" Samen Spanje ontdekken "

Ontdek Extremadura

Monfrague, Extremadura

Extremadura is een van de minder bekende autonome regio’s van Spanje. Onterecht, want dit gebied met ongerepte natuur, schilderachtige dorpjes en roemruchtige geschiedenis is een ideale vakantieplek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Bovendien grenst de regio aan buurland Portugal.

Vanuit de regionale hoofdstad Merida is de prachtige Portugese hoofdstad Lissabon slechts drie uurtjes rijden. Vanwege haar onbekendheid bij het grote publiek zijn er wel relatief weinig campings te vinden in Extremadura. Vooral in het noorden komen kampeerders aan hun trekken, hier vind je voldoende, ruim opgezette campings die vaak van alle gemakken voorzien zijn. In het zuiden is het soms wat langer zoeken.  Maar de pure natuur, uitgestrekte landerijen en Romeinse steden maken dit gebied zeker het bezoeken waard.

 

Geschiedenis

De naam ‘Extremadura’ betekent letterlijk ‘extreem zwaar’. Vroeger was dit een van de armste gebieden, waar de bevolking puur leefde van de landbouw. Het leven was hier letterlijk ‘extreem zwaar’. Hoofdstad Mérida werd in 25 v.Chr. gesticht als hoofdstad van de nieuwe Romeinse provincie Hispania Lusitania. In de stad vind je onder andere nog een compleet amfitheater, een tempel van Diana en een Romeinse brug. Deze Romeinse overblijfselen staan sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook het in perfecte staat overgebleven Romeinse stadscentrum van Cáceres is hier sinds 1986 op te vinden. Bij Cáceres vind je ook de prehistorische grotschilderingen van Maltravieso , die zeker het bezoeken waard zijn. Andere plaatsen die je niet mag missen in Extremadura zijn de indrukwekkende Arabische vesting La Alcazaba in Badajoz en de middeleeuwse stad Trujillo.

Panoramic view of the medieval town of Trujillo, Cáceres, Extremadura, Spain

 

Landschap

Veel steden zijn er niet in Extremadura, maar ook de dorpen zijn het bezoeken waard. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Voor het echt authentieke Spanje zijn de dorpen in Extremadura een aanrader. Vooral in het gebied Sierra de Gata zijn mooie dorpen te vinden. De gelijknamige bergketen is onderdeel van het Castiliaans Scheidingsgebergte, wat de Spaanse hoogvlakte in tweeën splitst. De bosrijke bergketens bieden onderdak aan vele bijzondere diersoorten, zoals de zwarte ooievaar, de koningsarend en de lynx. Nergens anders in Europa komen zoveel verschillende vogelsoorten voor, waaronder roofvogels en mediterrane vogels. Op de uitgestrekte vlakten van Cáceres komen vele soorten steppevogels voor. Extremadura is dan ook uitermate geschikt om te wandelen en vogels te spotten.

Natuur

In het noorden vind je de indrukwekkende rivier de Taag in het bergachtige gebied. In het zuiden vind je juist steppen. Verder staat de streek vooral bekend om de vele meren in een eindeloos groen heuvelland. Het landschap van Extremadura is nog heel puur en nauwelijks gecultiveerd. Toch heeft deze streek slechts eens nationaal park, Monfragüe. Deze opmerkelijke kloof op de steppen onder Cáceres is slechts sinds 1997 een beschermd gebied. Hier nest de grootste populatie monniksgieren ter wereld. Het ruige gebied heeft naast steile rotsen met gieren bovendien meren en prachtige watervallen. Door het park lopen goede wandelpaden die u langs al dit moois leiden. Alle routes vertrekken van Villareal de San Carlos en zijn goed gemarkeerd. Een absolute aanrader voor natuurliefhebbers en een must voor vogelaars.
Booking.com

%d bloggers liken dit: