" Samen Spanje ontdekken "

Waterval van Ezaro – A Coruna, Galicië

Waterval van Ezaro

De waterval ligt in het kleine dorpje O Ézaro in Galicië (ten zuiden van Dumbría) in de regio Galicië-Pontevedra, Spanje. Vanuit de haven heb je een geweldig uitzicht op de waterval, maar er is ook een pad dat leidt naar de voet van de waterval.

Cascada del Ézaro (Waterval van Ezaro) is een grote krachtige waterval in de Rio Xallas. Water uit verschillende rivieren en kleine stroompjes verenigt zich in een reservoir met de naam Encoro de Santa Uxía. Het reservoir wordt gebruikt voor het opwekken van stroom. Er stroomt een constante hoeveelheid water, waardoor een grote waterval ontstaat.

Sinds 2011 loopt de waterval van Cascada del Ézaro 365 dagen per jaar. Tussen 21 juni en 21 september wordt de waterval verlicht van 23:00 tot 00: 00 uur. De waterval trekt jaarlijks vele bezoekers uit de hele wereld.

Tot aan 2010 mocht de waterval alleen volledig stromen als er een teveel aan water op de Río Xallas was.

Dit kwam doordat een waterkrachtcentrale die in het midden van de 20e eeuw werd gebouwd de stroom van de watervallen vrijwel afsneed, behalve op specifieke tijden of speciale gelegenheden.

Pas in 2011, na druk van milieugroeperingen (zoals Rivers with Life onder anderen), besloten de autoriteiten om de rivier te laten stromen met ‘ecologische stroming’ om dieren in het wild op zijn minst minimaal te laten herstellen. Als gevolg hiervan mochten de watervallen weer op een natuurlijke manier stromen. Het touwtrekken tussen ontwikkeling en milieubewustzijn zal ongetwijfeld nog lang tijd aanhouden, aangezien de druk tussen winst en behoud steeds groter wordt.

 

Vanaf de waterval loopt de rivier Xallas rechtstreeks de Atlantische Oceaan in. Cascada del Ézaro zit vol met legendarische verhalen; desamoren prinsessen, bovennatuurlijke krachten, spreuken, rituelen. Het is ook een plaats die wordt aanbevolen vanwege zijn landschappelijke schoonheid en de overvloedige flora en fauna. Vooral vrome of Caldeiras, die natuurlijk gebouwde grotten langs de rivier, badend in helder turquoise water.

De stad vanaf het strand gezien

De stad

De waterkrachtcentrale van Ezaro

O Ézaro is een parochie van de Spaanse gemeente Dumbría, in de provincie La Coruña en een plaats van genoemde parochie. Het is de enige parochie in de gemeente die grenst aan de zee, de Atlantische Oceaan.
Het ligt op 100 kilometer van La Coruña en is gelegen in het gebied genaamd “Costa da Morte”.

De stad heeft een promenade grenzend aan de stranden, met tuinen.

Op dit moment stroomt het water van zijn cascade permanent, jaren geleden deden ze het alleen op zon- en feestdagen (toen de sluisdeuren werden geopend).

In de buurt van de waterval is het bijbehorende Elektriciteitsmuseum.

Lees hier meer over Galicië

 

Wat kun je nog meer bezoeken in de buurt van de waterval van Ezaro

0 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: