" Valencia "

Valencia

Valencia

Volledig Valencia: compacte stad met het complete plaatje!

Valencia is, vergeleken met andere steden in Spanje zoals Madrid en Barcelona, een stuk kleiner. De bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar en het centrum is compact. Hierdoor kun je de meeste plekjes te voet bereiken en hoef je niet met het openbaar vervoer. Daarnaast is Valencia completer dan andere steden.

Barcelona heeft ook bezienswaardigheden, gastronomie en strand, maar het weer is bijvoorbeeld vaak een stuk minder mooi. Sevilla en Madrid zijn heerlijke steden om cultuur te snuiven, te shoppen en van de tapas te genieten; echter liggen deze twee niet aan het strand waardoor het in de zomer soms afzien is. Een hele lijst redenen om naar Valencia af te reizen dus! Hier zijn een aantal dingen die je zeker moet doen als je naar Valencia gaat.

 

Het centrum van Valencia

Plein van de heilige Maria en de kathedraal van Valencia in de oude stad.

Eén van de dingen die je zeker niet mag overslaan, is het centrum van Valencia bekijken. In het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden gelegen. Bekende pleinen die de moeite waard zijn, heten Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina en Plaza Ayuntamiento. Hieromheen vind je de kathedraal van Valencia, maar bijvoorbeeld ook het gemeentehuis is een plaatje. Wie van musea houdt, kan naar het L’Almoina, waar de beginselen van de stad te zien zijn. Pak je net een ander straatje in het centrum, dan kom je uit bij de oude zijdebeurs La Lonja en daar tegenover de Mercado Central, de overdekte voedselmarkt. Het lijken een hoop plaatsen, maar wanneer je nergens naar binnen gaat, kun je dit allemaal doen tijdends een ochtendwandeling.

Geniet van een typische Valenciaanse lunch

Valencia staat bekend om haar heerlijke paella´s. De belangrijkste ingrediënten van dit lunchgerecht zijn rijst, kip, bonen en soms slakken. De Valenciaanse families maken vooral op zondag voor de lunch een overheerlijke paella om met de hele familie te genieten. Daarentegen is het ook mogelijk om een paella te eten tijdens het avondeten, maar de meeste Valencianen, en ook toeristen, kiezen ervoor om tussen de Spanjaarden te genieten van dit gerecht tijdens de lunch.

Op de fiets!

Wat je wél zeker moet doen en dus een must in Valencia is om er te gaan fietsen. De stad wordt steeds fietstoegankelijker met meer fietspaden. Zo kun je het Turiapark verkennen per fiets en zo ook gemakkelijk bij het strand komen. Huur bijvoorbeeld je fiets bij de Verrassend Valencia Tours and Bike Rental  shop. Vanuit hier gaan ook fietstours van start. Tijdens een fietstour zie je in drie uur een groot deel van Valencia, stop je voor een drankje waarbij je een hoop extra tips krijgt en tussendoor ontvang je ook nog eens een proefverrassing. Wanneer je bij Verrassend Valencia de fietsen huurt, weet je zeker dat je de stad op een relaxte manier ontdekt. De fietsen komen namelijk uit Nederland, zijn stevig, maar hebben een licht gewicht.

Beleef de fallas tussen de Valencianen

Beleef de emotie van het knalvuurwerk van de mascletà. Loop langs een deel van de 750 monumenten die de stad met satire en humor vullen. Geniet van de geur na de bloemenhulde op de Plaza de la Virgen. Breng de avond door tussen vuurkastelen, concerten en straatfeesten. Ontbijt met buñuelos en chocolademelk. En als je lichaam het nog aankan, ga dan naar een of andere despertà. Dit zijn maar een paar van de dingen die je te wachten staan als je tussen 15 en 19 maart naar Valencia gaat. Durf jij het aan?

Plaza de Virgen

 

Moedig de beste teams van de Spaanse competitie aan

Beleef de emotie van het voetbal van de eredivisie in de stadions Mestella of Ciudad de Valencia. Vanaf half augustus tot begin juni kun je wedstrijden bijwonen van Valencia CF en Levante UD en een paar van de beste spelers ter wereld aanmoedigen.

Lekker naar het strand

Valencia is de ideale stad voor een combinatie van een zonvakantie en een stedentrip. Het heeft zo’n 7 km stadsstrand en bestaat uit de stranden Playa de la Malvarrosa en Las Arenas/Cabanyal. Er loopt een mooie boulevard met palmbomen langs en op verschillende plekken liggen restaurants. Strandtenten zoals wij ze kennen zie je er niet, en ook de leuke chiringuitos die ik me herinner van een bezoek aan Valencia járen geleden zijn er niet meer, maar het is wel een heerlijke plek om een warme dag te zijn; blijf lekker hangen om te eten of –als je bang bent dat dat te laat wordt- ga dan juist uitgebreid lunchen.

Valencia La Malvarrosa beach arenas palm trees in Spain

 

El Carmen street art

Een van de meest opvallende en unieke kenmerken van Valencia is geen stukje architectuur of een natuurwonder, maar de ongelooflijke kunstschilderingen langs de muren van de Boheemse wijk El Carmen. Kleurrijk en levendig, dit is geen snel spuitbuswerk, maar kost urenlang nauwgezet werk van lokale kunstenaars met behulp van mixed media. Sommige muurschilderingen veranderen vrij vaak, andere worden een langeretermijndeel van de charme van het gebied. Bekijk enorme muurschilderingen rond Plaça del Tossal en in de open ruimte rond Carrer d’En Gordo, met zijn verlaten, afbrokkelende gebouwen die zijn versierd met het werk van lokale straatartiesten.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Aan het einde van het Turia park vind je Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van de Kunst en de Wetenschappen. Deze prachtige architectonische gebouwen moet je absoluut gezien hebben als je in Valencia bent geweest. Je bent vrij om deze gebouwen te aanschouwen en mooie plaatjes te schieten, maar als je wil kan je in een van de gebouwen het museum van de Wetenschappen bezoeken.

De oudste versmarkt van Europa

Mercat Central is de grootste overdekte versmarkt in het oude centrum van Valencia. Het bevindt zich achter plaza del Ayuntamiento en is de oudste overdekte markt van Europa. Mercat Central wordt niet alleen door toeristen veel bezocht maar ook door Spanjaarden die daar hun dagelijkse of wekelijkse boodschappen doen. Het gebouw heeft ruimte voor meer dan 300 handelaren waar van alles wordt verhandeld zoals groente, fruit, vlees, vis, olijven, noten noem het maar op. Ook vind je er een van de populairste barretjes van Valencia, Central bar. Hier kan je genieten van overheerlijke tapas met een drankje. Mocht je dit restaurant bezoeken, zorg dan wel dat je er vroeg bij bent, want het unieke barretje wordt steeds populairder.

 

%d bloggers liken dit: