" Exploring Spain, together "

San Fermin festival

San Fermin festivals in Spanje

Het meest bekende en beruchte festival van Spanje is waarschijnlijk het San Fermin festival van Pamplona (Sanfermines). Het festival, dat vernoemd is naar Pamplona’s eerste bisschop en patroonheilige, begint op het middaguur van 6 juli en eindigt 14 juli om middernacht. Het festijn trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. Het meest bekende onderdeel is het omstreden en gevaarlijke stierenrennen. Naast het stierenrennen vinden er echter nog tal van andere traditionele activiteiten en festiviteiten plaats.

 

Chupinazo, de opening van het San Fermin festival

De chupinazo (traditioneel vuurwerk) van Pamplona is een van de wildste van Spanje. In de ochtend van 6 juli, de start van het San Fermin festival, verzamelen zich tienduizenden mensen met traditionele rode zakdoeken (pañuelos rojos) op het centrale plein. Om 12 uur precies wordt een vuurwerkpijl afgestoken van het balkon van het stadhuis en roept de menigte ‘Viva San Fermín!’. Hierna overgiet men elkaar met wijn en water. De menigte, vaak al goed ingedronken en opgehitst, gaat de rest van de dag en nacht door met feesten. Een officieuze traditie is dat vrouwen topless gaan tijdens deze eerste avond, wat bijdraagt aan de wilde reputatie van openingsfeest. Wie de grote eer van het afsteken van de vuurwerkpijl krijgt bepaalt de burgermeester.

 

De processie

Op de ochtend van 7 juli vindt de San Fermín processie plaats. Tijdens deze eeuwenoude traditie wordt het 15e-eeuwse beeld van San Fermín door het oude centrum van Pamplona gedragen. Naast duizenden dragers lopen er dansers, straatentertainers en politieke figuren mee. Tijdens de processie wordt er een traditionele dans (een Jota) opgevoerd voor de heilige, wordt er een roos geofferd in de put van San Fermín en voeren de Gigantes (enorme poppen van hout en papier-mâché waar mensen in zitten) een dans uit terwijl de kathedraal luidt.

 

Dagelijkse activiteiten van het San Fermin festival

Het stierenrennen

Na de openingsdag van het San Fermin festival vindt iedere ochtend het beruchte stierenrennen (encierro) plaats. Om 8 uur ‘s ochtends luidt een rotje het begin van de race aan en laat men  6 vechtstieren en 6 ossen los vanuit hun verblijf. Honderden mensen verzamelen zich voor die tijd aan het begin van de route en spreken drie keer een spreuk uit bij het standbeeld van San Fermin om de heilige om bescherming te vragen.

De renners zijn traditioneel gekleed in witte kleding met een rode zakdoek. Wanneer een tweede rotje afgaat hebben de stieren hun verblijf verlaten. De deelnemers, met name jonge mannen, proberen de stieren voor te blijven op een parcours van 848 meter lang. Het parcours gaat dwars door de smalle straatjes van Pamplona en eindigt in de stierenvechtarena. Het duurt gemiddeld ongeveer 3 minuten voordat alle stieren in de arena zijn.

 

In de Arena

Wanneer de laatste stier de arena betreedt wordt er een vuurpijl afgestoken. Wanneer er opnieuw een rotje klinkt zijn de stieren vastgezet en is de wedstrijd afgelopen. Hierna worden er jonge stieren met ingepakte hoorns losgelaten in de arena om de renners op te jagen ter amusement van het publiek. De stieren blijven in de arena tot het 6 uur ‘s avonds, waarna ze gebruikt worden bij traditionele stierengevechten. Geen enkele stier overleeft de gevechten tijdens het San Fermin festival.

Omdat de vechtstieren dagelijks door een andere fokker geleverd worden kunnen ze sterk verschillen qua gewicht en gevaarlijkheidsgraad wat ze onvoorspelbaar maakt. Bovendien is het de traditie is om de stieren nét voor te blijven in plaats van ver voor ze uit te rennen. Jaarlijks vallen er tientallen gewonden tijdens het rennen. Sinds 1922 zijn er 15 mensen overleden.

 

Gigantesparade

Iedere ochtend na het stierenrennen lopen de Gigantes door de stad. De acht Gigantes zijn gebouwd in 1860 en stellen vier koningsparen voor, elk van een ander ras. De 4 meter hoge poppen dansen tijdens de optocht op traditionele muziek. Naast de Gigantes lopen er nog 17 kleinere Cabezudos mee die meer interactie hebben met het publiek.

 

 

Andere activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten van het San Fermin festival vinden er iedere dag eetfestijnen, vuurwerkshows, straattheater en demonstraties van traditionele Baskische sporten en dansen plaats.

 

Pobre de mí, het einde

Op 14 juli om middernacht komt de menigte opnieuw samen op het centrale plein om samen het traditionele ‘Pobre de mí’ te zingen. Tijdens het nummer steken deelnemers een kaars aan en verwijderen hun rode zakdoek. Hierna beëindigt de burgermeester het festival en vindt er nog een laatste vuurwerkshow plaats.

%d bloggers liken dit: