" Samen Spanje ontdekken "

Murcia

Murcia

Met zo’n 1.5 miljoen inwoners is Murcia zowel qua oppervlakte als qua bevolking een van de kleinere regio’s van Spanje. Desalniettemin is deze streek zeker de moeite van het bezoeken waard. Murcia ligt in het Zuid-Oosten van het Spanje, aan de Middellandse zee

 

De hoofdstad is de gelijknamige provinciestad Murcia, de zevende stad van Spanje. De regio wordt niet voor niks de Spaanse regio van het zon, zee en strand genoemd. Hier vind je een prachtige ongerepte kust, Costa Cálida (de warme kust), gezellige badplaatsjes en oude steden. En anders dan de immens populaire Costa Brava en Costa del Sol, is dit gebied nog niet ontdekt door het massatoerisme.

 

De omgeving van Murcia

De Costa Cálida doet zijn naam eer aan, ook in de winter is het in deze streek heerlijk vertoeven met temperaturen van rond de twintig graden. In de zomer stijgt het kwik al snel boven de 30. De kans op neerslag is laag en de zonzekerheid is jaarrond hoog. Dat maakt dat ook de zeetemperatuur over het algemeen relatief warm is. Langs de kust zijn meerdere lange stranden en intieme baaien te vinden waar je te water kunt gaan.

Binnenzee Mar Menor

In het noorden vind je binnenzee Mar Menor met de badplaats La Manga op de landtong tussen Mar Menor en Middellandse zee. Dit is de plek om te genieten van het strandleven en te watersporten. Vanwege het hoge zoutgehalte van Mar Menor vind je hier ook enkele kuuroorden.

De kust in het zuiden van de streek is grilliger en ongerepter. Hier, aan de Golfo de Mazarrón vind je steile kliffen. Desalniettemin zijn ook hier nog badplaatsjes en stranden. Vooral het strand bij Bolneuvo, met prachtig geërodeerde rotsen, is aan te raden. De toeristische badplaats Águilas markeert de grens met Andalusië. Wanneer u niet hecht aan voorzieningen is het regionale park Calblanque met zijn ongerepte stranden een aanrader.

 

Steden

Kathedraal van Saint Mary in Murcia

De belangrijkste stad van de regio is hoofdstad Murcia. Deze levendige universiteitsstad werd in 825 gesticht door de Emir van Cordoba. Rond het oude stadscentrum zijn verschillende prachtige historische bezienswaardigheden te vinden, met de 15e -eeuwse kathedraal als hart van de stad. Vlakbij de kathedraal ligt het Real Casino Murcia. Ondanks de naam is dit geen gokhal, maar een sociale ontmoetingsplek uit de Moorse tijd. Dit prachtige gebouw is een must-see wanneer je Murcia bezoekt.

Ook de stad Lorca is het bezoeken waard voor de vele Moorse invloeden. Voor overblijfselen uit de Romeinse oudheid is havenstad Cartagena een aanrader. Hier vind je, naast vele andere bezienswaardigheden, een compleet Romeins amfitheater. Ook het bijbehorende Museo del Teatro Romano is een aanrader voor liefhebbers van de oudheid. In Cartagena vind je ook het moderne onderwater-archeologie museum ARQUA.

 

Het kasteel van San Julián, Cartagena

Wandelen in Murcia

Ook voor wandelaar is Murcia een paradijsje. Het gebergte Sierra de Espuña en de Rícote vallei behoren tot de mooiste en meest ongerepte natuurgebieden van Spanje. Door de vele wandelroutes in deze gebieden kun je je hier dagenlang vermaken. Bezoek hier ook de kleine dorpjes, waar het pottenbakken, de traditionele ambacht van de regio, nog altijd veel gebezigd wordt.