" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Pamplona

pamplona

Dingen die je niet mag missen in Pamplona

Pamplona is de hoofdstad van de Spaanse provincie Navarra en loopt naar het zuiden van de grens met Frankrijk. De provincie is gelegen tussen het Baskenland en Aragón. De stad heeft voor elk wat wils: of je nu op bezoek bent om deel te nemen aan de sensatie van het San Fermin-festival, op je pelgrimstocht naar Santiago stopt of gewoon wat van de beste restaurants en bars wilt bekijken, hier is een lijst met dingen die je niet mag missen op als je de stad bezoekt.

Bezoek Casco Viejo en het Plaza del Castillo

Casco Viejo is een wirwar aan smalle steegjes en gezellige straten. Het hart van de stad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pamplona . Het belangrijkste plein in het centrum van de stad is het Plaza del Castillo. Plaza del Castillo is het middelpunt van het historische centrum en is rondom volgebouwd met gezellige restaurants en barretjes. Zodra de zon haar eerste zonnestralen laten zien zitten de terrassen al snel vol. Ben je fan van speciaalbieren? Ga dan naar de Napargar Cervecería. Ze hebben hier twintig verschillende bieren op de tap – waarvan veel van lokale brouwerijen.

Leef je uit bij het gekste festival van Spanje in Pamplona

Viering van het festival van San Fermin in traditionele witte abd rode kleding met rode stropdas.

Het San Fermin-festival, ook wel bekend als ‘The Running of the Bulls’, is een van de grootste en gekste evenementen in Spanje, waar de deelnemers naast de stieren door de straten van de stad rennen . Naast het stierenrennen zijn er ook feesten, dansen, marktkramen en is er traditionele muziek. Dit festival vindt ieder jaar in juli plaats. In 2019 opent het festival op 6 juli waarna er daarna een week lang – tot en met 14 juli – iedere dag meerdere keren stieren door de straten van Pamplona rennen. Het stierenrennen is altijd dodelijk voor de stieren en San Fermín is dan ook een veelbesproken festival.Of je het nu eens bent met deze traditie of niet, je bent op reis en dan is is het altijd goed om dit lokale tradities te duiken. Toch?

Loop naar de citadel: Iruñeko zitadela

Pamplona is een middeleeuwse stad en om zich destijds te verdedigen tegen mogelijke aanvallen is er een vijf kilometer lange muur om de stad gebouwd. Een enorme vesting, met als belangrijkste punt de citadel Iruñeko zitadela. Dit enorme bouwwerk is gelegen ten zuidwesten van het historische centrum en is een belangrijk bouwwerk in de stad. De stadsmuren van Pamplona zie je op veel plekken in de stad terug en met name de toeganspoorten, zoals El Portal De Francia is een plaatje. De toeganspoorten vind je aan alle kanten van de stad. De vesting is daarnaast een fijne plek om lekker te relaxen omdat het net buiten de hectiek van de stad is gelegen.

Pamplone met de Citadel op voorgrond

Een reis door de tijd: de historische bezienswaardigheden van Pamplona

De oude stad van Pamplona is omringd door middeleeuwse stadsmuren en bezoekers kunnen er alles over lezen in het Interpretatiecentrum. Binnen kunnen reizigers de oude citadel verkennen, die in 1571 door Filips II van Spanje werd gebouwd. Andere historische bezienswaardigheden zijn La Catedral de Santa María la Real de Pamplona en de kerk van Saint Lawrence, oorspronkelijk gebouwd als een kerkfort in de 14e eeuw.

Wandel door het historische centrum van Pamplona

Net als andere Spaanse steden heeft ook Pamplona een stadskern waar het leven van de lokale bevolking zich afspeelt. Het is de plek waar jong en oud samenkomt. In Pamplona heet het historische centrum van de stad – net als in Bilbao – Casco Viejo. Casco Viejo is met stip de gezelligste wijk van de stad en met name tijdens het weekend lijkt het alsof het een feestdag is. Kroegen en terrassen zitten vol, de wijn en bier vloeit door en het is overal waar je kijkt lekker gezellig. Het historische centrum bestaat uit smalle steegjes waar je met gemak in kunt verdwalen. Maar ook uit prachtige, kleurrijke huizen en winkels, pleintjes, monumenten en kerken. Het centrum van Pamlona is compact en dus goed te voet te verkennen. Je vindt in het oude centrum ook de katholieke kerk Iglesia San Nicolás en de kathedraal de Santa Maria la Real de Pamplona. Vanwege de compactheid van de stad kun je in principe een uitstekend beeld krijgen in één volle dag.

pamplona

Luchtfoto van het middeleeuwse Pamplona

Neem een kijkje bij Plaza de Toros

Noem je de stad Pamplona dan zullen veel mensen snel aan het omstreden stierenvechten denken. Hoewel dit in meerdere Spaanse steden en regio’s gebeurt is Pamplona één van de steden met de grootste arena’s én het veelbesproken festival Las Fiestas de San San Fermin. Het is aan te raden om daarom zeker aan om een bezoek te brengen aan de Arena van Pamlona, Plaza de Toros. Zonder dat er daadwerkelijk stierengevechten plaatsvinden natuurlijk. Iedere dag van de week kun je hier voor 6 Euro per persoon en tour doen waarbij je door middel van een audio-gids alles wordt verteld over de traditie en het festival. Je kunt middenin de arena staan en een kijkje nemen in de stallen. Ik raad je zeker aan om dit te doen in Pamplona.

De lekkerste pinchos eten

Net als in Baskenland – Bilbao en San Sebastian draait het in Pamplona om lekker eten. En dan vooral om de lekkerste pinchos (in Baskenland schrijft men pintxos). Pinchos worden vaak vergeleken met tapas, maar zijn toch nét even anders. Een pincho is een klein hapje dat altijd bestaat uit een stukje stokbrood met beleg erop. Dit kan van alles zijn. Van vis tot kleine hamburgers en van vleeswaren tot gegrilde groente, maar ook kroketjes worden veel gegeten. In Casco Viejo vind je tientallen pinchosbarretjes waar één pincho vaak tussen de €1,50 en €3 kost. Het leuke aan het eten van pinchos is dat je in iedere bar één of twee pinchos kunt bestellen – met een drankje – en je daarna verder kunt hoppen naar de volgende bar.

De regio Navarra is ook zeker een roadtrip waardig!

Pamplona is de hoofdstad van wat voorheen bekend stond als het koninkrijk Navarra, nu de regio Navarra genoemd. Met de Pyreneeën in het noorden, heeft dit gebied een rijke geschiedenis en is het de thuisbasis van vele kleine historische steden. Het herbergt ook tal van groene valleien, rivieren en bossen, evenals drie natuurparken – het natuurpark Bertiz, het natuurpark Urbasa-Andia en het natuurpark Bardenas Reales.

Ujue in Navarra

Leef je uit in prachtige musea

Pamplona is misschien vrij klein, maar het heeft een groot aantal fascinerende musea. Een van de beste is het Museo de Navarra, met zowel archeologische als artistieke collecties die stukken uit de prehistorie tot in de 20e eeuw tentoonstellen. Andere musea in het Museum van de Universiteit van Navarra en het Kathedraal Museum.


[booking_product_helper shortname=”pamplona kaart”]

%d bloggers liken dit: