" Samen Spanje onrdekken "

Santiago de Compostella

Santiago de Compostella

Het einde van de reis voor vermoeide pelgrims en de vermeende rustplaats van een van de 12 apostelen, Santiago de Compostella in Galicië is een stad met een duizelingwekkende artistieke en historische rijkdom. Het is een van de belangrijkste bestemmingen in de katholieke wereld. Je zult veel tijd nodig hebben om het oude centrum en zijn rijke ensemble van kerken, kloosters en statige pleinen te zien die vanaf de jaren ’90 vorm hebben gekregen rond de pelgrimsoord.

De belangrijkste monumenten behoren allemaal tot een UNESCO-site en zijn prachtige architectonische prestaties met details zoals romaanse beeldhouwwerken die al duizend jaar bewaard zijn gebleven.

 

10 Tips om te doen in Santiago de Compostella:

 

1 Plaza del Obradoiro

Het ‘Praça do Obradoiro’ is het meest bekende plein en het hart van de stad waaraan de kathedraal ligt. Dagelijks arriveren hier honderden pelgrims en midden op het plein ligt dan ook ‘kilometer 0’, het exacte eindpunt van de pelgrimstocht. Verder ligt aan het plein westelijk het gemeentehuis, het voormalige neoklassieke paleis Pazo de Raxoi. Noordelijk ligt het Hostal de los Reyes Católicos, een voormalig ziekenhuis en zuidelijk het San Jéronimo college.

 

2 Camino de Santiago

Als je Santiago bezoekt, is de kans groot dat een aantal mensen op straat een lange weg hebben afgelegd om hier te zijn. De Camino de Santiago (Jakobsweg) is een Europees netwerk van paden die samenkomen in Roncesvalles en Jaca bij de Spaanse grens en vervolgens de 800 km lange route westwaarts door Noord-Spanje naar Santiago vervolgen. Het is een katholieke pelgrimstocht naar de veronderstelde laatste rustplaats van de heilige in de kathedraal. Om een ​​beetje Galicisch landschap te zien, kun je proberen een klein stuk van de route te lopen, gemarkeerd door de beroemde schelp.

 

3 Kathedraal van Santiago de Compostela

De reden van elke bedevaart is het bezoek van deze Romaans-Gotische kathedraal van Santiago de Compostella als eindpunt, waar volgens de legende de resten van apostel Jakobus liggen in de crypte onder het hoogaltaar. De bouw van de kathedraal begon in 1077 onder Alfonso VI van Castilië en steekt de kerk indrukwekkend boven de stad uit. De voorgeven van de kathedraal (Fachada do Obradoir) is in barokstijl en is geplaatst in de 18e eeuw ter bescherming van de elementen der natuur.

 

Catedral de Sntiago de Compostela

4 Casco Historico

Binnen de stadsmuren van Santiago wordt je vergeven dat je gelooft dat je door een filmset stapt.

In het toerismebureau van Santiago de Compostella kun je een mp3 downloaden die je kunt beluisteren terwijl je een lome, drie uur durende wandeling maakt langs de meest prestigieuze bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad, je leidt naar alle belangrijke pleinen en eindigt in het lommerrijke Alameda Park.

De kleine Rúa do Franco, die verbonden is met Prazo do Obradoiro, is een prachtige oude straat, een slanke verkeersader tussen oude stenen huizen waar veel van de beste restaurants van de stad te vinden zijn.

 

5 Klooster van San Martiño Pinario

Monasterio e Iglesia de San Martiño Pinario e Praza de San Martiño de Santiago de Compostela

Een groot benedictijns kloostercomplex dat is gelegen aan het plein Plaza de la Inmaculada. Het klooster is gebouwd in de 11e eeuw in barokke stijl met een sierlijk gedetailleerde gevel. Binnen in het klooster is een kerk met een mooi verguld altaar, een verzameling waardevolle schilderijen en religieuze voorwerpen.

Het werd in de negende eeuw gesticht door een groep benedictijner monniken die zich in Santiago de Compostella vestigden nadat ze nieuws kregen over de ontdekking van de overblijfselen van St. James. Wat je vandaag ziet dateert uit het einde van de 15e eeuw, het resultaat van een injectie van rijkdom nadat het klooster onderdeel werd van de benedictijnse congregatie van de stad Valladolid. De kerk is een krachtig stuk barokke architectuur, beschouwd als een van de meest spectaculaire in Spanje. Ga naar het koor om het verbluffende detail van het houtsnijwerk te zien en bewonder de retabels van de 18e-eeuwse architect Fernando de Casas Novoa.

 

6 Hostal de los Reyes Católicos

In 1499 werd door het katholieke koningspaar Iasbella en Ferdinand dit indrukwekkende hotel gesticht op het plein Plazadel Obradoiro als ziekenhuis. Het diende destijds voor de opvang en verzorging van de pelgrims in Santiago de Compostella. Tegenwoordig een gerenomeerd en exclusief hotel in Spanje.

 

Hostal de los Reyes Católicos

7 Praza da Quintana

Dit plein is volledig afgezonderd door de majestueuze monumenten van het Casco Historico. De oostkant wordt geblokkeerd door de hoge, vlakke muur van het klooster van San Paio de Antealtares. Dit werd in de jaren 800 gesticht om voor het graf van St. James te zorgen, dat toen pas onlangs was ontdekt. Aan de westkant is natuurlijk de klokkentoren van de kathedraal van Santiago.

Dit wordt de Berengial genoemd, naar aartsbisschop van Santiago de Compostella, Berenguel de Landoira die in de jaren 1300 toezicht hield op de bouw ervan. Langs de trappen was het onderste deel van het plein eigenlijk een begraafplaats tot aan het einde van de 18e eeuw.

 

8 Noia

Omdat je zo dicht bij de prachtige kust van Galicië bent, moet je even verder gaan en het zelf zien. Noia is de eerste stad waar je naartoe gaat. Zoals velen aan de kust vertrouwt het op vissen en een enorme oogst van schaaldieren die in de herfst plaatsvindt. Net als Santiago heeft Noia een charmant oud centrum met de adembenemende gotische kerk van San Martino in het midden: als je via het hoofdportaal binnenkomt, kijk je naar de gedetailleerde gravures in de boog. De andere reden om te bezoeken is om de wilde Atlantische kustlijn van Galicië te volgen, die diepe fjordachtige rotsen heeft, rias hier genoemd. U kunt vanaf Noia lopen om naar het dichtstbijzijnde strand te gaan of in de auto stappen om nog eens 45 minuten binnen 45 minuten te ontdekken.

 

10 Palacio de Rajoy

Het gemeentehuis van Santiago de Compostella aan het plein Plaza del Obradoiro tegenover de kathedraal. Voorheen was dit 18e eeuwse gebouw een paleis gebouwd door de aartbisschop Rajoy dat voor verschillende doeleinden werd gebruikt. Op het dak staat een beeld van de apostel Jakobus.

%d bloggers liken dit: