" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Palamos en St. Joan

Palamos

Erfgoed

De structuur van Palamos is gebaseerd op het historische stadscentrum, het gebied van industriële expansie, de stad Sant Joan, de kust en de omliggende huizen. De oude stad vindt zijn oorsprong in de nederzetting gebouwd binnen de muren waar de inwoners woonden, bang voor aanvallen over land en zee, hetzij door piraten of door militaire geschillen.


De lay-out van het oude centrum van Sant Joan begint met de huizen en woningen gebouwd rond het plein en de kerk. Sant Joan de Palamós werd een gemeente in 1942. De volgende zijn enkele van de opvallende kenmerken:

Uitzicht op de Santa Maria kerk.

  1. De Santa Maria-kerk, gebouwd in 1417 met de kapel toegevoegd in 1349. Hier vindt u een verzameling heilige kunst en een altaarstuk ontworpen door Isaac Vermey Hermes, een inwoner van Utrecht (Nederland), die aan het einde van de zestiende werd gemaakt eeuw.
  2. De kerk Santa Eugenia de Vila-Romà, gelegen in het oude centrum van Sant Joan de Palamós, dateert uit de achttiende eeuw, hoewel het werd gebouwd op de plaats van een vroege tiende-eeuwse kapel. Carme Chapel, de kerk voor de armen voor het oude ziekenhuis, die de basis is van het huidige regionale ziekenhuis. Gebouwd in de achttiende eeuw, tegenwoordig is het een cultureel centrum, een poort naar lokaal erfgoed en een kunstruimte voor Ezekiel Torroella.
  3. Palamós Cemetery, waar u de Creu del Portal kunt vinden, een kruis dat dateert uit 1593 en dat zich bevond op de Plaça dels Arbres en sinds 1904 aan de ingang van de begraafplaats ligt.
  4. De wijk Barri del Pedró en de Eixample. De Barri del Pedró is een wijk die is gevuld met het licht dat kenmerkend is voor de Middellandse Zee en dat culmineert in het park van het Augustijner Convent (1568-1835) en het gelijknamige plein. De Eixample is een gebied dat aan het eind van de negentiende eeuw werd gebouwd om te voldoen aan de eisen van de industrie door de stad uit te breiden en de treinlijn op te nemen die loopt tussen de kust en Girona.

 

De haven en visserij

Port de Palamos

Het gebied rond de stad werd gekocht door koning Pere II in 1277, die een strategische positie ten noorden van Barcelona wilde hebben in de strijd voor expansie en dominantie die plaatsvond rond de Middellandse Zee. In 1279 stelde dezelfde koning een stedenhandvest op voor iedereen die in het dorp wilde wonen, toen bekend als “Palamors”. Tegenwoordig is de haven een van de belangrijkste zeehavens in de provincie Girona en heeft het een commerciële dimensie naast visserij, toerisme en cultuur. Niet te missen: Het Visserijmuseum, gehuisvest in een voormalige scheepsschuur, het eerste museum dat gewijd is aan het vissen rond de Middellandse Zee. Het museum heeft ook vissersboten, echte drijvende musea die je kunt bezoeken. The Fish Marketplace, waar je elke avond van maandag tot vrijdag de visveiling bekijkt met de lokale vissers. ‘L’Espai del Peix’, een gastronomische ervaring die deel uitmaakt van het Visserijmuseum, waar u kunt leren hoe u vis kunt identificeren, bereiden en koken, vanuit het oogpunt van de traditionele visgerechten. Er zijn cursussen, kookshows, workshops en proeverijen van typische visgerechten. De vismarkt is onderdeel van de gemeentelijke markt en elke middag kunt u de verse producten van de boten van de vissers kopen.

 

Castell

Maritieme Palamós is te vinden langs het kustpad dat het belangrijkste strand verlaat, klimt naar Pedró en gaat dan oostwaarts langs de kust richting Cap Roig en stopt bij Calella de Palafrugell. U kunt de Maritieme Haven, de baai van Morro del Vedell en de trap naar het strand van Margarida aan de voet van Cap Gros zien liggen. Het pad leidt ons naar het strand van Fosca, een ondiep strand op het zuidoosten. De hoogtepunten rond Castell zijn: Het kasteel van Sant Esteve de Mar, daterend uit de 12e tot de 13e eeuw, maakt deel uit van de oorsprong van Palamós, hoewel het zijn dagen als een landhuis heeft beëindigd.

