" Samen Spanje ontdekken "

Spaans Baskenland

Spaans Baskenland

Spaans Baskenland (Baskisch: ‘Euskadi’) is een regio in Spanje en Frankrijk. De vier Spaanse provincies van het gebied worden ook wel Hegoalde genoemd. Drie van deze provincies, Álava, Biskaje en Gipuzkoa, vormen samen de Baskische Autonome regio, een van de zeventien autonome regio’s van Spanje.

De autonome regio Spaans Baskenland wordt eveneens vaak aangeduid met de naam ‘Baskenland’,  wat voor verwarring kan zorgen. In dit artikel richten wij ons op de autonome regio Baskenland en laten Frans Baskenland en de vierde provincie, de aangrenzende Autonome Forale Gemeenschap Navarra, buiten beschouwing.

 

Guggenheim museum in Bilbao

Spaans Baskenland ligt aan de Golf van Biskaje, onder de westelijke uitlopers van de Pyreneeën. De grootste en bekendste stad is Bilbao, waar een van de Guggenheim musea staat,   maar de hoofdstad van de autonome regio is Vitoria-Gasteiz in Álava. In totaal wonen er iets meer dan 2 miljoen mensen in het gebied. Wanneer je de andere regio’s van Spanje gewend bent, zal je snel merken dat Baskenland zijn totaal eigen cultuur heeft. Het heeft ook een eigen taal, het Euskera (Baskisch), dat door ongeveer een kwart van de Basken nog actief gesproken wordt.

Onder Franco werd de autonomie van de Basken sterk onderdrukt, wat leidde tot de oprichting van de gewapende afscheidingsbeweging  Euskadi Ta Askatasuna (ETA). Deze extreemnationalisten probeerden door middel van terroristische aanslagen de zelfstandigheid van Baskenland af te dwingen. Onder koning Juan Carlos kregen de Basken hun oorspronkelijke autonomie weer terug. Hoewel veel Basken zich nog steeds graag geheel van Spanje zouden afscheiden, heeft ETA het geweld sinds 2011 afgezworen. Tegenwoordig is de regio net zo veilig als de rest van het land. Geen enkele reden meer dus om dit prachtige stukje Spanje te mijden!

Hoogtepunten van de streek zijn de hippe, sfeervolle steden Bilbao en San Sebastian. In deze prachtige oude steden vind je talloze barretjes waar je traditionele ‘pintxos’ (Baskische tapas) kunt krijgen. Bilbao is, naast het Guggenheim, alleen al de moeite waard voor de Marcado de la Ribera, de grote overdekte markthal waar je vrijwel alles kunt vinden wat je kunt verzinnen.

De baai van La Concha

San Sebastian is populair vanwege zijn prachtige ligging aan zee en heerlijke klimaat. Het is er koeler dan in de zuidelijker gelegen steden, wat het een perfecte locatie maakt voor een stedentrip. Mooie huizen, gezellige restaurants en het mooiste stadstrand van Europa, La Concha, maken San Sebastian meer dan de moeite waard.

El Bosque Pintado de Oma

Houd je meer van natuur? Ook dan ben je op de juiste plek in Baskenland! Hier vind je El Bosque Pintado de Oma, ook wel bekend als het geverfde bos. In dit bos zijn alle bomen beschilderd, waardoor je in een levend kunstwerk loopt. Het is een kunstproject van de Baskische beeldhouwer en schilder Augustin Ibarrola.

Vlakbij het bos vind je bovendien de grotten van Santimamiñe, waar oeroude grotschilderingen ontdekt zijn. Naast het geschilderde bos kent Baskenland zeven natuurreservaten die elk de moeite waard zijn. Denk aan ruige kliffen, beboste bergen en kale vlaktes. Middenin deze indrukwekkende natuur vind je nog traditionele dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

 

Wie van natuur houdt komt ook aan zijn trekken in Spaans Baskenland. Het Natuurpark Aralar (Parque Natural Aralar) ligt in een van de meest bergachtige gebieden van Baskenland. Dit park, beroemd om zijn prachtige landschappen, bevindt zich in het zuidoosten van de provincie Guipúzcoa en deelt een grens met de naburige provincie Navarra.

%d bloggers liken dit: