Ull de Ter, bakermat van het wandelen

ull de ter
De hoge vallei van de Ter, met glaciale cirque Ull de Ter is één van de pareltjes van het natuurlijke landschap van Park headers Ter de Freser. Deze ruimte wordt gedomineert door  de skigebieden in de bergen bij Vallter 2000. De attracties van het gebied in de zomer zijn een goede optie om een pauze voor het hele gezin te maken.

In september 2015 is het gebied door de regering van Catalonië uitgeroepen tot het Park van de Bovenloop Ter en Freser. Met deze verklaring, evenals het behoud van de natuurlijke waarden en de traditionele landbouw in het gebied, was er ook het verlangen om in de bergen het toerisme te bevorderen in Noord-Catalonië. Niemand is er echter van bewust dat het hoofd van de rivier de Ter ook een gebied is met een geschiedenis in bergbeklimmen. Het is tevens één van de bakermatten van wandelen in Catalonië.

Een historisch toevluchtsoord

Naast de bron van de rivier de Ter, in de uitlopers van de glaciale cirque bekend als Ull de Ter en bekroond door Bastiments (2881 m), kunt u nog steeds de overblijfselen van wat er over is van de oude shelter van Eye of Ter.

Dit toevluchtsoord van modernistische stijl en gotische gewelven werd op 25 juli 1909 geopend, maar zijn geschiedenis als zodanig raakte in wanorde. Wat eens de eerste berghut op het Iberisch schiereiland, en de tweede van de Pyreneeën na de Cortalets in het massief van Canigó was, werd in een paar jaar een ruïne.

Het buitendek was niet voldoende ondoordringbaar om het binnendringen van water te voorkomen en het effect van het ijs dat de wanden openden te voorkomen. Vermoed wordt dat materiaal, cement en zand niet de meest geschikte zijn en dat het gebouw degradeerde totdat het werd vernietigd. Tegenwoordig blijft alleen een kleine stenen muur staan.

Er is momenteel een nieuwere toevlucht, bekend als het chalet, op een lagere hoogte.

Natuur en landschappen

Le Ter

Activiteiten zoals wandelen of beklimmen van bergpaden zijn zeer populair in dit gebied, inclusief het bezoek aan de oude gletsjers van Morens en Ull de Ter, die ruim 12.000 jaar oud zijn.

In het gebied vindt je ook diverse fauna, waaronder marmotten, adelaars en, sinds kort, de zeer sporadische en vluchtige aanwezigheid van de wolf.

Zie de zee vanaf 2500 m

Dicht bij Ull de Ter, in de rand van de gletsjer van Morens oorsprong, vinden we het skigebied Vallter2000. In de omgeving van het station vinden we De Marmot-cafetaria, gelegen op 2.535 m. Het wordt beschouwd als de hoogste in Catalonië. Vanuit het terras-oogpunt, open tijdens de zomermaanden en bereikbaar met de stoellift Jordi Pujol, is er de mogelijkheid om de Baai van Roses en een deel van de vlakte van de Alt Empordà te zien, als de weersomstandigheden dit toelaten.

In 2015 werd het balkon van de Costa Brava geopend, in dit cafetaria, een uitkijkpunt uitgerust met een informatief paneel dat ons toelaat om de dier- en plantensoorten in de omgeving gemakkelijk te identificeren.

Op slechts 150 meter afstand, ontspringt de rivier de Ter, één van de meest bekende rivieren in Catalonië.

De stoeltjeslift Vallter stelt ons in staat om de toppen, zoals de Bastiments (2881 m), de Pic de la Dona (2705 m) of Gra de Fajol (2.714 m) te bezoeken.

Alle drie zijn pieken met een lange traditie in het wandelen in het Catalonië en de Pyreneeën.

Bron: turismefgc.cat

 

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.