" Samen Spanje ontdekken "

Klimmen in de Pyreneeën – beste plekken

klimmen in de Pyreneeën

De Pyreneeën vormen een natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk en in de uitlopers van deze bergen zijn er vele uitstekende gebieden voor sportklimmen, rotsklimmen en boulderen. Over het algemeen is de rotskwaliteit hier meestal heel goed en uitstekend beveiligd. De meeste rotswanden bieden sportroutes met één pitch, hoewel er veel indrukwekkende rotsen zijn die voor multi-pitch klimmen ervaringen kunnen zorgen.

Hier heb je alvast een lijstje met de beste plekken in de Pyreneeën om te klimmen of om je eerste stappen in de klimwereld te zetten.

Klimmen in de Pyreneeën voor beginners

Voordat je in de buiten gaat met Klimmen in de Pyreneeën, is het misschien een goed idee om enkele vaardigheden binnen te leren. De muur van Oloron is een van de hoogste indoor klimmuren in Frankrijk. Voor beginners, enthousiastelingen en voor training biedt de klimwand in Oloron meer dan 70 routes van 15-25 m lang en 4+ tot 8b moeilijkheidsgraden (20 m hellingen, 15 m verticals en platen).

En voor degenen die van grote sensaties houden, wacht een 20 meter hoge acrobatische route op hen, met een abseil van 15 meter in de lege ruimte.

Targassonne

Klimmen in de PyreneeënVoor degenen die net beginnen en de basisbeginselen onder de knie hebben, is bouldering bij Targasonne een geweldige plek om je zelfvertrouwen op te bouwen. Begin klein en werk geleidelijk aan je weg omhoog naar enkele van de grotere rotsen.

Er zijn tal van platen, muren en uitsteeksels hier om grip op te krijgen. En grip is absoluut de sleutel op deze stevige granieten oppervlakken. Laat je niet afschrikken door het feit dat de lokale bevolking de site in de buurt van de stad Fort Romeu kent als ‘de chaos’, het is eigenlijk gewoon een naam.

De Ariège

De Ariège bouwt gestaag een reputatie op als een van de beste rotsklimbestemmingen in Frankrijk. Met ongeveer 2400 routes verspreid over 50+ rotsen is er een enorm aanbod in een relatief klein gebied. Stijlen omvatten alles van boulderen en sportklimmen tot trad, ijs, via ferrata en avontuurlijke grote bergroutes.

Veel van de instellingen zijn uitstekend en de toegang is over het algemeen eenvoudig en snel. Topo’s zijn voor een groot deel van het klimmen in de Ariège beschikbaar als gratis PDF-downloads op het web.

Het gebied is centraal gelegen in de Pyreneeën vlakbij de grens met Spanje, en kan dus genieten van redelijk goed weer. De op het zuiden gelegen rotsen bieden uitstekende mogelijkheden voor winterklimmen en er is veel schaduwrijk klimmen om de volle hitte van de zomer te vermijden.

Montgrony

De steden Ripoll en Burga liggen aan de voet van de Pyreneeën in het noorden van Catalonië, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona. In dit gebied zijn een aantal rotsen die goed beveiligde sportroutes bieden. De opvallende rots van het gebied is Montgrony.

Klimmen in de Pyreneeën

Montgrony

De rots is internationaal bekend, beroemd om zijn overhangende wanden – en biedt een aantal van de beste routes in Catalonië voor dit soort klimmen. In totaal zijn er ongeveer 300 routes hier, waarvan er veel F7a en hoger zijn, maar er zijn ook veel kwaliteitsroutes van F6a naar F6c +. Het karakter van het klimmen bestaat uit lange single-pitch-sportroutes op kalksteen van goede kwaliteit. Maar wees gewaarschuwd, veel van de routes zijn aanhoudend, keihard en fysiek zwaar – alles wat je zou verwachten van overhangende tufas.

Rodellar

Het dorp Rodellar ligt boven de prachtige Muscan-kloof in het nationale park Sierra de Guara. Deze kalkstenen kloof is een van Europa’s beroemde klimgebieden en biedt veel steile routes van niveau F6b en hoger. De klimstijl is krachtig en atletisch en vereist veel uithoudingsvermogen. Er zijn vele honderden routes die hun weg vinden uit overhangende grotten, bogen, daken, tufas en pinakels.

De klimsectoren zijn opgedeeld in kleine gebieden aan beide zijden van de kloof, wat betekent dat het mogelijk is om in de zon of schaduw te klimmen, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Al de klimroutes worden bereikt na een wandeling van 10 minuten vanaf het dorp Rodellar. De meeste routes zijn single-pitch-sportroutes die variëren in lengte van 15 tot 40 meter.

Riglos

Mallos de Riglos

Riglos is een pittoresk dorpje in de uitlopers van de Pyreneeën. Achter dit dorp zijn enorme rode conglomeraatpijlers (Mallos de Riglos) die tot 300 m hoog oprijzen, waarvan “El Pison” ze allemaal domineert. Deze pilaren bieden zowel sportklimmen als traditioneel klimmen. De conglomeraataard van de rots zorgt voor talrijke kleine steentjes en grotere stenen, wat betekent dat de stijl van klimmen erg verschilt van andere rotstypen (met name kalksteen). Daarom biedt Riglos een totaal andere klimervaring in vergelijking met andere delen van Noord-Spanje. Er zijn hier bijna 300 routes over een breed bereik van graden van F4 tot F8a op steile of licht overhangende rots.

Vrijwel alle routes bij Riglos zijn multi-pitch routes die variëren van 150m tot 300m lang en daarom zijn twin 60m touwen essentieel.

Lleida

Het gebied ten noorden van Lleida heeft de hoogste concentratie rotsklimgebieden in Catalonië, en dit wordt erkend als een van de mooiste sportklimlocaties in Europa. Er is voor elk wat wils, van boulderen en harde single-pitch-routes tot multi-pitch-klassiekers.

Zo is er de Terradets  kloof en de Collegats kloof, maar ook rotsen zoals Vilanova de Meia en Mont-Roig.

Serra de Mont-Roig

Multi-pitch routes

In de meeste gebieden zal je in de Pyreneeen slechts single-pitch routes vinden. Toch zijn er een aantal rotsformaties waar je wel meerdere pitches kunt afwerken. Zo is er de Terradets (tot 500 m hoog), Riglos (tot 300 m hoog), Montrebei (tot 550 m hoog) en Cavallers (tot 120 m hoog).

Opgemerkt moet worden dat terwijl sommige van deze multi-pitch routes reeds zekeringen hebben, sommige slechts semi-uitgerust zijn. Je hebt dus een aantal traditionele uitrusting zoals een nut en camset nodig. Dit is met name het geval in Montrebei, waar heel weinig vaste uitrusting is.

Alle rotsen zijn van kalksteen met uitzondering van de Riglos-steile rots die een conglomeraatrots is, de Cavallers rots, die bestaat uit graniet en de Targasonne rots, die granietbouldering aanbiedt.

Klimmen in de Pyreneeën.

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: