" Samen Spanje ontdekken "

Natuurpark Aralar

Natuurpark Aralar

Het Natuurpark Aralar (Parque Natural Aralar) ligt in een van de meest bergachtige gebieden van Baskenland. Dit park, beroemd om zijn prachtige landschappen, bevindt zich in het zuidoosten van de provincie Guipúzcoa en deelt een grens met de naburige provincie Navarra.

latxa schapen

Het centrum van het Natuurpark Aralar massief wordt gedomineerd door uitgestrekte weilanden die worden gebruikt voor het grazen van grote kudden schapen van het “latxa” -ras. Bijna vijftig herders boerderij in dit gebied en wonen in hutten verspreid over de berghelling waar ze hun kudde gedurende een groot deel van het jaar bijwonen (normaal van eind mei tot november). Deze traditie van het fokken van schapen gaat enkele duizenden jaren terug en de grote aantallen megalithische monumenten zijn hier een elegant bewijs van: hunebedden, grafheuvels, cromlechs en menhirs.

 

Binnen in het park zijn er natuurgebieden van uitzonderlijk belang, zoals de beukenbossen van Akaitz, beroemd om het grote aantal taxusbomen, de Pardarri lapiaz en de heuvels en valleien van het noordelijkgezicht van Txindoki, met zeer unieke soorten van flora en fauna, de toppen van de “domo de Ataun”, de Arritzaga-vallei en het glaciale circus van Pardelutz van uitzonderlijk geologisch belang, grote, groene bossen, enz.

 

Griffin gieren, Egyptische gieren, steenarenden en zelfs lammergieren kunnen worden gezien vliegen over dit gebied. Europese nertsen en Pyrenese desmans zijn te vinden in de beken en rivieren die afdalen vanaf de bergtoppen. Het natuurpark Aralar is goed uitgerust voor recreatieve en recreatieve doeleinden. De karakteristieke dorpen en boerderijen van dit gebied, die representatief zijn voor het platteland in Guipúzcoa, zijn een van de belangrijkste attracties voor de algemene bezoeker van Aralar.

 

landelijk landschap monte txindoki baskisch landEnkele van de belangrijkste kenmerken van bergbeklimmers zijn de bekende toppen zoals Txindoki, de bergweiden, de aanwezigheid van megalithische monumenten, enzovoort. Verschillende grote en kleine routes van de Berg Federatie (GR en PR) zijn gemarkeerd als bergtochten routes, en er zijn routes voor wandelaars tussen recreatiegebieden. Het Parketxea-complex, dat bestaat uit het informatiecentrum en een hostel, is gebouwd op de Lizarrusti-bergpas.

 

De steden Abaltzisketa en Ataun bieden de twee toegangspoorten tot het park. Het park ligt in een van de belangrijkste berggebieden van het Baskenland. De aanzienlijke afmeting, de hoogte van de bergen en het gevarieerde en traditionele gebruik van het land maken het tot een van de populairste parken in de regio. Met de emblematische berg Txindoki (Larrunarri) die hoog op de achtergrond staat en de plaatsen Goierri en Tolosaldea beneden, is het landschap behoorlijk adembenemend.

 

Toeristen kunnen kiezen uit een breed scala aan activiteiten: ze kunnen een traditionele Baskische boerderij bezoeken, wat Idiazabal kaas proeven, leren om cider te schenken in een door een familie gerund ciderhouse, gaan mountainbiken, paardrijden of megalithische monumenten bezoeken (er zijn enkele dertig hunebedden, grafheuvels, monolieten, grot- en buitenplaatsen en twee cromlechs). Het Barandiarán-museum en het interpretatiecentrum in Ataun bieden bezoekers uitgebreide informatie over elk aspect van het park.

 

Zowel de GR als de kortere wandelroutes zijn bezaaid met wegmarkeringen en er zijn ook wandelpaden die naar de recreatiegebieden met speeltuinen leiden. Bezoekers vinden een ander informatiecentrum, hostel en restaurant op de Lizarrusti-bergpas.

 

Lees hier meer over Spaans Baskenland

 

Bronnen:
basquecountry-tourism.com
tourism.euskadi.eus