De baai van S’Alguer is een klein dorpje aan zee en is een site van nationaal cultureel belang vanwege de mooie uitzichten. Het was vroeger een vissersdorp en stamt uit de vijftiende eeuw. Het bood onderdak aan vissers en was een plaats om vistuig en uitrusting op te slaan, hoewel het gebied nu wordt gebruikt voor recreatie. Strand van Castell: Dit gebied is geïsoleerd gebleven en is goed onderhouden, met behoud van de rauwe natuurlijke schoonheid. Het is een voorbeeld van het mediterrane landschap in zijn puurste vorm. Het Iberische dorp Castell: het zand stopt op de kaap van sa Cobertera waar je dichterbij de archeologische vindplaats van Iberische kolonisten kunt komen (daterend uit de 6e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus), ontdekt in 1935 tijdens de opgraving van de kliffen rondom la Foradada. Een vissershut in de baai. Vanaf de top van de Castell ziet u de ruige kustlijn: de baai van Senia, Cala Canyers met zijn fontein aan zee, de baai van Corbs en de baai van Estreta, helemaal tot aan Planes, dat het begin markeert van de gemeente Mont-ras. De laatste inham heeft een gerestaureerde vissershut, een traditioneel Catalaans stenen gebouw beschut tegen de noordenwind.

 

Bell-Lloc

Het prachtige landschap is de combinatie van de vlaktes rond de rivier de Aubi, de Gavarres-bergen en de Middellandse Zee. De bergen van Gavarres zijn een Area of ​​Outstanding Natural Beauty en representatief voor de Noord-Mediterrane kustgebergtes. Ze spreken over de traditionele manier van leven in de stad met hun karakteristieke vegetatie van eikenbomen en heide, samen met de architecturale elementen die de identiteit en het karakter van deze stad duizend jaar lang hebben gedefinieerd. Als je de omliggende paden volgt, zijn er veel dingen te zien: Het kasteel van Vila-roma staat op de zuidelijke hellingen van Monteagut en dateert uit de dertiende eeuw. In 1812 vernietigde het Franse leger het terwijl ze zich terugtrokken en sindsdien is het geleidelijk aan uiteengevallen. In het midden is er een muur van ongeveer 10 meter, waarschijnlijk de overblijfselen van de toren. De Bell-lloc-kerk werd gesticht in 1272. Sant Josep Oriol gaf het zijn zegen in 1675. Het werd gerestaureerd door de vissers, en er is een jaarlijkse bedevaart elke september.

 

Stadsgezichten

Om het beste panoramische uitzicht op de stad te krijgen, hebt u verschillende opties. Dit zijn onze suggesties: Plaça Murada, een natuurlijk gezichtspunt van waaruit u de haven en het hoofdstrand kunt zien. Schrijvers zoals Josep Pla en Joan Gomis hebben genoten van deze plek in het verleden. De nieuwe pier en de golfbreker zijn een populaire plek om een ​​wandeling te maken. Onder het baken bij de ingang van de haven zijn er uitzichten op de open zee, waar u de voorbijvarende schepen kunt zien en de geduldige vissers kunt zien. De vuurtoren biedt uitzicht op de baai, de Gavarres-bergen en Ardenya. De beste tijden om te gaan zijn bij zonsondergang en rond zeven uur ‘s ochtends, wanneer de boten de zee op gaan. Het Pedró-district, het hoogste deel van de stad, heeft de oude architecturale overblijfselen van het Augustinus-klooster, die naar het oosten gericht zijn. De Windmolen, die tijdens de burgeroorlog als schuilkelder voor luchtaanvallen werd gebruikt en bovenaan is versterkt, biedt een fantastisch uitzicht over de rivier de Aubi en de stad Sant Joan de Palamós. De hele stad is te zien vanaf de top van Cap Gros, een nabijgelegen berg. Vanuit het dennenbos bij Gori kun je de Formigues-eilanden en de inham Pallarida S’Alguer zien terwijl je de geur van de bomen inademt. Pure mediterraan. Sa Cobertera, of sa Corbatera de Castell, is de landtong vanwaar u het unieke landschap van het strand en de vlaktes rond het kasteel kunt zien, de laatste natuurlijke ruimte links langs de Costa Brava. Dolmen de Montagut, een hoge berg die zijn culturele erfgoed heeft behouden, de dolmen de Montagut, die dateert uit de Chalcolithische en bronstijd.


Bron: visitpalamos.cat

 

 

 

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: