" Samen Spanje ontdekken. "

Mountainbiken in de Pyreneeën

Mountainbiken in de Pyreneeën

Mountainbiken in de Pyreneeën is iets speciaals en de Spaanse kant is grotendeels onontdekt door mountainbikers buiten Spanje. De meeste trails zijn oude wandelpaden die historische dorpen verbinden, lang geleden verlaten, en de ritten hebben een episch gevoel als je je waagt in het wilde terrein van de Pyreneeën. 

 

Spaans Utah 

Spaans Utah is een regelmatige stop op heel wat mountainbikevakanties in de Pyreneeën. De paden hier zijn geweldig en je kunt er kilometers lang ononderbroken mountainbiken op perfecte zigzaggende singletracks. De trails slingeren er omhoog en omlaag door het meest verbazingwekkende landschap, met enorme door de wind uitgehouwen kliffen van rode zandsteen die hoog boven kloven en vreemde rotsformaties staan. Dit is een gebied dat vrijwel enkel gekend is door Spanjaarden en zonder hen zouden we nooit deze paden hebben gevonden die zijn weggestopt in een gebied van Spanje dat niet bekend staat om het mountainbiken. 

 

De “Best Kept Secret Trail” brengt je rond de Peña Montañesa

 

 

Wie foto’s ziet van de omgeving denkt dat deze zijn genomen in Bardenas Real, een natuurpark waar mountainbiken verboden is, maar Spaans Utah is veel indrukwekkender wat grootte betreft en het aanbod aan paden waar geen beperkingen staan op de paden die je kunt rijden! Utah is geschikt voor een groot publiek, maar er zijn enkele secties met langdurige blootstelling en enkele korte secties waar de technische moeilijkheidsgraad zeer hoog is.  

 

Aragonese Pyreneeën 

Gebieden die bekend staan ​​als “Espacio BTT” zijn enkele van de best georganiseerde. “Espacio BTT” kan worden vertaald als MTB trail center en zijn sets bewegwijzerde mountainbikeroutes. De toegang tot deze trails is gratis en er zijn meestal kaarten lokaal beschikbaar en de moeilijkheidsgraad van de routes heeft verschillende rangen aangegeven met verschillende kleuren. Meestal vind je in de omgeving ook aanvullende services zoals fietsenwinkels, informatiecentra, kaarten en een website. 

 

Espacio BTT Alto Gallego en Zona Zero zijn twee van de beste mountainbikecentra en beide bevinden zich in de Aragonese Pyreneeën. Valle de Tena biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan fietsroutes en het maakt deel uit van “Espacio BTT Alto Gallego”. In de noordelijke uitlopers van de vallei zijn de paden steil en technisch, terwijl in de vlakkere Serrablo-vallei in het zuiden gemakkelijker, plattere routes zijn voor wie zijn eerste stappen zet in de mountainbikesport. 

 

valle de tena

 

Voor wie het wat meer mag zijn 

Ervaren mountainbikers houden van steile afdalingen waar de adrenalinestoten erg groot zijn. Ook die kun je vinden in de berglandschappen van de Spaanse Pyreneeën. Rabaltueras in Benasque is een van die trails die iedere ervaren mountainbiker doen wegdromen. De statistieken op zich vertellen een ongelooflijk verhaal: 14,4 kilometer, 21 meter klimmen en 1150 meter afdalen. Rabaltueras is wellicht een van de steilste, meest aanhoudende afdalingen zijn met de minste hoeveelheid klimmen die je ooit in je leven zal rijden.  

 

Wat verderop vind je de Gallinero trail, een route met even duizelingwekkende statistieken. 14, 5 kilometer terwijl je meer dan 1400 meter afdaalt. Hier kun je afdalen aan een indrukwekkende snelheid terwijl het prachtige landschap van de Benasque vallei je toelacht.