" Samen Spanje ontdekken "

San Fermin, Pamplona

Statue of San Fermin in the procession of July 7 in Pamplona, Navarra

San Fermin in Pamplona

Dit wereldberoemde festival, bekend als “Sanfermines“, vindt plaats in de Baskische stad Pamplona tussen 6 en 14 juli ter ere van de beschermheilige van de stad, San Fermin. Het is een van de meest prominente en meest bekende van alle Spaanse feesten en wordt over de hele wereld erkend en jaarlijks door honderden internationale toeristen bezocht.

Deze populariteit is te danken aan de beruchte “Encierro” of de “Operating of the Bulls”, een onveilige praktijk waarbij duizenden lokale bewoners door de straten van de oude stad van Pamplona rennen en de handschoen voor zes tot vijftig procent stieren zal laden over een traject van 800 meter. Er is veel meer op het festival dan alleen de “Encierro” en ze bestaan ​​uit veel andere oude gebruiken, evenals een redelijke dosis alcoholgebruik en ook feesten.

Het begin van de viering is nogal ingewikkeld; het lijkt erop dat in de loop van de eeuwen verschillende gebruiken en vieringen zijn samengesmolten tot één feest van een week. Het festival van San Fermin in Pamplona werd aanvankelijk gehouden in september, maar werd verplaatst naar juli in 1591 vanwege de onzekere aard van de herfstweer. Stierenrennen lijkt terug te gaan tot de 14e eeuw en er is een traditie van alles in Spanje, waar veel steden en steden de routine in hun evenementen beoefenen.

 

Chupizano

Het evenement begon allemaal met de “chupizano”; het afschieten van een raket waaruit blijkt dat het evenement formeel is begonnen. Ontelbare bewoners verzamelen zich op het centrale plein voor het stadhuis en het geschreeuw als de raket wordt afgebroken kan oorverdovend zijn. Duizenden cava-kurken worden gepoft en flessen worden met veel gejuich rondgespoten. Het volgepakte plein draagt ​​dan hun bekende rode halsdoeken en verbindt ook hun rode sjerpen om hun middel. Een week vol feesten is nog maar net begonnen.

 

Encierro

De “Encierro” is duidelijk het meest bekende aspect van het festival en zijn mogelijk de belangrijke dingen die daadwerkelijk hebben geleid tot een dergelijke aanzienlijke toestroom van internationale sitebezoekers naar de stad die onlangs wilden deelnemen aan (of een minimum aan getuige) van de beroemde fenomeen. Het programma is gewoon een schaduw van meer dan 800 meter en neemt de stieren ook mee naar de arena voor de middag “corrida” (stierengevecht). 6 stieren worden elke vroege ochtend van het feest tussen de 7e en de 14e om 8 uur vrijgelaten. De menselijke joggers pakken het programma in, zoemen van nerveuze energie en ook adrenaline en zijn gekleed in het wit met hun typische rode accessoires. Een raket wordt afgevuurd om aan te geven dat de stieren zijn losgelaten en drie minuten van knotsgekke waanzin begint als joggers proberen een ideale aanduiding te kiezen om de baan te verlaten zonder zichzelf in de verwondingsmethode te plaatsen.

San Fermin Pamplona

Het lijdt geen twijfel dat de “Encierro” ongelooflijk onveilig is; tussen 1924 en 1997 waren er veertien doden en ook meer dan 200 ernstige verwondingen, waarbij het laatste dodelijke ongeval plaatsvond in 1995 toen een jonge Amerikaanse vakantieganger dodelijk werd geslagen. De “Encierro” is een belangrijke dienst en een inwijdingsritueel voor de jonge Spanjaarden, waarvan velen zeggen dat de toename van toeristen (die geen ervaring hebben met stieren, om nog maar te zwijgen over het rennen met hen, niet bestaat) de “Encierro” veel meer maakt. gevaarlijk.

 

Corridas

Het middelpunt van een groot deel van de viering is de ‘Corridas’ in de middag die plaatsvindt in de arena van Pamplona. Vanwege het late feestfeest komen verschillende bewoners pas halverwege de dag weer tevoorschijn om de volgende ronde van festiviteiten te beginnen.

 

 

Comparsa de Gigantes

Andere hoogtepunten van de viering zijn de “Comparsa de Gigantes” (het bedrijf van Giants), een ceremonie waarbij enorme wezens zich door de stad begeven, begeleid door fanfares en Guiri-dag (Guiri is het Baskische woord voor buitenlanders) waar de viering het buitenland bewondert bezoekers die helpen om het feest te maken tot wat het is. De stad met 200.000 inwoners zou tijdens de viering opzwellen tot 2 miljoen. Bezoekers kunnen verwachten dat er geweldige aanbiedingen van straatvieringen tot in de vroege uurtjes plaatsvinden en dat er enorme hoeveelheden alcohol stromen. Het is in de basis een festival van uitstekende aard en ook problemen en agressie worden zelden vervuld.

 

Het heeft allemaal betrekking op een opmerkelijke en emotionele afsluiting om twaalf uur ‘s avonds op 14 juli met een enorme groep die de door verdriet getroffen klaagzang “Pobre di Mi” (Arme ik) zingt – het is een betoverende, met kaarsen verlichte einde aan een week bacchanaal plezier en, als we ervaren, kunnen we zien waarom het zoveel internationale bezoekers trekt.

 

san fermin Pamplona

Fuegos artificiales en la noche, Fiestas de San Fermín. (San Fermin, Pamplona)

%d bloggers liken dit: