" Samen Spanje ontdekken "

Wat te doen in Logrono

Logrono Spanje, de wijnhoofdstad van het beroemde wijngebied La Rioja, ligt aan de oever van de Rio Ebro en aan de pelgrimsroute naar Santiago. Het is het commerciële centrum van de streek met één en al bedrijvigheid. Veel bewoners in deze stad zijn bij de handel in de wijn betrokken. De druiven uit de omgeving worden hier aangeleverd en door de Consejo Regulor gecontroleerd. Hoewel het een oude stad is heeft het niet veel belangrijke bouwwerken. Door het centrum loopt de moderne Gran Via die de nieuwe stad (aan de zuidkant) scheidt van de oude wijk die tot aan de Ebro doorloopt. De afgelopen jaren is de stad behoorlijk uitgebreid en vernieuwd.

Hieronder vindt je een aantal mooie bestemmingen die je kunt bezichtigen bij een bezoek aan Logrono Spanje.

Puente de Piedra

logrono

Puente de Piedra (Stone bridge) in Logrono, La Rioja region, Spain

Hoofdstad Logrono is een must-see wanneer je dit gebied bezoekt. Hier vind je vele herinneren uit het verleden van de streek en zijn de oude tradities nog niet verloren gegaan. De stad dient al sinds de middeleeuwen als knooppunt voor handels- en pelgrimsroutes. Een van de trekpleisters is de prachtige stenen brug Puente de Piedra over de Ebro. Dit was de brug waarover traditioneel de pelgrims de stad binnenkwamen.

In het oude centrum bevinden zich eveneens een pelgrimsgasthuis en -fontein en, nog altijd, vele pelgrims. Naast de vele kathedralen en kerken vind je hier enkele barokke paleizen. Op gastronomisch gebied is de hoofdstad van de wijnstreek zeker een aanrader. Het centrum is bezaait met tapasrestaurantjes. Dit is de plek voor goede tapas, of pintxos in het Baskisch, en natuurlijk wijn.

 

Harvest Festival – San Mateo festiviteiten

In de 3e week van september wordt het Harvest Festival gevierd, traditioneel bekend als de San Mateo festiviteiten. Op 21 september wordt in Logroño de nieuwe wijn oogst aangeboden aan de patrones en wordt uitbundig gevierd. De hele stad staat een week lang in het teken van wijn en druiven. Allerlei aktiviteiten rondom de wijn (wijnpletten met de voeten, wijnproeverijen etc) vinden in de stad plaats. Het gaat gepaard met muziekoptredens, optochten van praalwagens, vuurwerk en gastronomische lekkernijen.

 

 

Catedral de Santo Domingo de la Calzada

logrone la rioja

Catedral de Santo Domingo de la Calzada, torre barroca, La Rioja, Logroño, España,

Naast de hoofdstad zijn de steden Santo Domingo de la Calzada en Arnedo de moeite waard. In Santo Domingo, de la Calzada vind je zowel de kathedraal van San Millán de la Cogolla, als de kloosters van San Millán Yuso en Suso. Volgens de geschiedschrijving werden in deze kloosters de allereerste woorden ooit in het Spaans geschreven. Suso en Yuso betekenen “hoger” en “lager” in Oud-Castiliaans. De kloosters staan sinds 1997 op de Unesco werelderfgoedlijst. Arnedo is een pre-Romeinse stad, gesticht door de Kelten in het laatste deel van de steentijd. De vestiging op de heuvel die de stad beschermde is nog altijd te bezichtigen. In de 8e eeuw AD was Arnedo de hoofdstad van een van de 26 Moorse provincies. Tegenwoordig is het een leuke plaats om te bezoeken. Bovendien ligt het vlakbij enkele natuurgebieden van La Rioja en het stadje Enciso, het stadje waar meer dan 1400 sporen van dinosauriërs zijn gevonden. De zeven opgravingen zijn gratis te bezoeken. Een park dat je niet over mag slaan is het prachtige natuurreservaat Sierra de Cebollera. Hier vind je indrukwekkende berglandschappen, dichte mediterrane bebossing, unieke diersoorten en bergstroompjes met watervallen.

 

Plaza del Mercado

plaza del mercado in logrono

Plaza del Mercado in Logrono

Een gezellig vierkant plein met arcades, bars en terrasjes. Hier staat de kathedraal Santa Maria de la Redonda (15e/18e eeuw), welke naam nog aan de oorspronkelijke ronde bouw herinnert met baroktoren. Binnenin mooie gebeeldhouwde altaren. Vlakbij staat de 12e eeuwse kerk Iglesia de San Bartolomé met toren in mudejarstijl en gotisch-romaans portaal, één van de belangrijkste voorbeelden in de Rioja. De kerk heeft wellicht onderdeel uitgemaakt van de verdedigingswerken van de stad waarvan maar een klein deel bewaard is gebleven.

 

Calle del Laurel

Calle Laurel staat bekend om zijn Sidrerías en wordt als één van de beste tapasstraten in Spanje beschouwd. Het gebied is inmiddels uitgebreid naar de omliggende straten waaronder die van Calle San Juan. De Calle del Laurel staat bekend als senderode los elefantes (olifantenpad) die zijn bijnaam heeft gekregen van het Spaanse trompas dat slurven betekent, plat voor ‘een mond vol’. En hier valt heel wat af te slurven. Iedere bar in de straten heeft zijn eigen specialiteiten om je vingers bij af te likken! Bestel er een heerlijke bijpassende Rioja wijn bij. Ze zijn uitstekend van kwalitieit en niet duur!

Lees meer over Logrono Spanje

%d bloggers liken dit: