Extremadura vinden vele culturele activiteiten plaats, zoals het International Classical Theatre Festival, dat elke zomer plaatsvindt en een van de belangrijkste in zijn soort is in Spanje.

De geschiedenis van Merida heeft nauwe banden met de Romeinse expansie via het Iberisch schiereiland. De stichting als stad vond plaats in 25 voor Christus, onder het bewind van keizer Augustus, van wie de voornaam van de stad, Emérita Augusta, werd ingenomen.

Daar vestigden zich ontslagen soldaten van de 5e en 10e Legioenen, na te zijn beloond door Rome voor hun deelname aan de Cantabrische oorlogen met landen op de vruchtbare vlaktes van de rivier de Guadiana. Tegelijkertijd had deze beginnende stad een grote strategische waarde, aangezien er twee verschillende Romeinse routes elkaar ontmoetten: de Zilverroute (Vía de la Plata), die Merida en Astorga met de Romeinse weg verbond die Toledo en Lissabon met elkaar verbond.

Mérida was de hoofdstad van de Romeinse provincie Lusitania en het werd een van de meest bloeiende steden van het rijk. Evenzo was het een belangrijk religieus centrum gedurende de eerste jaren van de verspreiding van het christendom. Onder Visigothisch bestuur bleef de stad in het middelpunt van de stad als hoofdstad van het koninkrijk, maar deze titel werd later toegewezen aan Toledo. Met de komst van de Arabieren werd Merida een fort, totdat de christelijke koning Alfonso IX de stad heroverde in de 13e eeuw, toen het toen de basis werd voor de Militaire Orde van de Heilige Jacobus van het Zwaard. Romeinse erfenis De schitterende geschiedenis van Merida is te zien in het monumentale en archeologische ensemble dat het bewaart, een van de best bewaarde in Spanje.

Romeins theater

Zo is de Romeinse nalatenschap nog steeds aanwezig in bijna elke kleine hoek van de stad, het Romeinse theater is een van de meest emblematische constructies. Het theater is opgericht in de eerste eeuw voor Christus en biedt plaats aan 6.000 mensen. Het podium wordt gedomineerd door twee opeengestapelde rijen kolommen, versierd met beelden van godheden en keizerlijke figuren. Daarnaast is het Amfitheater, een stadium waarin gladiatoren worstelden met beesten. Dit gebouw, eigentijds met het vorige, bewaart enkele van zijn originele elementen, zoals de tribunes, de kist en de galerij. Beide gebieden komen elke zomer weer tot leven met de viering van het Merida Klassiek Theaterfestival, een van de belangrijkste in zijn soort in Spanje.

De Tempel van Diana en de Boog van Trajanus – een van de poorten naar de stad, stijgend tot een hoogte van 15 meter – bevinden zich in het centrum van de stad. Aan de rand van de stad liggen ambitieuze Romeinse civiele projecten zoals de Romeinse brug, die de rivier Guadiana overstijgt. De brug valt op door zijn monumentale omvang – 800 meter lang, met 60 bogen – die het destijds tot een van de grootste in het rijk maakte. Het is ook zeker de moeite waard om het Aquaduct van Los Milagros te vermelden dat de rivier de Abarregas overstak en de stad water gaf van de Romeinse dam van Proserpina, nog steeds bewaard.

In het Nationale Museum van Romeinse Kunst beleef je de reis door de Romeinse tijd van Merida. Met meer dan 36.000 voorwerpen – die allemaal werden gevonden in Merida en omgeving – plus de zichtbare panelen, vertelt het district de geschiedenis van de stad en haar Romeinse nalatenschap en het laat zien hoe het dagelijks leven was in een Romeinse kolonie.   Arabische invloeden In 713 veroverden de Arabieren grote delen van Spanje waarbij Mérida geheel verwoest werd. In 1230, tijdens de Reconquista, lukte het de christelijke troepen onder Alfons IX van León om Mérida te heroveren. Ook deze overheersing heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Tegenover de rivier de Guadiana ligt de belangrijkste van allemaal, de Alcazaba (Citadel). In het interieur van het Arabische fort is een Romeinse aljibe bewaard (ondergronds reservoir) die werd herbouwd en versierd met Visigotische pilasters.

 

alcazaba de Mérida

Gastronomie

De keuken uit Malaga deelt veel gerechten met de rest van de regio, zoals de lamskoteletjes (een stoofpot gemaakt met lamsvlees, uien, knoflook en paprika’s) en Iberische varkensvleesproducten, met name worstjes en ham. Andere typische gerechten zijn gazpacho (een koude soep gemaakt met tomaat, paprika, komkommer, knoflook, enz.), Ajoblanco (een andere kan soep, vergelijkbaar met gazpacho maar wit, gemaakt met knoflook, amandelen en brood), konijn en patrijs. Alle bars en restaurants in Merida serveren deze en nog veel meer delicatessen, sommige als voorgerechten, zoals varkensoren, wilde asperges en kaas. Om te gaan met het eten, Badajoz biedt uitstekende wijnen met witBooking.com

%d bloggers liken dit: