" Samen Spanje ontdekken "

Navarra

Navarra

Navarra is een autonome provincie in het noorden van Spanje, grenzend aan de Pyreneeën. De hoofdstad, Pamplona, is met name bekend door het jaarlijkse San Fermin festival, waarbij een menigte voor een groep stieren uit door de smalle straatjes van de eeuwenoude stad rent. Verder is de streek relatief onbekend bij het grote publiek. Zonde, want deze bijzondere regio is het bezoeken meer dan waard!

 

Vier gebieden van Navarra

Hoewel het relatief kleine Navarra uit slechts één provincie bestaat, is het gebied uitzonderlijk gevarieerd. De regio is te verdelen in vier gebieden.

 

Het groene noorden

Het noorden wordt gekenmerkt door een indrukwekkende natuur. Hier liggen de Pyreneeën en het woud van Irati. Dit goed onderhouden beuken- en sparrenbos is op het Zwarte woud na het grootste in Europa. Naast veel natuur vind je hier ook veel kerken. In het plaatsje Roncesvalles, aan de grens met Frankrijk, komen de pelgrims Spanje binnen op hun route naar Santiago. Jaarlijks trekken duizenden pelgrims door het gebied.

Roncesvalles

Hoewel Navarra geen onderdeel is van de Baskische Autonome Regio, is het wel een van de provincies van het in Frankrijk en Spanje gelegen Baskenland. Met name in het noorden spreekt men Baskisch en je vindt hier veel invloeden van de Baskische cultuur terug. Ook wordt Navarra geprezen als de streek om de authentieke Baskische keuken te proberen.

 

Het culturele midden

Koninklijk paleis van Olite.

In de midden zone van Navarra vind je de meeste oude stadjes. Hier kunnen met name cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Bezoek vooral de voormalige hoofdstad Olite, voor een goed voorbeeld van een authentieke Navarese plaats. Tot 1512 was Navarra een onafhankelijk koninkrijk, met zijn eigen wetgeving. Voor een tijd lang gold Navarra als het machtigste rijk in Spanje. De steden uit deze tijd zijn te herkennen aan een kasteel, smalle straatjes en een brede stadsmuur. Er is hier nog altijd een rijke cultuur met in de zomer een tal aan festivals, waar je de plaatselijke bevolking uitgedost is traditionele kleding kunt zien dansen.

 

Het droge zuiden

Bardenas, Navarra

Waar het noorden van Navarra groen is, is het zuiden droog. Zo droog, dat men spreekt van een semi-woestijn, genaamd Bardenas Reales. Deze onherbergzame vlakte is door UNESCO uitgeroepen tot belangrijk natuurreservaat. Desalniettemin is het gebied gewoon geopend voor auto’s en toerisme en worden er zelfs films opgenomen. De wegen zijn verrassend goed, dus ga hier zeker een dagje heen. Wellicht herken je wat filmlocaties van de populaire serie Game of Thrones..

 

Hoofdstad Pamplona

Hoewel Pamplona vooral bekend is vanwege het stierenrennen, biedt dit studentenstadje zoveel meer. In het oude stadje met smalle steegjes heerst de rest van het jaar een gezellige en rustige sfeer. Pamplona is een van oorsprong Romeinse stad die met name in de middeleeuwen gegroeid is tot wat het nu is. Van de rijke cultuur en historie zijn nu nog vele monumenten bewaard gebleven. Zo heeft de stad een prachtige kathedraal. Ook de nabijgelegen pittoreske plaatsjes, zoals Estella, zijn het bezoeken waard. Iets verder naar het noorden liggen de karakteristieke dorpjes Ziga, Irurita en Elizondo in het groene Valle del Baztán.

 

pamplona navarra

Pamplona met de Citadel op voorgrond

 

 

Learn what is the awakened mind . They provide an inspired collection of ACIM teachings covering all topics and questions the spiritual seeker encounters on the path to Awakening. v2.toonthe.com learn more
%d bloggers liken dit: