" Samen Spanje ontdekken "

Spaanse Flamenco

Spaanse Flamenco

De Spaanse Flamenco, een bekende dans uit Spanje, is een authentieke vorm van Spaanse kunst, met name een kunst van het Zuid-Spaans. De oorsprong gedrenkt in het geheim, de complexiteit en subtiliteiten op grote schaal verkeerd geïnterpreteerd, blijft flamenco toch fans over de hele wereld te hebben en door steeds meer Flamenco dansers buiten zijn Spanje ook door niet spaanse dansers te worden uitgevoerd.

 

Ontstaan van de Flamenco

De dans presenteert drie vormen, namelijk el cante of het lied, el baile of de dans, en la guitarra of het gitaarspel. De zigeuners worden vaak toegeschreven aan de creatie van de Spaanse Flamenco, deels of grotendeels, het is een feit dat ze in het begin een vitale rol speelden. De beroemde liederen en dansen uit Andalusië hadden ook een grote invloed op de vroege flamenco.

Spaanse Flamenco

Flamencodansers op een tegel in een straat van Sevilla

De Andalusische etniciteit had verschillende afdrukken van voorbijgaande culturen, zoals de bekende Tartessos, en daarna de islamitische ‘negentiende-eeuwse’ bezetting. Beide hadden een impact op de flamencodans in Spanje, direct en indirect. De eerste vermelding van flamenco was in 1774 in Las Cartas Marreucas van Cadalso.

De Gouden Eeuw van 1869 tot 1910, de weg geëffend voor de flamencodans die in de talloze muziekcafés of cafés cantantes uitmondt in zijn ultieme vorm. De meest krachtige vorm van de flamencodans in Spanje dateert uit dit tijdperk was de cante jondo, die diepe gevoelens uitdrukte. De kunst van de flamencodans in Spanje in de Cafés Cantantes, gemonteerd op nieuwe beelden als dansers van flamenco, werd de belangrijkste trekpleister.

Het gitaarspel of la guitarra’s rol in de flamencodans in Spanje bereikte tijdens de jaren van café cantante zijn hoogtepunt met de gitaar die een belangrijk deel van de kunst werd. Flamenco-zang manifesteerde zich door de operaflamenco, met een eenvoudiger soort muziek zoals fandangos en liederen van Zuid-Amerikaanse invloeden zoals cantes de ida y vuelta.

 

 

De Flamenco nu

De hedendaagse Spaanse Flamenco illustreert vaak zwaaien uit andere soorten muziek, zoals bossa nova, jazz, salsa en anderen, met veranderingen aan vrouwelijke dansers die vaak hun persoonlijkheid meer laten zien dan het kunstenaarschap. De flamencogitaar die vroeger een belangrijk achtergrondonderdeel van de kunst was, is ook een erkende kunst op zich geworden, met Paca de Lucia als een van de belangrijkste individuen om de weg te banen voor flamenco-gitaarkunst.

Hoewel de flamencodans van Spanje op internationaal niveau is gebracht, heeft zijn geest altijd een intieme vorm van dans en muziek. De volgende keer dat je Spanje bezoekt, zorg dan dat je getuige bent van een authentieke flamencodans in een juerga in het zuiden van Spanje, waar de stem, de gitaar en de lichaamsbeweging van de danser alles is wat er toe doet onder het maanlicht.

 

Waarschijnlijk is geen enkele kunstvorm zo sterk verbonden met Spanje als flamenco. De sterk sexy, ritmische muziek van de flamenco dansers, gecombineerd met de sterk gepassioneerde bewegingen van de flamencodanseres, verleidt zowel toeristen als autochtone Spanjaarden.

 

Waar vindt je de echte Spaanse Flamenco

De flamencodans in Spanje is een authentieke Spaanse kunst, met name een Zuid-Spaanse kunst. De krachtigste vorm van de flamencodans in Spanje die vanaf deze datum dateert, was de cante jondo, die diepe sensaties onthulde. De kunst van de flamencodans in Spanje in de Cafés Cantantes, geïnstalleerd op een geheel nieuw niveau als flamencodansers, werd uiteindelijk de belangrijkste trekpleister.

Het is normaal dat wanneer toeristen Spanje bezoeken, velen van hen graag ten minste één flamencoshow willen bijwonen. Daarin schuilt echter een probleem. De echte liefhebber van flamenco zal je vertellen dat de kunst zo verslechterd is dat het meeste van wat “te zien” is in Spanje – zelfs in flamenco’s geboorteland Anadalucia – verre van authentiek is.

Zelfs de vervormde, toeristische versie van flamenco die door veel reizigers wordt gezien, kan vermakelijk zijn. Als je de spaanse dansers nog nooit eerder live hebt zien optreden, en plezier hebben is belangrijker voor je dan culturele kennis, maak je dan geen zorgen over geloofwaardigheidskwesties. Volg je medereizigers en geniet.

De belangrijkste moderne setting voor flamenco, zowel het authentieke aanbod als het minder, is de tablao. Dit zijn clubs waar je een show kunt zien en waar je desgewenst ook kunt dineren en een drankje kunt drinken. Tablaos is bijna overal in Spanje te vinden, en is eigenlijk ontstaan ​​uit de zogenaamde zingende coffeeshops die populair waren in de laatste 19e en vroege 20e eeuw.

Het is geen garantie, om echte flamenco in Spanje te vinden, doet u er goed aan de plaatsen te vermijden waar de andere toeristen naartoe gaan. Dit suggereert dat u bewoners, zoals hotelpersoneel, moet vragen waar u heen moet om het echte te ervaren.

Hieronder volgen enkele suggesties van een paar flamenco-locaties die u misschien wilt bezoeken tijdens uw bezoek aan Spanje. Hoewel ze aanzienlijk van elkaar verschillen in omgeving, instapkosten en kwaliteit van faciliteiten zoals eten, kunt u er vrij zeker van zijn dat elk van deze u een echte flamenco-ervaring zal bezorgen.

 

Madrid

Koffieshop de Chinitas, vlakbij Plaza Santo Domingo. U kunt dineren terwijl u de efficiëntie bekijkt of gewoon een drankje kiezen. Behalve de bewoners zijn de shows ook geschikt voor toeristen, de shows zijn weelderig, maar de flamenco is echt.

El Corral de La Moreria, in het Las Brisas-gebied. Nu meer dan 50 jaar oud, heeft het een wereldwijde reputatie opgebouwd door de allerbeste flamencokunstenaars in Spanje te presenteren.

Torres Bermeja, in Calle Mesoneros Romanos, vlak bij de Gran Via. Deze tablao is vaak minder druk dan de 2 hierboven en gebruikt kwaliteitsvolle flamenco-uitvoeringen in een omgeving die sommigen misschien meer ontspannen vinden.

 

Barcelona

Tablao Flamenco Cordobes, in het stadscentrum nabij het zuidelijke uiteinde van Las Ramblas. Deze club doet het sinds 1970 goed en vergaarde internationale bekendheid voor zijn flamencopresentaties. Op de bovenverdieping vinden optredens plaats en er is een diner beschikbaar.

Tarantos, op Plaza Reial 17. Een van de oudste tablaos in Barcelona, ​​Tarantos heeft de reputatie alleen de beste flamencokunstenaars te leveren. Zorg ervoor dat u hun schema inspecteert voordat u vertrekt, want ze wisselen flamenco-avonden af ​​met avonden gewijd aan jazz of andere soorten muziek.

 

Sevilla

Geen eten of drinken hier; deze club biedt eerder flamenco in zijn puurste vorm. U moet de hele dag naar de club om uw kaartjes van tevoren te kopen.

La Carboneria, in een smal straatje genaamd Calle Levies, en gemarkeerd door een rode deur zonder borden (je moet absoluut de weg vragen). Dit is een bar-achtige locatie met flamencoshows en zonder extra kosten; eten en drinken zijn direct verkrijgbaar tegen redelijke prijzen.

Wanneer je naar Casa Anselma komt, wees dan voorbereid op flamenco die spontaan uitbreekt en doorgaans niet wordt gerepeteerd. Maak je geen zorgen, dit zijn de geweldige dingen – de eigenaresse, Anselma, is op zichzelf een van de zeer bekende flamenco dansers.

 

Marbella

Pub Flamenco Albero y Arte, Calle Vicente Ibanez. De meerderheid van de mensen denkt dat flamenco de dans suggereert, de naam verwijst toepasselijk naar de muziekstijl.

Deze aanbevelingen voor locaties waar u kunt genieten van echte flamenco in Spanje, zijn slechts een greep uit de opties die u te wachten staan. Als je merkt dat je in een stad bent die hierboven niet is besproken, en je wilt een bevredigend flamencoprogramma zoeken, vraag het dan gewoon rond. De bewoners zullen het weten.

Catering voor zowel toeristen als de lokale bevolking, de programma’s zijn weelderig, maar de spaanse flamenco is echt.

Deze suggesties voor plaatsen waar u kunt genieten van authentieke Spaanse Flamenco in Spanje zijn slechts een greep uit de keuze die u te wachten staat.

Meer over de spaanse Flamenco