" Samen Spanje ontdekken "

Spaanse Flamenco

Spaanse Flamenco

De Spaanse Flamenco is een authentieke vorm van Spaanse kunst, met name een kunst van het Zuid-Spaans.

 

De dans presenteert drie vormen, namelijk el cante of het lied, el baile of de dans, en la guitarra of het gitaarspel. De zigeuners worden vaak toegeschreven aan de creatie van de Spaanse Flamenco, deels of grotendeels, het is een feit dat ze in het begin een vitale rol speelden. De beroemde liederen en dansen uit Andalusië hadden ook een grote invloed op de vroege flamenco.

Spaanse Flamenco

Flamencodansers op een tegel in een straat van Sevilla

De Andalusische etniciteit had verschillende afdrukken van voorbijgaande culturen, zoals de bekende Tartessos, en daarna de islamitische ‘negentiende-eeuwse’ bezetting. Beide hadden een impact op de flamencodans in Spanje, direct en indirect. De eerste vermelding van flamenco was in 1774 in Las Cartas Marreucas van Cadalso.

De Gouden Eeuw van 1869 tot 1910, de weg geëffend voor de flamencodans die in de talloze muziekcafés of cafés cantantes uitmondt in zijn ultieme vorm. De meest krachtige vorm van de flamencodans in Spanje dateert uit dit tijdperk was de cante jondo, die diepe gevoelens uitdrukte. De kunst van de flamencodans in Spanje in de Cafés Cantantes, gemonteerd op nieuwe beelden als dansers van flamenco, werd de belangrijkste trekpleister.

Het gitaarspel of la guitarra’s rol in de flamencodans in Spanje bereikte tijdens de jaren van café cantante zijn hoogtepunt met de gitaar die een belangrijk deel van de kunst werd. Flamenco-zang manifesteerde zich door de operaflamenco, met een eenvoudiger soort muziek zoals fandangos en liederen van Zuid-Amerikaanse invloeden zoals cantes de ida y vuelta.

 

 

De hedendaagse fSpaanse Flamenco illustreert vaak zwaaien uit andere soorten muziek, zoals bossa nova, jazz, salsa en anderen, met veranderingen aan vrouwelijke dansers die vaak hun persoonlijkheid meer laten zien dan het kunstenaarschap. De flamencogitaar die vroeger een belangrijk achtergrondonderdeel van de kunst was, is ook een erkende kunst op zich geworden, met Paca de Lucia als een van de belangrijkste individuen om de weg te banen voor flamenco-gitaarkunst.

Hoewel de flamencodans van Spanje op internationaal niveau is gebracht, heeft zijn geest altijd een intieme vorm van dans en muziek. De volgende keer dat je Spanje bezoekt, zorg dan dat je getuige bent van een authentieke flamencodans in een juerga in het zuiden van Spanje, waar de stem, de gitaar en de lichaamsbeweging van de danser alles is wat er toe doet onder het maanlicht.