" Samen Spanje ontdekken "

Outdoor activiteiten in de Picos de Europa in Spanje

Picos de Europa

Het nationale park Picos de Europa is een Spaans nationaal park, gelegen in het Cantabrische gebergte in de provincies Asturië, castilie en leon en Cantabrië. Het geeft de ecosystemen weer die verbonden zijn met het Atlantische bos en bevat de grootste kalksteenformatie in Atlantisch Europa.

 

Het westelijke massief werd uitgeroepen tot nationaal park op 22 juli 1918 door Alfonso XIII onder de naam “Mountain National Park of Covadonga”, het eerste beschermde gebied in het land. In 2003 werd het door UNESCO als Bioshpere Reserve vernietigd.

Tegenwoordig is het Nationaal Park Picos de Europa de tweede meest bezochte van Spanje. Dit is de perfecte plek voor avonturiers die op zoek zijn naar hun volgende avontuur.

 

Het bergachtige nationale park heeft drie belangrijke pieken: Andara (Oostelijk Massief), Urrielles (Centraal Massief) en Cornion (Weastern Massif). Samen vormen ze de hoogste toppen van het Cantabrische gebergte.

Het hele jaar door zul je liefhebbers van bergsporten zien die proberen de hoogste toppen van de massieven te veroveren. Klimmers, trekkers, bergbeklimmers en zelfs mountainbikers proberen jaar na jaar naar de 2.648 meter hoge piek Torrecerrado in Urrielles te gaan.

De rivieren Dobra, Sella en Cares doorkruisen het bergachtige gebied helemaal tot aan de zee. Hun water heeft de kalksteen van de top uitgehakt en opgelost, en vormde geweldig ingebedde canyons en grotten.

 

Je kunt genieten van rafting en kajakavonturen in de stroomversnellingen en beken die er doorheen rennen. Of trek erop uit in een canyoning of speleologieroute in de talloze ravijnen die zich tussen de toppen verbergen.

 

Hier zijn alvast de leukste outdooractiviteiten in de Picos de Europa.

 

Hiking / Wandelen in de Picos de Europa

Er zijn eenvoudige vallei wandelingen, kloofwandelingen, lage en hoge toppen, fysiek uitdagende beklimmingen (en afdalingen!), hoge berg circuits, meerdaagse tochten en serieuze winterexpedities!

 

Meer over Picos de Europa

 

Voor een goede kennismaking met de bergflora, wordt een korte rondwandeling rond de meren Ercina en Enol in het westelijke massief aanbevolen. Deze wandeling heeft gemakkelijke toegang met de auto, de beschikbaarheid van ballustrades, prachtige landschappen rondom en kan worden uitgebreid tot het uitkijkpunt met uitzicht op een beschermd beukenbos.

 

Uitzicht vanaf wandelpad (Cares Trail of Ruta del Cares) langs de rivier Cares in het voorjaar (in de buurt van Cain), Picos de Europa National Park, provincie van Leon, Spanje.

Een goede lange wandeling om in een alpiene habitat te komen en de alpiene flora en misschien wat gemzen te zien, is de hele dag stijgen en dalen vanaf de meren naar Hou Santu en terug. Deze wandeling neemt je mee langs traditionele majadas door kalksteen karstlandschap, naar de voet van de hoogste toppen in het westelijke massief.

 

Waarschijnlijk de beroemdste route in de Picos de Europa is de wandeling naar de Cares Gorge, in de diepe, smalle kloof die de westelijke en centrale massieven scheidt. Het pad is gesneden uit de rotswanden van de vallei-kanten, met een reeks bruggen en tunnels. De route kan worden verlengd door verder te gaan door de majadas naar Posada de Valdeón (logistiek en tijdvergunningen).

 

Canyoning

Canyoning is de ideale outdoor activiteit voor wie houdt van wat klauterwerk en waterfun. Met de vele canyons die het gebied rijk is, zijn er mogelijkheden genoeg wat canyoning betreft. Zo is de Rio Navedo canyon een populaire kloof om te verkennen. Hier wandel en klauter je door de kloof vooraleer je springt of abseilt in het frisse water van de rivier.

 

Kajakken

Het bergachtige gebied van de Picos de Europa is rijk aan tal van rivieren. Afhankelijk van het aantal stroomversnellingen die deze tellen, worden deze vaak gepeddeld door kajakkers van ieder niveau. De Sella rivier is een van de populairste opties omdat het een van de meest toegankelijk is voor ieder niveau van kajakker. Of je nu ervaren bent of pas de eerste stappen in de sport zet.

 

Rafting

Mag het net iets intensiever, dan zijn de wilde stroomversnellingen van de rivieren misschien meer je ding. Rafting is een heus teamgebeuren en dus de ideale activiteit als je met een groep vrienden in de Picos de Europa op vakantie bent. Met de Sella rivier, de Cares rivier en de Deva rivier nabij Potes is er keuze genoeg wat rafting betreft. Ongetwijfeld zal het temmen van het ‘witte water’ behoren tot de spannendste ervaringen van je vakantie.

 

Speleologie

Naast hoge bergtoppen herbergt de Picos de Europa ook tal van ondergrondse grottenstelsels, waaronder Sima del Trave, de 5e diepste ter wereld. Onder begeleiding van ervaren lokale gidsen kun je de ondergrondse gangen verkennen. Speleologie van de Valporquero-grot is een van de favoriete activiteiten van Tobaventura. Deze grot ligt in het noorden van de provincie León, in de buurt van het dorp Valporquero de Torío. De grot is 1300 meter lang en heeft zes zalen met een grote diversiteit aan geologische formaties, van de kleine zalen tot de grote wonderzaal.

 

De Valporquero-grot is iets dat je niet mag missen. Met zijn ondergrondse rivieren en verbluffende zalen, is het misschien wel een van de meest indrukwekkende grotten in Spanje en Europa. Dit is een van de natuurlijke pareltjes die de mensen van Leon als trots hebben.

Panorama of Lake Enol in Picos de Europa, Asturias, Spain

Mountainbiking

Een andere manier om de Picos de Europa te verkennen is door te mountainbiken. Met de vele kronkelende singletracks, hoge passen en alpenweiden is dit stukje natuur in Spanje een van de beste locaties in Europa voor off-road fietsen. Een van de hoogtepunten van Picos de Europa wat mountainbiken betreft is de Urdonkloof, een ongelooflijk off road circuit in het Pelonobossen. Ook de prachtige uitzichten en de spannende afdaling vanaf het Andaramassief is de moeite waard!

 

Paragliden

De bergtoppen van de Picos de Europa zijn indrukwekkend, maar kun je je inbeelden deze vanuit de lucht te zien? Er zijn verschillende aanbieders van tandem paragliding sprongen zodat ook jij deze toppen vanuit vogelperspectief kan aanschouwen. Door je aan een tandemsprong te wagen sta je onder begeleiding van een ervaren instructeur die ervoor zorgt dat je veiligheid gegarandeerd wordt. Zo kun je rustig genieten van het unieke uitzicht terwijl je zweeft door de lucht.

 

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: