" Samen Spanje ontdekken "

Natuurpark Sierra de Hornachuelos

Natuurpark Sierra de Hornachuelos
In het westen van de provincie Córdoba ligt het natuurpark Sierra de Hornachuelos, één van de belangrijkste groenzones van Córdoba.

 

Natuurpark Sierra de Hornachuelos

 

Natuurpark Sierra de Hornachuelos maakt deel uit van het Sierra Morena-gebergte, het enorme 400.000 ha Unesco-biosfeerreservaat en de natuurparken van de aangrenzende Parque Natural Sierra Norte de Sevilla (provincie Sevilla) en de Sierra de Aracena en Natuurpark Picos de Aroche (Huelva).

Het grondgebied strekt zich uit over 60.032 ha waarvan 95% van het grondgebied is bebost, voornamelijk met kurk-en steeneik dehesas (gebieden van gemengd bos en grasland). Het herbergt één van de best bewaarde mediterrane bossen en oevers van ecosystemen in de Sierra Morena. Met een overvloed aan wild (reeën en herten) heeft het park een lange traditie als wildreservaat.

Monasterio Santa María de los Ángeles

Abandoned seminary convent of Los Angeles

een klooster gebouwd in 1489 (10 km ten noordoosten van Hornachuelos, en te bereiken via de wandelroute van Bembézar, zie hieronder) is een bezoek waard om zijn dramatische positie op de steile helling met uitzicht op de Bembézar rivier.

De schoonheid van dit landschap trokken heiligen, rustzoekers en was een inspiratiebron voor romantische koningen en dichters. Het landschap is het best beschreven in het beroemde werk van de hertog van Rivas, “Don Álvaro y la fuerza del sino”

 

Fauna – grootste kolonies Andalusische gieren

Naast een prachtig landschap, heeft het park veel roofvogels, waaronder gouden, adelaars, buizerds, torenvalken en haviken. Het heeft een van de grootste kolonies Andalusische gieren, met ongeveer 100 paren, en een van de belangrijkste populaties van zwarte gieren van de Sierra’s Morena, met 50 paar. De drie stuwmeren in het park – Bembézar, Breña en Retortillo – zijn populair bij tal van grote comorants in de winter. Andere, meer schuwe dieren die je kunt zien, zijn de otter, de Egyptische mangoest, het hert en het zwijn.

 

Almodóvar del Río – één van de mooiste kastelen van Andalusië

Op de hoogste heuvel staat één van de mooiste kastelen van Andalusië. De contouren van het kasteel zie je al van heinde en ver liggen en domineert het dorp en de wijde omgeving. Via een smalle kronkelige weg, bereik je het kasteel. De plaats Almodóvar, ‘de ronde’,  is een verwijzing naar de heuvel waarop het kasteel gebouwd is. Het kasteel, van oorsprong een Romeins fort, werd pas echt belangrijk onder heerschappij van de emiraat van Córdoba. Pedro de I herbewapende het kasteel later om zijn schatten te bewaren en volgens de overlevering liet hij vanuit Afrika een enorme zwarte spin overkomen om indringers af te schrikken.

Eeuwen later kwam het kasteel in bezit van de Orde van Santiago. Het kasteel in huidige vorm dateert uit de 20e eeuw na een grondige renovatie van 36 jaar. Het kasteel heeft 9 torens waarvan de uivormige mooi uitzicht heeft op de rivier. De belangrijkste toren heeft 3 verdiepingen, waarvan de bovenste in mudejarstijl. De benedenverdieping werd eeuwenlang als gevangenis gebruikt. Aan de voet van de kasteel strekken de witte huizen van Almodóvar del Río uit, met de Barokke Kerk van De Onbevlekte Ontvangenis, het 18e eeuwse gemeentehuis en de kapel van de Maagd met de Rozenkrants met een fraaie voorgevel in barokstijl.

castillo de almodovar del Rio

%d bloggers liken dit: